Lapland (Lappi)

Swipe

Rovaniemi

Rovaniemi is de hoofdstad van Fins Lapland, de thuisbasis van de Kerstman. Het is met zijn internationale vliegveld en station van de (auto)trein uit Helsinki de belangrijkste uitvalsbasis voor rondreizen door Lapland. Vanuit Rovaniemi zijn alle delen van Lapland goed bereikbaar, zowel per auto als per bus of vliegtuig. De stad is mooi gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Ounasjoki en Kemijoki, en groeide uit van klein centrum van pelshandelaren en houtvlotters tot moderne toeristenstad met 57.500 inwoners. Op wie uit het zuiden komt zal de stad weinig indruk maken, de steden Kemi en Oulu zijn mooier. Maar voor wie uit de wildernis van het noorden komt is Rovaniemi weer de eerste echte stad, waar altijd veel te beleven is, zowel in de zomer als in de winter. Omdat Rovaniemi in de oorlog geheel werd platgebrand door de terugtrekkende Duitse troepen, moest hele de stad worden herbouwd. Het moderne centrum bestaat uit de gebruikelijke aaneenschakeling van overdekte winkelcentra en oogt weinig sfeervol.

De kilometerslange voetgangerszone Koskikatu heeft met zijn amusementshallen en speelautomaten de stad de bijnaam 'Las Vegas van het noorden' gegeven. Dat de stad door Alvar Aalto werd ontworpen in de vorm van een rendiergewei voegt daar weinig aan toe. Aalto ontwierp niet alleen het stadsplan maar ook drie fraaie gebouwen langs de Hallituskatu: het Lappiatalo (theater), de bibliotheek en het stadhuis. U kunt vanuit het centrum van Rovaniemi een aangename wandeling maken door parken langs de Ounasjokirivier waar diverse boottochten en excursies vertrekken. Aan de overkant van de rivier ligt de heuvel Ounasvaara, met camping, recreatiepark, een hotel-restaurant met schitterend uitzicht, een zomersleebaan en diverse sportcentra. 's?Winters is dit uiteraard het skicentrum compleet met springschans. De meeste uitgaans- en eetgelegenheden van Rovaniemi liggen aan de voetgangersstraat Koskikatu. Wie eens op een originelere plek wil eten kan een culinaire boottocht maken met de caféboot ms Kemijoen Helmi voor een twee uur durende trip over de rivier. Onder het genot van muziek en een drankje ziet u Rovaniemi vanaf het water. De boot vertrekt ten zuiden van de brug (weg-4), vlak bij het Arktikum. In de winter is er een aantal nieuwe attracties bijgekomen: 2,5 km van het centrum (aan weg-78 richting Ranua) is het Snowland Igloo-restaurant gebouwd, een exclusief restaurant van sneeuw en ijs. Op de poolcirkel wordt naast het dorp van de Kerstman iedere winter het Ice Park Finland opgebouwd, een kleinschalig attractiepark, geheel van ijs gebouwd. En aan het meer van Lehtojärvi staat sinds winter 2009 het tegenwoordig onvermijdelijke sneeuwhotel (Arctic Snow Hotel). Een andere bezienswaardigheid (11 km buiten de stad, aan de oude weg naar Kemi) vormt een aantal hiidenkirnut (kolkgaten), ontstaan door riviererosie tijdens de ijstijd.

Rovaniemi - moderne architectuur en kunst

Tot de bezienswaardige gebouwen in het centrum behoren het al genoemde Lappia-theater, Bibliotheek en Stadhuis, alle drie door Alvar Aalto ontworpen. Ook interessant is de moderne Evangelische kerk uit 1950, gebouwd door architect Bertil Liljequist. De kerk wordt gedomineerd door het grote fresco 'de bron van het leven' van Lennart Segerstråle. In een van de weinige historische gebou-wen, een voormalig depot van de posterijen, is tegenwoordig het Rovaniemi Art Museum (Taidemuseo) voor moderne kunst gehuisvest. Het museum richt zich vooral op Finse hedendaagse kunst, 'nordic art' en kunst van Saamikunstenaars. Ieder jaar introduceert het museum werk van kunstenaars die in Lapland geboren zijn of er werken.

Arktikum

Het interessantste museum van Rovaniemi is sinds 1992 het Arktikum, dat aan de rand van het centrum is gebouwd als een tunnel van licht. Het ultramoderne gebouw met glazen dak is een toonbeeld van Finse architectuur en huisvest tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad, de cultuur van de Saami, de natuur van Lapland en het leven in het gehele Arctische gebied. Het is een van de mooiere Finse musea; u kunt er met gemak enkele uren doorbrengen. In het Arktikum bevindt zich ook een bioscoop, een restaurant en de bibliotheek van het onderzoeksinstituut Arctic Center. Tegenover het Arktikum, aan de Vartiokatu 32, is de oude fabriek en winkel van de bekende Marttiini-messen; er is een café en een expositieruimte, en u kunt er de traditionele Lapse messen kopen.

Overige musea

3,5 Km van het centrum, langs de Kemijoki vindt u vlak bij elkaar het Pöykkölä Etnografisch museum, een openluchtmuseum met 18 oude houten gebouwen over het vroegere leven van zalmvissers en rendierhouders, en het Metsämuseo (Laplands Bosbouwmuseum) over de geschiedenis van de bosbouw en het vervoer per houtvlot over de Lapse rivieren. Het bosbouwmuseum richt zich vooral op de arbeidsintensieve bosbouw in Lapland in de periode 1870-1970, voor de intrede van de mechanisatie. Het museum toont houthakkershutten, bosbouwgereedschappen en onder meer de eerste stoomlocomotief die werd ingezet in de bosbouw. Houthakkershutten, stallen en saunahutten uit diverse delen van Lapland zijn in het museum weer opgebouwd en geven een goed beeld van het zware leven van de bosbouwers. De houthakkershut Ahmakuusikko uit 1950 is een mooi voorbeeld van een standaard houthakkersverblijf, dat ruimte bood aan ongeveer 50 mensen.

Santa Claus Village

Zeker wanneer u met kinderen reist, mag u de grootste curiositeit van Rovaniemi niet overslaan: het dorp van de Kerstman, gelegen op de poolcirkel (Napapiiri), 8 km ten noorden van Rovaniemi langs weg-4 richting Ivalo (stadsbus 8 vanuit het centrum). Het 'dorp', een verzameling souvenirwinkels, postkantoor, cafetaria en restaurants, is het hele jaar geopend en gratis toegankelijk. De Kerstman, in het Fins Joulupukki geheten, woont dan wel in Korvatunturi in de gemeente Savukoski, maar werkt hier in zijn kamer in het gebouw schuin tegenover het postkantoor. Hij heeft een behoorlijke dagtaak aan het beantwoorden van brieven vanuit de hele wereld, en het opleiden van zijn elfjes. Het dorp van de Kerstman is erg populair bij Engelse toeristen, die hier in de winter speciaal naartoe vliegen voor een eendaagse excursie! Let op: het 2 km eerder gelegen Santa Park hoort niet bij het Santa Claus Village, maar is een particulier initiatief! Dit mini attractieparkje vraagt een stevige toegangsprijs en is niet het gehele jaar door geopend.

Elandsafari Pisavaara

 's Zomers worden vanuit Rovaniemi elandsafari's aangeboden naar het natuurreservaat Pisavaara. Deelnemers worden per jeep of bus rondgereden en zien gemiddeld 3 tot 7 elanden en verder veel vogels, hazen of vossen. De tour begint 's?ochtends om 8 uur en heeft een unieke 'elandgarantie'.

10 prachtige bestemmingen in Rovaniemi en Finland