Lapland (Lappi)

Swipe

Kemijärvi

Kemijärvi is een aangenaam plaatsje aan het gelijknamige meer en het eindpunt van de spoorlijn naar het oosten. Het stadje Kemijärvi heeft in het laatste decennium twee belangrijke industrieën zien verdwijnen (Nokia en Stora Enso). Het heeft daardoor in korte tijd enkele duizenden inwoners zien vertrekken en de werkloosheid zien toenemen. In het wintersportcentrum Suomutunturi probeert men nu het tij te keren door enorm te investeren in toerisme, waarbij de bouw van een super skispringschans centraal staat in de plannen. Wanneer u in een oneven jaar eind juni/begin juli door het plaatsje komt moet u beslist het festival van de houtbewerking bezoeken, een tweejaarlijks terugkerend evenement.

Houtkunstenaars uit heel Europa komen dan een week naar Kemijärvi en gaan op het marktplein in de weer met grote 'kelo'-boomstammen, het waardevolle hout van in de natuur gedroogde arctische dennen. In ruil voor hun reis- en verblijfskosten laten zij hun fraaie houtsculpturen in het nabijgelegen kunstcentrum Puustelli achter, dat op deze wijze een aardige collectie heeft opgebouwd. Ook staan op diverse locaties in het stadje houtkunstwerken opgesteld.

Tijdens de zomermaanden worden er regelmatig boottours naar de Poolcirkel georganiseerd. Informatie over vertrektijden en data via de Tourist Info. Kemijärvi doet zijn best een levendige plaats te blijven met o.a. het Kaamos Tanssit dansfestival en Ruska Swing festival. Verder kent Kemijärvi ook in de winter een aantal opvallende activiteiten, zoals de grote Giant sneeuwscooter enduro wedstrijd in maart en de 'Yukigassen' competitie in april, een internationale wedstrijd sneeuwballengooien, met enthousiaste spelers uit alle delen van de wereld (vooral Japan). Uniek is ook het enige sneeuwscootermuseum ter wereld met circa 100 typen sneeuwscooters.

10 prachtige bestemmingen in Kemijärvi en Finland