Lapland (Lappi)

Swipe

Kittilä

Vanuit Rovaniemi loopt pal naar het noorden de drukbereden Noordkaaproute, weg-79 over Muonio en Hetta naar het Noorse Alta. Door een landschap van bossen, akkers en velden bereikt u na 150 km het dorp Kittilä met zijn mooie houten kerk. Het plaatsje met 3000 inwoners is een belangrijk dienstverlenend centrum voor West-Lapland, en trekt 's?winters veel skiërs naar de nabijgelegen skigebieden Levi en Ylläs. Het dorp en de omgeving zijn verder interessant voor kunstliefhebbers. In het dorp bevindt zich kunstgalerie Sibakow-Mansikka en een museum over de schilder Einari Junttila. Interessanter zijn twee andere kunstmusea in de omgeving van Kittilä. Allereerst is er bij het dorp Kaukonen het Reidar Särestöniemi museum van deze in 1981 overleden schilder. U bereikt het museum over een zijweg van 9 km vanuit Kaukonen (aangegeven met borden). Deze excentrieke Lapse schilder was in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw internationaal vermaard en bracht het grootste deel van zijn leven door in Särestö. Hij liet hier een atelierwoning en een galerie van enorme boomstammen bouwen, beide prachtige voorbeelden van moderne Finse houtarchitectuur. De galerie heeft fraai indirect licht en een zwembad op de eerste etage. Het museum bestaat uit diverse gebouwen, waaronder de oude boerderij van de familie Särestöniemi. In de imposante galerie zijn tegenwoordig de grote kleurige doeken van deze bekendste schilder van het noorden tentoongesteld. De tentoongestelde doeken wisselen regelmatig, aangezien het museum de beschikking heeft over meer dan 500 werken. Naast het museum is een café annex winkel. Ten noorden van Kittilä, in Pöntsö, richting Muonio, vindt u Galerie Reijo Raekallio, van deze Lapse schilder. Het huis van de schilder en zijn vrouw groeide met de jaren van klein hutje tot groot woning-atelier, en is tegenwoordig ingericht als museum. Aan de muren hangt een enorm aantal aquarellen en olieverfschilderijen, die u direct van de schilder kunt kopen. Reijo Raekallio heeft een voorliefde voor danstafereeltjes, mythologie, Lapse natuur en rendieren. De schilder zelf is aanwezig, maar niet zo spraakzaam, en begeleidt bezoekers op zijn viool.

Levi

Ten noorden van Kittilä, aan weg-79, ligt Levi, een van de grootste skigebieden van Finland, met een stuk of tien skiliften aan alle zijden van een grote berg. Ook 's?zomers kunt u de gondelbaan naar de top nemen en genieten van het uitzicht vanaf panoramarestaurant Tuikku op de top. U kunt via wandelpaden de heuvel van Levi afdalen of via de zomerrodelbaan met 50 km per uur naar beneden razen. Ook zijn er rond Levi enkele uitdagende mountainbikeroutes uitgezet. Het toeristenbureau kan u alles vertellen over de mountainbikeroutes, die variëren van moeilijkheidsklasse 1 (beginners) tot 5+ (fiets grote stukken dragen!). De langste route is 90 km en voert buiten het nationale park van Levi via Aakenus naar Ylläs en terug. De MTB-routes staan aangegeven op de Ylläs-Levi outdoormap 1:50.000. Verder worden er vanuit Levi kanotochten en raftexcursies op de Ounasjoki rivier georganiseerd.

Ylläs

Tussen Kolari en Kittilä ligt bij het dorp Äkäslompolo de 735 m hoge berg Ylläs, een van de 'zeven bergen'. Het is de hoogste skiberg van Lapland en net als Levi een populair skicentrum. Hoewel de kale berg met zijn skiliften 's zomers geen fraai gezicht biedt, maakt het natuurgebied ten noorden van het skioord deel uit van het nieuwe nationale park Pallas-Yllästunturi. Door de bergen lopen fraaie wandelpaden en zijn een aantal mountain-bikeroutes uitgezet. In de skioorden van Äkäslompolo en Ylläsjärvi is 's zomers veel goedkope accommodatie beschikbaar, en kunt u bij de hotels en vakantiedorpen fietskaarten krijgen en mountainbikes huren. Het Kelloklas natuurcentrum (3 km buiten Äkäslompolo) is het zuidelijke bezoekerscentrum van het nationaal park Pallas-Ylläs en startpunt van enkele mooie wandelroutes. Ervaren wandelaars kunnen hier beginnen aan de langeafstandswandeling naar Pallas en de Ounastunturi, dwars door het nationale park.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kittilä en Finland