Lapland (Lappi)

Swipe

Kilpisjärvi

Kilpisjärvi is het meest noordelijke plaatsje in de 'arm' van Finland, vlak bij het drielandenpunt Noorwegen-Zweden-Finland. Finlands enige bergdorp is omgeven door de hoogste bergen van het land. Direct ten noorden van het dorp ligt de karakteristieke berg Saana, een heilige berg voor de Saami. Iets verder weg ligt Finlands hoogste berg, de 1328 m hoge Halti. Het ruige berglandschap rond Kilpisjärvi doet sterk aan het Noors-Zweedse bergland denken. Verwacht hier geen gezellig dorp, het plaatsje kent minder dan 100 permanente bewoners en is slechts enkele decennia oud. In 1900 stonden hier enkele Lappenhutjes, en het enige huis, de Siilastupa, diende lange tijd als herberg voor reizigers. Pas sinds 1979 is er een winkel en een benzinepomp.

Tegenwoordig is Kilpisjärvi een bonte verzameling van zomerhuisjes, bungalowparken, een winkel, benzinepomp, hotel, en (5 km verder) het Kilpisjärvi Retkeilikeskus (jeugdherberg/wandelcentrum) met hutten, kamers, campercamping, restaurant en sauna. Aan het begin van het dorp staat het Natuurinformatiecentrum (Kilpisjärvi Luontotalo), met een mooie kleine expositie over de streek en de planten en dieren. U kunt er brochures en wandelkaarten verkrijgen. Het Kilpisjärvi wandelcentrum is een geschikter uitgangspunt voor wandeltochten in de omgeving. Populair is van hieruit de gecombineerde boot-/wandeltocht naar het drielandenpunt, of een beklimming van de heilige berg Saana. De berg steekt met steile rotswanden 600 meter boven het meer van Kilpisjärvi uit, maar is via de noordflank gemakkelijk te beklimmen. Dat de sneeuw hier lang blijft liggen blijkt uit het feit dat iedere midzomernacht op de berg Saana een skiwedstrijd wordt georganiseerd.

Een mooie meerdaagse trektocht leidt naar de berg Halti, die gemakkelijk is te beklimmen. Onderweg kunt u in kleine hutjes over-nachten. -Kilpisjärvi is bovendien een etappeplaats aan de 800 km lange Nordkalottleden, of Kalottireitti, een langeafstandswandelpad door Fins, Zweeds en Noors Lapland. Ook voor andere sportievelingen worden er iedere zomer vanuit Kilpisjärvi activiteiten georganiseerd, zoals een tweedaagse wielerwedstrijd en toertocht van 520 km! van Kilpisjärvi naar Tornio, en een meerdaagse kanorally over de grensrivier naar Tornio. Het beroemde 'Kilpisjärvi pilkki' een ijsviswedstrijd met gigantische prijzen, brengt begin mei jaarlijks duizenden enthousiaste ijsvissers en bezoekers naar het meer aan de voet van de Saana. Veel wordt er doorgaans niet gevangen, zodat de waardevolle prijzen meestal via een verloting bij de prijswinnaars terecht komen. Evenzovele campers en caravanners bepalen dan het wegbeeld.

10 prachtige bestemmingen in Kilpisjärvi en Finland