Kyushu

Swipe

Het Nationale Park Aso

Centraal gelegen op Kyushu is het Nationale Park Aso, bestaande uit het vulkanisch actieve gebied rond de vulkaan Aso en het gebied rond de berg Kuju, de hoogste berg (1.788 m) in Kyushu. De berg Aso is een zeer grote en indrukwekkende calderavulkaan en bezit de grootste krater van de wereld: hij heeft een breedte van 16 km (van oost naar west) en een lengte van 32 km (van noord naar zuid).

Als u rond de krater wilt lopen, dan heeft u een wandeling van niet minder dan 128 km voor de boeg. De calderavulkaan is ontstaan tijdens een enorme explosie. De klap was zo groot dat een deel van het landschap werd weggeblazen. Alleen een grote depressie in het landschap, de caldera, herinnert ons aan deze catastrofale gebeurtenis. Als u in de caldera bent, dan ziet u de rand van deze krater als een soort rotswand aan de horizon staan. In deze oorspronkelijke caldera heeft zich een aantal 'nieuwe' stratovulkanen gevormd, tijdens latere uitbarstingen. De meest actieve en meest bezienswaardige is de vulkaan Nakadake (1.323 m). Deze krater barstte op 13 september 2015 onverwacht uit en overspoelde de omgeving met een dikke laag as. De krater hiervan wordt gekenmerkt door een geweldige rookontwikkeling. Als de wind uit een gunstige richting komt, dan kunt u op de bodem van de krater een vloeibare en kolkende massa zien, waaruit stinkende zwaveldampen ontsnappen. De geschiedenis heeft ons geleerd dat er ieder moment weer een uitbarsting kan plaatsvinden. In de afgelopen eeuw volgden de uitbarstingen elkaar in een snel tempo op, zoals weer in september 2015 bleek.

Zo waren er uitbarstingen in 1933, 1946, 1950, 1953, 1955, 1957, 1958, 1963 (twee keer), 1965, 1979, 1984–1985, 1989–1991, 2009, 2011 en 2015. Tijdens de uitbarsting in 1979 werden drie mensen gedood door uitgespuwd gesteente (vulkanische bommen). Maakt u zich echter niet al te veel zorgen, want men houdt deze vulkaan zeer goed in de gaten. Bij elke afwijkende activiteit wordt de kraterwand afgesloten voor bezoekers. Het gedrag van een vulkaan blijft echter moeilijk voorspelbaar; vandaar dat er rond de kraterwand betonnen schuilhutten staan: zij moeten bij een eventuele onverwachte uitbarsting de toeristen enige bescherming bieden. Zij kwamen op 13 september 2015 goed van pas toen de krater van de vulkaan Nakadake plotseling uitbarstte en 30 mensen moesten worden geëvacueerd. Overigens was de kraterwand zelf al afgesloten voor bezoek, omdat op dat moment alarmfase 2 gold (op een schaal van 5). Rond de krater kunt u fraaie wandelingen maken over de zwartgekleurde lavastromen en aslagen. De achterliggende rotswanden,' afwisselend bestaande uit lagen as en lava, zijn van een ongekende schoonheid. Als u hier gaat wandelen, dan is het de bedoeling dat u van paal naar paal loopt (dat is de veiligste route). Stenenverzamelaars kunnen hier hun hart ophalen. Allerlei vulkanische gesteenten, vooral uitvloeiingsgesteenten, liggen hier voor het oprapen.

Museum Nationale Park Aso

Circa 1.500 m voordat u de krater van de vulkaan Nakadake bereikt, staat een museum dat u onder geen beding mag missen. Bewegende maquettes, fotoseries, gesteenten, tekenfilms, video-opnamen van uitbarstingen en directe videoverbindingen met het binnenste van de krater zorgen voor een aantrekkelijk museum. Op de derde verdieping wordt een schitterende film vertoond over de vulkaan Aso, op een 30 m breed scherm. In dit museum wordt ook duidelijk waarom de bodem van de caldera dichtgeslibt en daardoor relatief vlak is. Na het ontstaan van de caldera verzamelde het regenwater zich in dit bekken, waardoor een groot kratermeer ontstond. De vlakke bodem is dus ontstaan in en door het meer. Tijdens latere uitbarstingen brak de wand van de caldera en stroomde het meer leeg. In dit vruchtbare gebied wordt veel rijst verbouwd. Voorts zult u op de hellingen van de vulkanen grazende koeien en paarden ontdekken. Lava dat een lange tijd in ruste heeft gelegen, blijkt zeer vruchtbaar te zijn. De lavastromen van recente uitbarstingen zijn echter nagenoeg onbegroeid. De oorzaak hiervan is dat een vulkanische bodem pas na minimaal honderd jaar vruchtbaar begint te worden.

Andere vulkaankraters

Naast de zeer actieve vulkaan Nakadake zijn er nog andere bekende vulkaantoppen die u binnen de grote, oorspronkelijke kraterwand kunt ontdekken. Dit zijn onder andere Nekodake (1.433 m hoog), Takadake (1.592 m), Eboshidake (1.337 m), Ojodake (1.238 m), Kishimadake (1.321 m) en Komezuka (954 m). Zij hebben stuk voor stuk een of meerdere uitbarstingen op hun naam staan. Takadake is per voet bereikbaar vanaf Nakadake. Vanaf deze vulkaan heeft u een fraai zicht op de omgeving.

Vulkaan Komezuka

Wat betreft vorm is de kleine vulkaan Komezuka, en askegel (cindercone) bezienswaardig. Als u de weg volgt die vanaf het treinstation Aso naar de vulkaan Nakadake voert, dan ziet u de vulkaan Komezuka aan uw rechterhand liggen. Hij is eenvoudig herkenbaar aan zijn bijzondere ronde vorm, bovendien is hij klein.

De vallei Sensulkyo

Indien u geïnteresseerd bent in een bezoek aan de fraaie vallei Sensulkyo, dan moet u per trein naar het treinstation Myjaji reizen. Dit station kan tevens als basis dienen voor een bezoek aan de vulkaan Nakadake.

Watervallen en de caldera

Voorts ligt er in de omgeving van het treinstation Tateno een tweetal sierlijk gevormde watervallen. Beide treinstations liggen, evenals het treinstation Aso, in de caldera van de vulkaan Aso. In totaal wonen er rond de 75.000 mensen in de caldera. Als u vanaf het dorp Aso (30.000 inwoners) in de richting van Beppu reist, dan passeert u het Kujuplateau en het Kujugebergte.

De Kujuberg

De Kujuberg (1.787 m), de hoogste berg van Kyushu, wordt omringd door zo'n dertig andere bergen, die in hoogte variëren van 500 tot 1000 m. Ook dit gebied is van vulkanische oorsprong. In de lente bloeien er op de berghellingen grote groepen Miyama-Kirishima-azalea's. Vanaf de helling van de Kujuberg heeft u een uitmuntend uitzicht op het omliggende gebergte.

Trein en  bus Nationale Park Aso:

-, Aso: Neem in Kumamoto de JR Hohi-Mainspoorlijn en stap na 1,5 uur uit op het treinstation Aso. U kunt van deze spoorlijn ook vanuit Beppu gebruik maken.

Er vertrekken vanuit Kumamoto (vanaf het Kutsu centrum) tevens bussen naar Aso. Reistijd: 1 uur en 35 minuten. Bovendien rijden er bussen tussen Beppu en Aso. Reistijd: circa 3 uren.

-, Vulkaan Nakadake: Deze vulkaan is het gemakkelijkst bereikbaar vanaf het treinstation Aso. Vanaf dit treinstation neemt u de bus naar Nishi-Guchi. Hier start een kabelbaan die u naar de rand van de krater van de vulkaan Nakadake brengt. Als alternatief kunt u ook omhoog wandelen.

De eerste bus vanaf het treinstation Aso naar de vulkaan vertrekt om 8.35 uur, de laatste om 15.00 uur. De eerste bus vanaf Nakadake naar het treinstation Aso vertrekt om 9.50 uur, de laatste om 17.00 uur (somsom 17.27 uur).

-, Kujuberg: Neem bij het treinstation Aso de bus en stap na 2 uur en 40 minuten uit bij de berg. De bus rijdt via de 'Trans Kyushu Highway'.

10 prachtige bestemmingen in Het Nationale Park Aso en Japan