Lapland (Lappi)

Swipe

Salla

Deze grensplaats op 22 km van de internationale grensovergang naar Rusland (voor grenspassage is een visum noodzakelijk!) is vanuit Kuusamo/Ruka bereikbaar via weg-5 en weg-950. U rijdt dan langs het nationaal park Oulanka met uitstapmogelijkheden naar Juuma (Kleine Berenroute), Käylä/Liikansevaara (Kiutaköngäs) en bij Urriaapa de afslag naar de nieuwe 6 km lange wandeling langs de Oulanka Canyon, waarna u in Hautajärvi bij het bezoekerscentrum de poolcirkel passeert. Vanuit het noorden rijdt u via Savukoski de stille weg-962 door een afgelegen gebied, of vanuit westelijke richting Kemijärvi via hoofdweg 82 u naar het rustige dorpje Salla, dat ca. 4250 inwoners telt.

De gemeente Salla vierde in 2007 haar 150-jarig bestaan en hoopt in de toekomst te kunnen profiteren van het groeiende toerisme langs de 'Barentszweg', de historische handelsroute die het Russische Murmansk, via Finland en Zweden, verbindt met het Noorse Bodö. Op dit moment organiseert 'Kola Extreme' vanuit Salla reizen naar Rusland (www.kolaextreme.com).

Eenmaal per jaar komen vele duizenden bezoekers naar het verder rustieke dorpje Salla als op 19 juli de naamdag 'Salla' groots gevierd wordt met een braderieachtige markt, optredens van muziek-, dans- en zanggroepen en allerlei andere activiteiten. In het gerenoveerde oude stationsgebouw aan weg-82 vlakbij de rotonde tegenover het Seo tankstation is in 2010 een museum ingericht met aandacht voor de geschiedenis van het dorp, waarvan, als gevolg van W.O.II, de helft nu op Russisch grondgebied ligt. Daarnaast ook veel onderwerpen die te maken hebben met de Winteroorlog, ('39-'40), Vervolgoorlog ('41-'44) en de Laplandoorlog ('44-'45).

Salla verwierf onder vele Nederlanders bekendheid vanweg de Nederlander Bart Braafhart, die hier sinds 1999 woont en er jarenlang coördinator toerisme was. Deze 'Laplander van het jaar 2002' maakte naam met zijn rendier 'Zwarte Piet', waarmee hij de eerste Nederlandse rendiereigenaar van Lapland werd. 'Zwarte Piet' is helaas niet meer, maar diens opvolger 'Peppi' kunt u nu samen met ca. 40 andere rendieren bewonderen in het nabijgelegen Jotos-Salla Rendierpark, dat een bezoek zeker waard is. In het Rendierpark wordt de traditionele rendierhouderij uitgelegd aan de hand van dia's, een tentoonstelling met opgezette dieren en een rondleiding door het park (zelf bijvoeren van de dieren, inclusief een korte pauze met keteltjeskoffie uit een kuksa, zittend rond een open vuur in een traditionele kota). Daarna kunt u op eigen gelegenheid rondwandelen door het park en zijn er in het hoofdgebouw enkele interessante exposities over 'rendieren en hun natuurlijke vijanden', 'het oerbos' en 'Salla in de IJstijd' te bekijken. Vanuit het Rendierpark worden zowel 's zomers als 's winters excursies georganiseerd, zoals kanotochten, kerkroeiboottocht op het Onkamo Meer dat gedeeltelijk in Rusland ligt, visexcursies, rendiersleeën, huskysafari's of sneeuwschoenwandelen.

Op 3.5 km van het Rendierpark ligt het skigebied Sallatunturi, dat trots is op de steilste en snelste skipiste van Finland (baanrecord 169,57 km/u). Salla Skiresort verwierf in 2009 de titel 'Fins skiresort van het jaar'. Sallatunturi is in de zomer een goed uitgangspunt voor wandelingen in de omgeving, o.a. naar de toppen van de Sallatunturibergen. De langeafstandswandelroute UKK doorkruist het gebied, en er zijn fietsroutes uitgezet over een oud spoortracé en tussen het Salla Rendierpark en het dorp Salla. Het toeristenbureau heeft een handige folder met wandel- en fietsroutes.

Een ander toeristisch initiatief in Salla is de 'Sallan kyläreitti', de zgn. 'Dappere Dorpen Tour', een rondrit langs diverse kleine dorpjes, gedenktekens, vogeluitkijktorens en kleine (meest agrarische) bedrijfjes. Een uitgebreide brochure beschrijft het leven en de bezienswaardigheden die u langs deze route tegenkomt, maar u kunt ook al een kijkje nemen op www.kylareitti.com. Onderweg tijdens deze rondrit passeert u bij Aholanvaara aan weg-9481 de grootste kolkgaten (hiidenkirnut) van Finland (qua volume behorend tot de top 3 ter wereld). In het grote wildernisgebied Tuntsa (in Noord-Salla) kunt u goud zoeken (informatie via Salla Info).

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Salla en Finland