Kyushu

Swipe

Kumamoto

In de zeventiende eeuw nam de stad Kumamoto een politiek vooraanstaande plaats in op het grondgebied van Japan. Het kasteel van de stad was een van de drie belangrijkste kastelen van het land. Alleen de kastelen van Osaka en Nagoya konden in sterkte wedijveren met het kasteel van Kumamoto. Onder het regime van de Hosokawaclan werd Kumamoto een welvarende stad. Inmiddels is Kumamoto (677.000 inwoners) uitgegroeid tot de op twee na grootste stad van Kyushu (alleen Fukuoka en Kita-kyushu zijn groter). Dankzij haar centrale positie op het eiland Kyushu heeft de stad zich ontwikkeld tot het transport-, communicatie- en onderwijscentrum van het eiland. Langs de kust hebben zich scheepswerven gevestigd.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn het kasteel van Kumamoto en de tuin Suizenji. Sporen van het historische karakter van de stad kunt u terugvinden in de nauwe straatjes rondom het kasteelterrein.

Het kasteel van Kumamoto

De werkzaamheden aan het kasteel van Kumamoto werden in 1601 gestart door Kato Kiyomasa. Na zeven jaren van zware arbeid was het kasteel klaar. Het werd omringd met massieve muren om eventuele vijanden buiten het kasteel te houden. De zuidoostzijde werd op natuurlijke wijze verdedigd door het stromende water van de rivier Tsubogawa. Op een wat grotere afstand van het kasteel vervulden de rivieren Iserigawa en Shirakawa dezelfde functie. Geen wonder dat het kasteel als onneembaar bekend stond; het had maar één zwakke plek en dat was het vele hout dat tijdens de bouw van het kasteel was gebruikt. Dit werd het kasteel fataal: in 1877 slaagde een vijandige troepenmacht uit Kagoshima erin om het kasteel in brand te steken, met als gevolg dat het kasteel tot op de stenen fundering afbrandde. Pas in 1960 werd het kasteel herbouwd. Hoewel veel van het oorspronkelijke hout is vervangen door staal is de reconstructie toch geslaagd te noemen. Het kasteelterrein heefteen omtrek van circa 12 km. Op het terrein en de omringende muren staan 49 torentjes, die toezicht houden op 29 kasteelpoorten. Al deze poorten leiden naar het met twee kasteeltorens getooide hoofdgebouw van het kasteel.

De tuin Suizenji

De tuin Suizenji ligt in het gelijknamige park (Suizenji Koen). De tuin wordt door de inwoners van Kumamoto de Joju-en genoemd, naar het kleine theehuis dat in de tuin staat. De tuin werd in 1632 aangelegd in opdracht van Tadatoshi Hosokawa. In de schitterende tuin, een van de fraaiste in Japan, hebben de tuinarchitecten alle 53 pleisterplaatsen van de beroemde Tokaidoweg nagebootst. Opmerkelijk zijn de vulkaan Fuji en het Biwameer in miniatuurformaat.

Het Tatsudapark

Aan de voet van de Tatsudaberg ligt het gelijknamige park, waar de tempel Taishoji staat. Deze tempel herbergt het graf van de kasteelheer Yusai Hosokawa. Voorts kunt u hier de graven vinden van de samoerai Tadaoki Hosokawa en zijn vrouw Garacia, een overtuigd christen. In de bezienswaardige tuin van de tempel staat een theehuis, Kosho-ken geheten.

Trein, tram en bus Kumamoto:

-, Kumamoto: Neem in Fukuoka de JR limited express en stap na ongeveer 1,5 uur uit op het treinstation Kumamoto.

Of neem in Beppu de JR Hohi Mainspoorlijn (via Aso) en stap na 3,5 uur uit op het treinstation Kumamoto.

Of neem in Misumi de JR trein (of de bus) en stap na 25 km uit op het treinstation Kumamoto.

Bij de stad ligt een internationale luchthaven.

-, Het kasteel Kumamoto: Het kasteel ligt op een afstand van 2 km ten noordoosten van het treinstation Kumamoto. Volg de rivier Tsubogawa (en dus niet de bredere rivier Shirakawa) langs de rechteroever in noordelijke richting. U komt dan vanzelf bij het kasteel uit.

Of neem bij het treinstation de tram en stap uit bij de zesde tramhalte (Kumamoto-mae). Via de brug Miyukibashi bereikt u het kasteel. Als u per bus op het Kumamoto Traffic Center aankomt, dan loopt u in noordoostelijke richting. Na 15 minuten lopen, staat u voor het kasteel.

-, De tuin Suizenji: Neem bij het treinstation Kumamoto (eventueel bij het kasteel) de tram en stap uit bij de tramhalte Suizenji Koen-mae (vijftiende halte).

Als u per bus op het Kumamoto Traffic Center aankomt, dan neemt u de buslijn Nisseki-Nagamine-Danchi en stapt u uit bij de bushalte Suizenji Koen-mae.

-, Tatsudapark: Neem bij het Kumamoto Traffic Center de buslijn Kusoniki-Danchi-Musashigaoka-Danchi en stap uit bij de bushalte Tatsuda Shizen Koen (vlak bij de universiteit van Kumamoto). Hier vandaan loopt u in 10 minuten (in noordelijke richting) naar het park.

-, Kumamoto Traffic Center: Neem bij het treinstation Kumamoto de tram in noordelijke richting en stap uit bij de halte Kumamotojo-mae (zesde halte, tevens halte voor het kasteel). Het busstation ligt ten zuidwesten van deze tramhalte, naast het Kumamoto Kotsu Center Hotel. Vanaf dit busstation vertrekken bussen naar alle bestemmingen.

Rondreizen

Groepsrondreis Japan

Tijdens deze rondreis Japan val je van de ene verbazing in de andere door de enorme tegenstellingen. Nergens ter wereld gaan mystiek,...

v.a. 3969.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kumamoto en Japan