Kyushu

Swipe

Kagoshima

De stad Kagoshima heeft haar bekendheid vooral te danken aan de aanwezigheid van de imposante vulkaan Sakurajima. Gelegen in de Kinkobaai torent deze vulkaan boven het omringende landschap uit. Kagoshima (605.000 inwoners) kent een lange geschiedenis. In 1549 zette de missionaris Franciscus Xavier (Xaverius) hier voor het eerst voet aan wal. Voorts leidde de beroemde Saigo Takamoni in 1877 vanuit Kagoshima een tot mislukking gedoemde opstand tegen de nieuwe bewindhebbers van Japan. Saigo was zelf een van de initiatiefnemers van de Meiji-restauratie geweest. Hij raakte echter in onmin met zijn collega's in de regering en vertrok naar Kyushu. Saigo richtte zijn opstand niet tegen de keizer, maar tegen diens adviseurs. Tijdens de onderdrukking van de rebellie benamen Saigo en zijn volgelingen zich het leven in een grot op de flank van de heuvel Shiroyama. Sindsdien beschouwt men hem als een nationale held. Vanaf de top van de beboste heuvel Shiroyama heeft u een prachtig uitzicht op de wijde omgeving. Aan de voet van de heuvel Shiroyama staan, in eikaars directe omgeving, het kunstmuseum en het natuurwetenschappelijk museum van de prefectuur. In het kunstmuseum hangen onder andere schilderijen van de op het westen georiënteerde schilders Kuroda Seiki en Fujishima Takeji. Beiden zijn in Kagoshima geboren. Hun schilderijen hangen in het gezelschap van werk van Monet, Cézanne, Sisley, Rodin, Matisse, Maillol en Renoir. In het natuurwetenschappelijk museum kunt u genieten van een interessante overzichtstentoonstelling over vulkanisme (Sakurajima), geologie en weersverschijnselen (tyfoon). Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur van Kagoshima, dan kunt u een bezoek brengen aan het cultureel museum van de prefectuur (Reimeikan).

Het park Iso

Zeer bezienswaardig is het park Iso (of de tuin Iso-Teien). Het park ligt aan de noordrand van de stad. De negentiende kasteelheer van Kagoshima, Misuhisa Shimazu, begon 300 jaar geleden met de aanleg van dit park. Zijn doel was om een park te ontwerpen dat volledig harmonieerde met zijn omgeving. Een doelstelling die zeker gehaald is. Het zicht vanuit de tuin Iso-Teien op de vulkaan Sakurajima is onvergetelijk, vooral vanaf de kleine heuvel (Isoyama), die per kabelbaan bereikbaar is. Naast de tuin Iso-Teien staat het museum Shoko Shuseikan, waar voorwerpen worden tentoongesteld die betrekking hebben op de familie Shimazu, die 700 jaar lang de dienst uitmaakte in Kagoshima.

De vulkaan Sakurajima

De stratovulkaan Sakurajima is nog steeds actief. Dikke rookpluimen ontsnappen uit zijn krater en op gezette tijden dragen kinderen op het schiereiland helmen om te voorkomen dat zij gewond raken door vallende asdeeltjes. U kunt het schiereiland echter met een gerust hart bezoeken: wetenschappers houden de vulkaan 24 uur per dag nauwlettend in de gaten. De 117 m hoge vulkaan kent ontelbare erupties. Het schiereiland is overdekt met gruizige lavastromen; als zwarte stilstaande rivieren slingeren zij door het vulkanische landschap. Oorspronkelijk lag de vulkaan als een eiland in de Kinkobaai. Tijdens een geweldige eruptie in 1914 stroomde de lava steeds verder zuidoostwaarts tot zij tenslotte de 400 m brede zeeëngte met massa's lava blokkeerde. Vanaf die dag is het voormalige eiland verbonden met het 'vasteland' van Kyushu.

Vanaf het Arimura lava-uitzichtspunt heeft u een goed zicht op deze nieuw gecreëerde verbinding en de bijbehorende lavastromen. Het schiereiland Sakurajima en de omliggende Kinkobaai maken deel uit van het Nationale Park Kirishima-Yaku.

Chiran

Het stadje Chiran ligt halverwege de weg die Kagoshima met het kuuroord Ibusuki verbindt. In dit oude stadje staan authentieke samoeraihuizen. Veel van deze huizen zijn ommuurd en bezitten fraaie tuinen. In Chiran werden tijdens de Tweede Wereldoorlog kamikazepiloten geestelijk voorbereid op hun toekomstige dappere daden. Meer informatie over deze zelfmoordpiloten kunt u vinden in het kamikazemuseum.

Ibusuki

Op een afstand van 45 km ten zuiden van Kagoshima ligt langs de Kinkobaai het bekende kuuroord Ibusuki. Ibusuki, het nabijgelegen kratermeer Ikeda en de vulkaan Kaimon, maken deel uit van het Nationale Park Kirishima Yaku. Het kuuroord Ibusuki is een van de bekendste kuuroorden van Japan. De meeste warmwaterbronnen liggen aan het 10 km lange zandstrand van Ibusuki. Beroemd zijn de zandbaden op het Surigahamastrand. Als u een zandbad wilt nemen, dan kunt u ter plaatse in een kuil gaan liggen; vervolgens schept een vrouw warm zand op uw lichaam. Het zand dankt zijn hoge temperatuur aan stoom dat tussen de zandkorrels door omhoog komt. Ibusuki ligt op het schiereiland Satsuma. Op het verweerde vulkanische schiereiland wordt tabak verbouwd. Midden op het zuidelijke deel van het schiereiland ligt het grote en ronde kratermeer Ikeda. Volgens een legende woont hier het monster Issie op de bodem van het meer. Ten zuidwesten van het kratermeer ligt de vulkaan Kaimon (922 m), die bekend staat om zijn volmaakt symmetrische vormen. U kunt deze vulkaan via een pad in circa 2,5 uur beklimmen. Voor de afdaling moet u zo'n 1,5 uur uittrekken. De interessantste klimroute start bij de bushalte Kaimondake. Vanaf de top van de vulkaan kunt u Kaap Nagasakibana, de zuidelijkste punt van het schiereiland Satsuma, in de verte zien liggen.

Het eiland Yakushima

Het eiland Yaku (Yakushima) ligt op een afstand van 75 km ten zuiden van Kagoshima in de Stille Oceaan, ten zuiden van de zogenaamde Straat Osumi (Osumi Kaikyo). Het eiland Yaku maakt deel uit van het Nationale Park Kirishima-Yaku. Op het reliëfrijke eiland ligt de berg Miyanoura (1.935 m), de hoogste berg van Kyushu en omgeving. De hellingen van deze berg zijn begroeid met 2.000 tot 3.000 jaar oude ceders (Yaku-sugi) en andere oerbossen. Dankzij een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 4.000 mm is de vegetatie op het eiland zeer weelderig. Een bezoek aan dit eiland is zeer de moeite waard.

Trein en bus Kagoshima:

-, Kagoshima: Neem op het treinstation Hakata in Fukuoka/Hakata de trein (limited express) en stap na 4 uur en 30 minuten uit op het treinstation Nishi-Kagoshima.

Of neem op het treinstation Miyazaki in Miyazaki de JR-trein (limited express) en stap na 2 uur en 10 minuten uit op het treinstation Nishi- Kagoshima.

-, De heuvel Shiroyama: Neem bij het treinstation Nishi-Kagoshima de tram of bus en stap na 15 minuten uit in de omgeving van de heuvel. Daarvandaan loopt ü in 20 minuten naar de heuvel. De heuvel is vanaf het treinstation Kagoshima lopend in 30 minuten bereikbaar.

-, Cultureel museum Reimeikan: Het museum is vanaf het treinstation Kagoshima lopend in 15 minuten bereikbaar.

-, Het park Iso: Neem bij het treinstation Nishi-Kagoshima de bus en stap na 35 minuten uit bij het park (Iso-Teien).

-, Vulkaan Sakurajima: Vanaf de Sakurajima pier vertrekt ieder half uur een veerboot naar de haven van Sakurajima (vaartijd 15 minuten). De Sakurajimapier ligt ten zuiden van het treinstation Kagoshima (loop naar de waterkant en sla links af). Vanaf het treinstation Nishi- Kagoshima kunt u de tram naar de pier nemen (reistijd 20 minuten).

-, Chiran: Neem op het busstation Yamagataya de bus Kagoshima Kotsu en stap na 1 uur en 18 minuten uit in Chiran (er zijn tien bussen per dag). Het busstation Yamagataya ligt naast het warenhuis Yamagataya en is per tram in 15 minuten bereikbaar vanaf het treinstation Nishi-Kagoshima.

-, Ibusuki: Neem op het treinstation Nishi-Kagoshima de JR-trein en stap na 1 uur en 11 minuten uit in Ibusuki. Of neem op het busstation Yamagataya (zie Chiran) de bus naar Ibusuki (reistijd 1 uur en 32 minuten).

-, Kratermeer Ikeda: Neem in Ibusuki de bus en stap na 30 minuten uit bij het meer.

-, Vulkaan Kaimon: Neem in Yamakawa de bus en stap na 1 uur uit bij de bushalte Kaimondake. Yamakawa ligt ten zuiden van Ibusuki en is per bus en trein vanuit Ibusuki bereikbaar.

-, Kaap Nagasakibana: Neem in Yamakawa de bus en stap na 25 minuten uit bij de kaap.

Hotel Limak Lara

De meest geschikte plek aan de Turkse Rivièra om helemaal 'zen' te worden is het prachtige Hotel Limak Lara. Dit volledig in...

v.a. 659.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kagoshima en Japan