Lapland (Lappi)

Swipe

Lapland (Lappi)

Ten noorden van de poolcirkel ligt het dunbevolkte Lapland. Een intrigerend gebied, verbonden met de middernachtzon, het poollicht en de Saami-bevolking. De langs de weg grazende rendieren, die binnen het gebied van de rendierhouderij vrij rondlopen, geven het landschap een extra dimensie. Een groot deel van Lapland behoort tot de laatst bewaard gebleven wildernis van Europa met uitgestrekte berkenbossen, toendra's en 'tunturi' (afgeronde bergen).

Lappin Lääni (Lapland) is met bijna 100.000 km2 de grootste regio van Finland, maar telt slechts 185.000 inwoners en 20 gemeenten. De meeste mensen wonen in enkele steden in het zuiden van Lapland, de rest is zeer dunbevolkt.

Lapland, het Land van de Saami

Lapland betekent letterlijk het Land van de Lappen of Saami, het volk dat van oudsher hier woont. Lapland of Sápmi, zoals het door de Saami zelf wordt genoemd, strekt zich uit over de landen Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, maar is geen duidelijk omgrensd land of gebied. In de atlas zoekt u er vergeefs naar. In Finland valt Lapland grotendeels samen met het leefgebied van de Saami. De Saami vormen met 5000 mensen een kleine minderheid in Fins Lapland. De belangrijkste Saami-gemeenschappen zijn te vinden in Inari en Enonttekiö.

Landschap van Lapland

Van zuid naar noord verandert in Lapland geleidelijk het landschap en wordt het dunner bevolkt, kaler en woester. Het zuidelijke deel van Lapland bestaat uit naaldbossen van dennen en slanke kandelaarsparren, afgewisseld door bemoste rotsen, meren en moerasgebieden. Een enkele tunturi steekt boven het bos uit, en vormt dan meteen een populair wintersport- en wandelgebied. Meer naar het noorden verdwijnt eerst de spar, en later ook de den uit het landschap en blijft een kaal bergland over bedekt met laag berkenbos. Boven het grote Inarimeer houdt het bos definitief op en rest slechts toendra. Naar het noordwesten dringt de 'arm' van Finland diep Noorwegen binnen. Dit is het hoogste en meest bergachtige deel van Finland, met de hoogste berg van Finland, de Halti (1328 m), op de grens met Noorwegen.

Fins Lapland heeft de natuurliefhebber veel te bieden. Men kan er naar hartenlust wandelen, vissen en kamperen, en er is een enorme keus aan wandelpaden in de natuurgebieden van Saariselkä, Lemmenjoki, Kilpisjärvi, Pallas-Ounastunturi, of Pyhä-Luosto. De karakteristieke Tunturibergen steken met hun kale hellingen boven het Lapse bos uit en zijn aantrekkelijke doelen voor bergwandelaars. De paden zijn doorgaans goed en voorzien van vuurplaatsen, schuilhutten en overnachtingshutten. Voor gezinnen met kinderen zijn er leuke activiteiten zoals goudzoeken, amethistzoeken, rendiervoederen, bootexcursies of een bezoek aan het dorp van de Kerstman.

Wintersport in Lapland

De laatste jaren is Lapland als winterbestemming sterk in opkomst. 's?Winters worden sommige tunturi's gebruikt als ski-hellingen. Er is een groeiend aanbod aan winteractiviteiten zoals sledetochten met rendieren en husky's, sneeuwschoenwandelen, sneeuwscootersafari's, ijsvissen, schaatsen, alpineskiën en langlaufen. Sneeuwkastelen, iglorestaurants en ijsgaleries schieten de laatste jaren als 'winterpaddenstoelen' uit de grond.

Westelijk Lapland

Het kustgebied van Lapland rond de Botnische Golf wordt ook wel 'Meri-Lappi' (Zee-Lapland) genoemd en vertoont veel gelijkenis met de Zweedse kust van Norbotten. In zee ligt een scherengebied met talloze eilandjes, en het vlakke kustgebied is dichtbebost. Langs de kust liggen de oudste stadjes van Lapland, Kemi en Tornio, van waaruit het binnenland in het verleden werd gekoloniseerd. Vanaf de kust naar het noordwesten kan men kiezen uit twee reisroutes: Weg-4 naar Rovaniemi, en van daaruit weg-79 langs Kittilä en de skigebieden Ylläs en Levi. Of vanuit Tornio via de E8 langs de grensrivier de Torniojoki naar Pello, Kolari en Muonio. Bij Muonio komen beide routes weer samen bij het nationale park Pallas-Yllästunturi, een van de mooiste berggebieden van westelijk Lapland. Ter hoogte van Enontekiö heeft u de keuze uit weg-93 naar Kautokeino in het Noorse Finnmark (de Noordkaaproute), of de E8 te volgen naar Kilpisjärvi in het uiterste noordwestpuntje van Finland. De route langs de Torniojoki naar Kilpisjärvi maakt deel uit van de 'Noorderlichtroute' naar Tromsø in Noorwegen, en wordt in Finland aangegeven met bordjes Revontulentie (465 km).

Zee-Lapland (Meri-Lappi)

Langs de kust van de Botnische Golf vestigden zich in de 17e eeuw Saami, die hier leefden van de rendierhouderij, gecombineerd met visserij. Ook Vikingen uit Noorwegen zouden dit gebied in vroeger eeuwen hebben aangedaan en zich er hebben gevestigd. Aan de E8, 22 km ten zuiden van Kemi, kan men de afslag nemen naar het dorpje Simonniemi, mooi gelegen aan de Botnische Golf en de Simojokirivier. Simonniemi was in de 19e eeuw een belangrijk vissersnederzetting voor de zalmvangst. In 1902 kreeg het dorp Simonniemi een pastorie. De huidige gerenoveerde pastoorswoning 'Wanha Pappila' huisvest tegenwoordig een van de beste restaurants van Lapland. Naast het landhuis kan men overnachten in een van de 10 luxe cottages, gebouwd in de stijl van de vroegere vissershutten. Vanuit hotel Wanha Pappila worden diverse excursies aangeboden: o.a. een rondrit met paard en wagen of een tractorsafari over de Simo Museumweg. Nabij Simo kan men op zalm vissen in de Simojokirivier, of een bezoek brengen aan het Martimoaapa veenmoerasgebied - dat omschreven wordt als het mooiste van Finland. U kunt hier veel vogels 'spotten' en genieten van de stilte en de rust.

Langs de Torniorivier

De 510 km lange Tornionjoki (in het Zweeds Torneälven) is de langste vrij stromende rivier van Scandinavië, en vormt over 200 km de grens tussen Zweden en Finland. Boven Pajala neemt de Muonionjoki de rol van grensrivier over. Tot Karesuvanto loopt aan beide zijden van de rivier een weg. Onderweg zijn op 4 plaatsen bruggen over de rivier. U kunt dus naar believen stukken door Finland of door Zweden volgen.

Noordoost-Lapland

Noordoost-Lapland bestaat uit slechts drie gemeenten, Sodankylä, Inari en Utsjoki, en is met 18.000 inwoners het leegste gebied van Finland. De snelste weg naar het noorden is de brede hoofdweg-4, vanuit Rovaniemi via Sodankylä naar Saariselkä, Ivalo en het Inarimeer. Vanuit Inari leiden drie wegen verder naar Noorwegen.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Lapland (Lappi) en Finland