Langs de Volga

Swipe

Sotsji

Sotsji ligt aan de Zwarte Zee en is als badplaats in de 20e eeuw steeds bekender geworden. De streek is relatief kort geleden onder Russische overheersing gekomen. Vanaf de 10e eeuw bestonden hier kleine zelfstandige koninkrijkjes van de Circassiërs die nominaal eerst bij het koninkrijk Georgië hoorden en na de 15e eeuw bij het Osmaanse rijk. De groeiende Russische invloed kreeg pas gestalte in 1829 toen de Turken het gebied afstonden aan Rusland. Het duurde nog tot 1864 voordat de strijdbare Circassiërs hun verzet tegen de overheersing moesten opgeven. Daarna volgde er voor hen verdrijving of massale uitmoording. De regio werd Russen en andere volkeren uit het grote tsarenrijk. Pas in 1891 werd de eerste Russisch-orthodoxe kerk ingewijd. De ontwikkeling van stad en streek werd krachtig ter hand genomen na de Oktoberrevolutie. In de jaren twintig kwamen sanatoria, hotels, rusthuizen en vakantiehuisjes (datsja's) tot stand. Ook Stalin liet er een privéhuis bouwen.

Klimaat

Sotsji heeft een subtropisch klimaat met een korte, milde winter en een hete zomer. Vooral in de herfst en de lente zijn de temperaturen er veel aangenamer dan in de rust van Rusland. Het Kaukasische hooggebergte beschermt Sotsji en omgeving tegen de koude noordenwind. Sotsji heeft meer dan 200 zonnige dagen per jaar. In de zomer komt de temperatuur nooit beneden 20°C en heeft het zeewater dezelfde temperatuur. Het strand van Sotsji en omgeving trekt veel binnenlandse en buitenlandse toeristen aan. Vooral na 2000 zijn er veel nieuwe hotels gebouwd die de toevloed van Russische gasten moeten opvangen.

Stad

De bezienswaardigheden beperken zich dus tot de classicistische gebouwen langs de boulevard die vanaf de jaren dertig hier zijn neergezet. Ook de datsja van Stalin, voorzien van een wassen beeld van de vroegere eigenaar, is een bezoekje waard. Vanwege het lange strand strekt de bebouwing zich meer dan 125 km langs de kust uit. De officiële staatsgrens met Georgië is nauwelijks 50 km van het centrum van Sotsji. Het betreft hier overigens wel de door Russische troepen beschermde afvallige regio Abchazië.

Olympische Spelen

In februari 2014 is Sotsji het centrum van de Olympische Winterspelen. Daarvoor zijn in de regio vele projecten ontwikkeld, want alle stadions en evenementhallen moesten nieuw worden gebouwd. Het centrum van de Olympische sportactiviteiten ligt in de plaats Adler bijna 50 km oostelijk van Sotsji. Daar is vlak aan de Zwarte Zee het Olympisch dorp gebouwd. Dichtbij ligt een overdekte schaatsbaan, twee ijshockeystadions, hallen voor curling en voor kunstrijden en een groot stadion voor de ceremonies. Er is ook alvast een circuit aangelegd voor later te houden Formula 1-races. Alle sneeuwevenementen vinden plaats rond het bergdorp Krasnaja Poljana, dat weer 50 km ten noorden van Adler tegen de hellingen van de Kaukasus ligt.

Hoe kom ik in Sotsji?

Reizen naar Sotsji is makkelijker dan op het eerste gezicht lijkt. De meest gerieflijke manier is per vliegtuig. Normaliter was daarbij vanuit Nederland en België overstappen noodzakelijk, meestal in Moskou. Vanuit Moskou (vluchtduur 2 uur) en Sint-Petersburg (3,5 uur) zijn er dagelijks lijnvluchten, meerdere malen per dag. De prijzen vanuit Moskou (enkele reis) beginnen bij € 100. Maar in februari 2014 begint Corendon met een rechtstreekse vlucht voor een prijs vanaf € 399.

Vanaf het vliegveld dat 10 km buiten het stadscentrum van Adler ligt is er nauwelijks openbaar vervoer. U bent dan overgeleverd aan de taxichauffeurs, die bij het onderhandelen hoog inzetten. Een prijs van meer dan € 20 naar Adler zou echter buitensporig hoog zijn. Per spoor is zoals overal in Rusland eveneens een mogelijkheid, zij het een tijdrovende. Vanaf Moskou kost een treinrit rond 30 uur en de prijs ligt rond € 120, dus niet lager dan een vliegticket.

10 prachtige bestemmingen in Sotsji en Rusland