Lapland (Lappi)

Swipe

Nationaal park Lemmenjoki

Lemmenjoki is met 2859 km2 het grootste nationale park van Finland, bestaande uit oerbos en grote stukken fjell zonder wegen of paden. Het park is van groot belang voor de rendierteelt en is sinds 1945 een van Laplands bekende goudwinningsgebieden. Langs de beek Morgamoja vonden de broers Ranttila in 1945 voor het eerst goud, wat een ware goldrush veroorzaakte. Tijdens de 2e run in de jaren tachtig waren er circa 100 goudmijnen in het gebied. Tegenwoordig wordt nog op ongeveer 60 plekken goud gedolven. Honderden goudzoekers gaan hier elk jaar van mei tot oktober, wanneer de grond niet bevroren is, hun geluk beproeven. Sommigen met graafmachines, anderen met schop en spoelpan. Voor de meesten is het meer een hobby dan een beroep. Onderweg in het gebied kunt u bij de hut Morgamoja enkele van de moderne gouddelvers bezoeken.

Het centrale deel van het park bestaat uit kale afgeronde bergen, die met hoogtes rond 500 m net boven de boomgrens uitsteken. Dit gebergte wordt doorsneden door de Lemmenjoki canyon, die miljoenen jaren geleden is ontstaan als gevolg van breukwerking. De op de dalbodem stromende rivier is een aaneenschakeling van langgerekte meren, met mooie stroomversnellingen en enkele watervallen. De oevers van de Lemmenjoki zijn dichtbegroeid met naaldbossen, die vrijwel geheel uit grove dennen bestaan en nog in oorspronkelijke staat verkeren. Rond de kloof is een dicht netwerk van wandelpaden, die 's zomers erg populair zijn bij Finse trekkers.

Startpunt voor tochten in Lemmenjoki is Njurgulahti, dat u bereikt via weg-955 vanuit Inari. Na 35 km neemt u de afslag naar rechts naar Lemmenjoki (10 km). Bij de ingang van het park, Njurgulahti, is een bezoekerscentrum, zijn twee cafés en is een camping met winkeltje. Vanaf de cafés vertrekken om 10 en 17 uur houten kerkboten voor een boottocht van 20 km over de prachtige Lemmenjokirivier. Na 15 km stopt de boot bij de hut van Ravadasjärvi om passagiers te laten uitstappen. Vlak daarna passeert de boot de watervallen van Ravadasköngas, een serie stroomversnellingen en watervallen die zich door een smalle kloof storten en in de Lemmenjoki uitmonden. De boottocht eindigt bij Kultahamina (Goudhaven), met hut, kota, en wc. Koud geworden van de boottocht kunt u zich hier warmen aan het vuur in de hut.

Vroeger was de bootdienst over de rivier de belangrijkste aanvoerroute van goederen en materialen voor de goudzoekers. Vanaf diverse plaatsen langs de rivier zijn korte of langere wandelingen te maken, waaronder de Gouddelversroute langs een van Laplands beroemdste goudwinningsgebieden. In het nationaal park Lemmenjoki zijn diverse wildernishutten (altijd open) waar u vuur kunt maken en kunt overnachten.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nationaal park Lemmenjoki en Finland