Lapland (Lappi)

Swipe

Aavasaksa

Ter hoogte van het Zweedse Övertorneå ligt aan de Finse kant de 222 m hoge berg Aavasaksa. De berg is een van de oudste toeris-tenattracties van Finland. Al enkele eeuwen komen ieder jaar op midzomeravond mensen naar de heuvel voor een groot feest. Ondanks de ligging ten zuiden van de poolcirkel kan men op de berg de middernachtzon zien van 17 juni tot 7 juli.

De berg Aavasaksa kreeg zijn reputatie als uitzichtberg vooral door de geofysische onderzoeken die er werden gedaan. De Franse wiskundige Maupertuis bezocht de berg, als onderdeel van zijn studie naar de vorm van de aarde. In 1736 berekende hij op grond van driehoeksmetingen langs de 26 graden meridiaan hier de omvang van de aardbol en constateerde als eerste dat de bol aan de polen is afgeplat. Ter herinnering aan dit feit staat hier een monument. Latere metingen door een wetenschappelijke expeditie onder leiding van Frederik Struve deden nog preciesere metingen om de meridiaan tussen Hammerfest en de Zwarte Zee precies op te meten. Deze zogenaamde Struve Meridiaan bestond uit meer dan 300 meetstations, in tien landen, die door driehoeksmetingen met elkaar werden verbonden. Ook de Aavasaksanvaara was een van die meetstations. De Struve Meridiaan en zijn meetpunten is opgenomen op werelderfgoedlijst.

De Italiaanse ontdekkingsreiziger Giuseppe Acerbi schreef in 1799, op zijn reis naar de Noordkaap, vol lof over de berg Aavasaksa. Vele prominenten volgden, zoals de Russische Tsaar Alexander II, die de heuvel in 1883 bezocht en er een jachthut liet bouwen. Men kan tegenwoordig met de auto naar de top van de berg rijden, maar het is mooier halverwege te parkeren (bij de ingang van het natuurpark) en het mooie wandelpad 'Keisarinkierros' naar het restaurant op de top te nemen. Onderweg heeft men mooi uitzicht op de Torniovallei en de rivier, en op de terugweg passeert men de uitzichttoren en de keizerlijke jachthut.

10 prachtige bestemmingen in Aavasaksa en Finland