Langs de Carretera Interamericana naar het meer van Atitlán

Swipe

Langs de Carretera Interamericana naar het meer van Atitlán

Het gebied ten westen van Guatemala Ciudad is dichtbevolkt. Er zijn talrijke dorpjes in dit heuvelachtige landschap en de vruchtbare bodem levert vooral vruchten voor de hoofdstedelijke markt en de export. Vele dorpjes dragen als onderdeel van hun naam Sacatepéquez wat in de taal van het Pipil-volk ‘grasheuvel’ betekent. Het Pipil-volk werd rond 1000 na Chr. door de Cakchiquels uit deze streek verdreven.

Santiago Sacatepéquez

Santiago ligt ten noorden van de Carretera Interamericana op 2100 m hoogte en de inwoners spreken er Cakchiquel. Er is markt op zaterdag en op 25 juli wordt de fiesta van de patroonheilige gevierd. In Santiago is een aantal coöperaties gevestigd die door het buitenland gesteund worden en vooral tuinbouwproducten produceren. Maar dit stadje is vooral bekend vanwege de viering van Allerheiligen op 1 november. Op deze dag begeeft men zich zoals in vele plaatsen in Guatemala naar het kerkhof, maar de mannen laten ook enorme ronde papieren vliegers op. De vlieger bestaat uit zijdepapier op een bamboeframe en het maken van zo’n vlieger kost maanden aan voorbereiding.

Santiago heeft verder een bescheiden archeologisch museum. Vanuit Guatemala Ciudad, vanaf de 2 Avenida/2 Calle, zone 9 bij het busstation, vertrekt ongeveer elk uur een bus naar Santiago Sacatepéquez.

Sumpango

De naam van deze plaats betekent ‘plaats van de kapellen met de schedels’ en is afgeleid van de Tolteekse gewoonte om schedels van geofferde gevangenen in een kapel te bewaren. Sumpango werd waarschijnlijk door de Tolteken gesticht en later door de Cakchiquel-Indianen overgenomen. Het ligt op 1900 m hoogte langs de Carretera Interamericana en de 1000 inwoners spreken Cakchiquel. De hoofdbron van inkomsten is de akkerbouw. Sumpango was een hele traditionele plaats en werd tijdens de aardbeving van 1976 zwaar getroffen. Op donderdag en zaterdag is er markt. Op 28 augustus viert men fiesta ter ere van de patroonheilige.

El Tejar

Dit plaatsje is ontstaan vanwege de dakpannenindustrie. De naam El Tejar betekent ook ‘plaats waar dakpannen gemaakt worden’. Je kunt ze langs de Carretera Interamericana opgestapeld zien liggen. Na de verwoesting van Ciudad Vieja zocht men een plaats waar bakstenen en dakpannen geproduceerd konden worden voor de opbouw van het tweede Santiago. Vanwege de rijke hoeveelheid klei in de omgeving koos men deze plaats en de industrie bloeit nog steeds, wat je duidelijk kunt zien als je het plaatsje passeert. De ruim 3000 mensen tellende bevolking is half inheems en spreekt Cakchiquel en/of Spaans. Op 20 januari is er fiesta.

Langs de Carretera Interamericana naar het meer van Atitlán

10 prachtige bestemmingen in Langs de Carretera Interamericana naar het meer van Atitlán en Guatemala