Lapland (Lappi)

Swipe

Posio

Tussen Kuusamo en Rovaniemi ligt aan het Ylikitkameer het kleine stadje Posio, dat bekend is om zijn Pentik designcentrum. Anu Pentik, nu een kwieke dame op leeftijd, begon in 1973 thuis met de productie en verkoop van het beroemde aardewerk en keramiek. Haar producten werden zeer succesvol, en haar bedrijfje groeide uit van woonhuis tot fabriek met meer dan 50 winkels in Finland. Het Pentik Centre is 2500 m2 groot, heeft een verkoopwinkel, cafetaria, museumruimtes en een nieuwe kunstgalerie. Alles is gebouwd rond het originele woonhuis van Anu Pentik. Het museum laat zien hoe het leven vroeger was in Finland en het speciale Koffiekopjesmuseum heeft meer dan 2000 verschillende kop-en-schotels. In het Pentikcentrum kunt u niet alleen aardewerk kopen, maar tegenwoordig ook textiel, kleding, glas, kaarsen, lampen en vazen (Pentik Centre, Maaninkavaarantie 3, Posio, 90163210530, www.pentik.com, dagelijks geopend, 's zomers tot 19 uur).

Een andere bijzondere attractie van Posio, die te maken heeft met vakmanschap en handvaardigheid, is het Sirniö Blacksmith evenement, het grootste Finse smederijfestival, waarbij amateurs en professionele ijzersmeden hun kunsten tonen. Het festival duurt een week en wordt gehouden de eerste week na midzomer in het Sirniö Blacksmith Village, 37 km ten zuiden van Posio. In de bijbehorende winkel worden gesmede kunstvoorwerpen en gebruiksartikelen verkocht (informatie: www.sirnionsepat.com).

Dertig kilometer buiten Posio, in de richting van Rovaniemi, komt u door de Korouomakloof, een prachtig wandelgebied. In de kloof, die 200 miljoen jaar geleden als gevolg van breukwerking ontstond, loopt een netwerk van wandelpaden en zijn hutten en schuilplaatsen aangelegd. Een wandelpad van 30 km lengte loopt van het ene eind van de kloof naar het andere, en vormt een mooie tweedaagse tocht. In de winter vormen zich aan de schaduwzijde van de kloof tientallen meters hoge bevroren watervallen op de rotsen, een uitdagend doel voor ijsklimmers. Het is Finlands beroemdste ijsklimgebied en u kunt er klimmers in actie zien tot in april, wanneer de dagen al lang zijn maar het hier nog ijzingwekkend koud kan zijn.

10 prachtige bestemmingen in Posio en Finland