Kyushu

Swipe

Nagasaki

De havenstad Nagasaki (442.000 inwoners) ligt aan de westkust van Kyushu. Dankzij de aanwezigheid van een beschut gelegen haven en haar geografisch gunstige ligging ten opzichte van China kon de stad zich ontwikkelen tot een belangrijk handelscentrum. De eerste westerlingen die hier in 1571 voet aan wal zetten, waren Portugezen, met in hun kielzog Spanjaarden en Chinezen. De eerste ontmoeting tussen Nederlanders en Japanners vond plaats in 1600, toen het Rotterdamse schip 'De Liefde' in Japan arriveerde. Er was weinig bekend over Japan. De mensen aten er met stokjes en dronken bekers warm water met kruiden (thee), meer kon er niet verteld worden. Op hun beurt werden de Nederlanders in Japan aangeduid als roodharige vreemdelingen. Toch werd het juist de Nederlanders als enige westerlingen toegestaan om ook na 1641 handel te drijven met Japan. De kooplieden uit andere landen moesten vertrekken, omdat zij niet alleen in zaken waren geïnteresseerd, maar tevens zieltjes wilden winnen. Vooral de rooms-katholieke Portugezen hadden de geloofsverkondiging hoog in hun vaandel staan en niet zonder resultaat. Zelfs vooraanstaande kasteelheren gingen over tot het nieuwe geloof. Toen de Portugese missionarissen zich echter ook met politiek gingen bemoeien, zoals zij in Europa gewend waren, greep de shogun Tokugawa hardhandig in. Alle christenen werden vervolgd en de Portugezen en Spanjaarden werden letterlijk het land uitgeschopt; de protestantse Nederlanders mochten blijven, omdat zij alleen kwamen voor het drijven van handel. De Nederlanders mochten niet buiten het eilandje Dejima (Deshima) komen, terwijl dit alleen bezocht mocht worden door Japanse kooplieden en prostituées. Dit kunstmatige eilandje in de Nagasaki- baai zou voor Japan twee eeuwen lang het enige venster op het westen vormen. In deze periode hebben de Nederlanders hun kennis overgedragen aan de Japanners. Pas in 1859 heropende het land zijn grenzen en ontdekten de gewone Japanners dat er ook nog andere landen in Europa lagen.

De stad Nagasaki bleef groeien en rondom de haven ontstonden de grootste scheepswerven van Japan. Deze Mitsubishi-scheepswerven waren echter tevens verantwoordelijk voor de ondergang van de stad. Hier werden tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlogsschepen gebouwd, waarop de Amerikanen besloten om op deze stad een atoombom te gooien. Op 9 augustus 1945, drie dagen nadat Hiroshima door een atoombom was verwoest, liet een Amerikaanse B-29 bommen-werper een atoombom vallen die grote vernielingen aanrichtte en het leven kostte aan 80.000 mensen (zie Hiroshima). Toch zijn de inwoners van Nagasaki erin geslaagd om hun stad opnieuw op te bouwen. Er zijn zelfs nog veel historische gebouwen en heiligdommen die de atoombomontploffing hebben overleefd. Nagasaki is namelijk gebouwd op heuvelachtig terrein; delen van de stad die achter een heuvel lagen, gerekend vanaf het epicentrum van de ontploffing, ontsnapten aan de verwoestende luchtdruk die bij de ontploffing ontstond. Daarom zijn er in de stad nog historische plaatsen die een bezoek waard zijn. Tegenwoordig is Nagasaki weer een bloeiende handelshaven en zelfs de scheepswerven zijn weer uitgegroeid tot de grootste van Japan. Dankzij de vele contacten met andere landen is Nagasaki de meest 'buitenlandse' stad van Japan.

Monument van de 26 martelaren

Schuin tegenover het treinstation Nagasaki, in het park Nishizaka, staat het monument van de 26 martelaren. Op deze plek werden in 1597 zes Europese missionarissen en twintig Japanse christenen gekruisigd. Zij werden in 1862 door de paus heilig verklaard. De kapel en het museum werden in 1962 geopend.

Vismarkt

Op een afstand van 500 m ten zuidwesten van het treinstation Nagasaki, ligt de vismarkt, die bekend staat om de goede kwaliteit vis.

Dejima

Circa 1 km ten zuiden van het treinstation Nagasaki ligt Dejima, van oorsprong een kunstmatig eiland. Het werd in de jaren 1634 tot en met 1636 gebouwd in opdracht van de toenmalige Bakufu-regering om de Portugezen, die in Nagasaki woonden, te isoleren van de Japanners. Zoals reeds beschreven (bij het stukje over Nagasaki) werden de Portugezen in 1639 echter uit Japan verbannen. Twee jaar later verlieten de Nederlanders hun handelspost op het eiland Hirado om van Dejima hun nieuwe handelspost te maken. Aan het eind van de negentiende eeuw werd het rondom het eiland liggende water drooggemalen ten behoeve van de aanleg van de Dejimapier. Dejima is vanaf die tijd geen eiland meer.

Op het voormalige eiland staat een protestantse kerk. De lichtgroen getinte Nederlandse kerk heeft de tand des tijds goed doorstaan. Het twee verdiepingen hoge houten gebouw heeft een aantal kenmerken die u ook tegenkomt in Nederlandse koloniale monumenten in andere Aziatische landen, zoals in Sri-Lanka (Trincomale), in Maleisië (Malakka) en Indonesië. De kamers zijn hoog zodat de warmte op kon stijgen en de vloeren en trappen zijn van hout. De betegelde open haarden zullen u niet onbekend voorkomen. Als het gebouw gesloten is, wat regelmatig voorkomt, dan kunt u een blik door de ramen werpen. De daarachter liggende Madurodamachtige maquette geeft u een duidelijk beeld hoe Dejima er in de zeventiende eeuw heeft uitgezien. Een oud en verroest VOC-kanon is in de bijbehorende tuin tentoongesteld, evenals een Portugese grafsteen. De muur die de tuin rondom de maquette scheidt van het water is dezelfde muur die oorspronkelijk Dejima van het water scheidde.

Het Nagasaki Municipal Dejima Museum ligt op een afstand van 40 m van het zogenaamde handelshuis verwijderd. Het museum is gevestigd in een voormalig Hollands huis en is zeer bezienswaardig. Niet alleen staan er allerlei voor ons bekende antieke voorwerpen tentoongesteld, zoals koperen pannen, gereedschap, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, pijpen, klompen, kleding, schaatsen, schilderijen, meubels en een spinnewiel, maar bovendien krijgt u in dit museum de gelegenheid om eens rustig door een oude Hollandse koloniale woning te wandelen. Op de tweede verdieping van het museum zijn voorwerpen tentoongesteld over de Portugese periode. Als u na uw bezoek aan het museum eens rustig door de omliggende straten loopt, dan zult u in veel gebouwen nog Hollandse invloeden kunnen ontdekken.

De katholieke kerk Oura en het Glovershuis

Op een afstand van 1.200 m ten zuiden van Dejima staat de katholieke kerk Oura. Deze houten gotische kerk werd in 1864 gebouwd door Franse missionarissen en is daardoor meer een bezienswaardigheid voor Japanners dan voor Europeanen. Vlak bij de kerk staat het negentiende-eeuwse huis van de Engelse koopman Thomas Glover. Vanuit de bloemrijke tuin van het huis heeft u een goed zicht op de haven van Nagasaki.

De tempel Sofukuji

Op een afstand van circa 1.000 m ten oosten van Dejima staat de tempel Sofukuji. Deze tempel staat tevens bekend als de Nankindera- of de Chinese tempel. De tempel werd namelijk in 1629 gebouwd door Chinese zenpriesters. De architectuur is kenmerkend voor de Chinese Ming stijl (1368-1644).

De brug Meganebashi

Op een afstand van 1 km ten noordwesten van Dejima ligt de brug Meganebashi. Omdat de twee openingen onder de brug sterk op brillenglazen lijken, wordt zij ook wel de 'brilbrug' genoemd. Deze brug werd in 1634 over de rivier Nakashima gebouwd door de Chinese monnik Mokusu Nyozyo, die in de tempel Kofukuji resideerde. De brug is de oudste stenen boogbrug in Japan. Naast de brug Meganebashi zijn er nog zeven andere oude bruggen die de beide oevers van de rivier Nakashima verbinden. Achter de brug Meganebashi ligt een aantrekkelijke winkelstraat waar werkelijk al het denkbare te koop is in kleine eenmanszaken. Deze winkelstraat mondt uit in het winkelcentrum Hamano- machi, waar u een aantal warenhuizen kunt vinden. Op een afstand van circa 350 m ten oosten van de brug Meganebashi, is de tempel Kofukuji te vinden.

De tempel Kofukuji

De tempel Kofukuji werd in 1616 gesticht door Shinen, een boeddhistische monnik uit China. Het is de oudste Chinese boeddhistische tempel in Nagasaki. Toen de shogun Tokugawa de katholieke inwoners van deze stad begon te vervolgen, stapten veel mensen over op het boeddhistische geloof.

Dankzij zijn rode kleur wordt de tempel Kofukuji ook wel de rode tempel (Inangchin) genoemd. In de tempel kunt u een voetafdruk vinden van de heilige Ingen, een hooggeplaatste Chinese monnik van de Obakusekte. De centrale hal van de tempel werd in 1883 gebouwd, nadat het oorspronkelijke gebouw was verwoest door een tyfoon. Het gebouw is vervaardigd door vaklieden uit China, waardoor het antieke, negentiende-eeuwse interieur een heel andere sfeer oproept dan die u in Japanse tempels hebt leren kennen.

Vanaf de bijbehorende begraafplaats heeft u een goed uitzicht op een deel van de stad Nagasaki. De ingang van de begraafplaats ligt op een afstand van 20 m links van de ingang van de tempel Kofukuji.

Vredespark

Het vredespark ligt 3 km ten noorden van het treinstation Nagasaki. Centraal in dit park staat een 10 m hoog bronzen standbeeld van een man die met zijn rechterhand omhoog wijst en zijn linkerarm naar de horizon uitstrekt. De hand omhoog wijst op het gevaar van het gebruik van nucleaire wapens; de uitgestrekte arm symboliseert de vrede. Aan de zuidzijde van het vredespark is de Internationale Cultuurhal (de Vredeshal) te vinden. In deze hal vindt u foto's, documenten en voorwerpen die gerelateerd zijn aan die verschrikkelijke 9de augustus. 1945 in Nagasaki. Net als in Hiroshima is er geen informatie verkrijgbaar over de redenen waarom deze atoombom gegooid werd. Voorts zult u tevergeefs zoeken naar informatie over gruweldaden van het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De berg Inasa

Op een afstand van 1.000 m ten noordwesten van het treinstation Nagasaki, aan de overzijde van de rivier Urakami, ligt de 332 m hoge berg Inasa. Vanaf de top van deze berg heeft u een prachtig uitzicht op de stad Nagasaki. Vooral 's avonds is het uitzicht sprookjesachtig. De top van de berg is per kabelbaan bereikbaar.

Holland-dorp

40 km ten noorden van Nagasaki ligt het Holland-dorp (Oranda Mura), een soort Hollands openluchtmuseum. U zult hier uw ogen uitkijken. Het Holland-dorp is in drieën verdeeld, te weten in Willemstad, Hoorn en Bloemendam. In deze dorpjes staan schitterend nagebouwde huizen, kerken, molens en torens. De gebouwen zijn steen voor steen in Nederland afgebroken, vervolgens per boot vervoerd en hier steen voor steen weer opgebouwd. Voorbeelden zijn: een mosterdmolen, een windmolen, Zaanse huizen, de hoofdtoren van Hoorn, het Nederlands museum voor Volkenkunde, Madurodam, Dejima, het Maritiem museum, een diamantslijperij, Nederlandse restaurants, theaters en de zeventiende-eeuwse Oostindiëvaarder Prins Willem.

Het Holland-dorp breidt zich steeds verder uit. Aan de Omurabaai bij Nagasaki werd in maart 1992 het 'Holland-dorp, Huis ten Bosch' officieel geopend. Een vervolg op Oranda Mura, maar dan nog grootser en imposanter. Alles vloeit moeiteloos in elkaar over: kasteel Nyenrode, Amsterdamse grachten, de Haagse Passage, bloeiende bollenvelden, het Goudse stadhuis, Hotel l'Europe, de dom van Utrecht, grachtenpanden, Gooise buitenverblijven, Huis ten Bosch, enzovoort. Alles op ware grootte.

Trein, tram, bus, kabelbaan, rondvaartboot en veerboot Nagasaki:

-, Nagasaki: Neem in fukuoka of Saga de JR-trein (limited express) en stap na 2 uur en 40 minuten uit op het treinstation Nagasaki. U kunt ook vanuit Sasebo per JR-trein naar Nagasaki reizen. De luchthaven van Nagasaki ligt bij Omura op een kunstmatig schiereiland. Reistijd per bus circa 1,5 uur.

-, Dejima: Neem bij het treinstation Nagasaki de tram 1 zuidwaarts en stap uit bij de derde tramhalte.

-, Ourakerk: Neem bij het treinstation Nagasaki tram 1 zuidwaarts en stap uit bij de vierde tramhalte (Tsukimachi). Stap daar over op tram 5 zuidwaarts en stap uit bij de vierde tramhalte (Oura Tenshu Do Shita). Steek vanaf hier de rivier over.

-, De tempel Sofukuji: Neem bij het treinstation Nagasaki tram 1 zuidwaarts en stap uit bij het eindpunt (Shokakuji Shita).

-, De brug Meganebashi en de tempel Kofukuji: Neem bij het treinstation Nagasaki tram 3 en stap uit bij de tramhalte Kokaidomae.

Of loop vanaf Dejima langs de oevers van het riviertje 1.000 m in oostwaartse richting.

-, Vredespark: Neem bij het treinstation Nagasaki tram 1 of 3 in noordelijke richting en stap uit bij de achtste tramhalte.

-, De berg Inasa: Als u het treinstation Nagasaki verlaat, dan slaat u links af in noordelijke richting. U slaat vervolgens de eerste brede hoofdstraat links in en steekt via de brug Inasa de rivier Urakami over. Aan de andere zijde van de rivier slaat u direct rechts af. Na 500 m lopen ziet u links het startpunt van de kabelbaan.

-, Holland-dorp: Neem bij het treinstation Nagasaki de bus naar Oranda-Mura. Voorts is het Holland-dorp per veerboot bereikbaar vanuit Hirado (vaartijd 80 minuten), vanuit Kashimae (vaartijd drie kwartier) en vanuit Sasebo (vaartijd een half uur).

-, Rondvaartboten: Vanaf de Ohatapier vertrekken om 10.15, 11.40 en 15.15 uur rondvaartboten. Vaartijd circa 50 minuten. De Ohatapier ligt op een afstand van 700 m ten zuiden van het treinstation Nagasaki.

De vermelde tramnummers kunnen inmiddels gewijzigd zijn!

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Maeva

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 239.00 p.p.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Camping Haliotis

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 131.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nagasaki en Japan