Lapland (Lappi)

Swipe

Nationaal park Pallas-Yllästunturi

Muonio is het beste uitgangspunt voor een bezoek aan het nationale park Pallas-Yllästunturi tussen Enontekiö en Kittilä, een meer dan 100 km lange keten van bergruggen of tunturi's waarvan de toppen van verre als silhouetten oprijzen uit de zee van hoogvenen en naaldbossen. Hoogste berg is de Taivaskero, een van de hoogste bergen van Lapland, 807 m hoog. Op de top is een plaquette aangebracht ter ere van de Olympische Spelen van 1952 van Helsinki. Destijds werd het Olympische vuur hier ontstoken (door de zonnestralen van de midzomernacht) en door hardlopers naar Helsinki gebracht. De rotsen van het Pallasgebergte zijn van amfiboliet, een vulkanisch gesteente dat in een ver verleden werd gevormd. De huidige bergen zijn slechts de wortels van een oud gebergte, de Svekokareliden, dat zich 2 miljard jaar geleden uitstrekte van Lapland tot Karelië.

Het nationale park omvat de bergmassieven Ounastunturi (723 m), Pallastunturi (807 m) en Yllastunturi (718 m), en is in 2005 ontstaan uit een samenvoeging van Finlands oudste nationale park Pallas-Ounastunturi en het Ylläs natuurreservaat. Het nationale park werd daarmee in een klap twee keer zo groot. Afgezien van een paar kleine skigebiedjes is het grootste deel van het nationale park in een zeer natuurlijke staat en heeft het zeer zuivere lucht. Het uitzicht vanaf het Jerisjärvimeer op de toppen van Pallastunturi is een van de meest gefotografeerde van het land. De bergwereld van Pallastunturi hoort dan ook tot het selecte groepje nationale Finse landschappen.

Door het hele gebied loopt een lange wandelroute, waarvan het 55 km lange gedeelte van Hetta naar Pallas over de afgeronde Tunturibergen een van de populairste trektochten van Lapland is. Het nationaal park Pallas-Yllästunturi heeft drie bezoekerscentra: in Kittilä, Enontekiö en Pallas. Naast het bezoekerscentrum op de Pallastunturi staat hotel Pallas, Laplands oudste hotel uit 1938.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nationaal park Pallas-Yllästunturi en Finland