Lapland (Lappi)

Swipe

Tornio-Haparanda

Niet ver van Kemi liggen de tweelingsteden Tornio en Haparanda aan de Fins-Zweedse grens. De middeleeuwse handelspost Tornio ontving al in 1621 stadsrechten van de Zweedse koning Gustaaf Adolf II. Zusterstad Haparanda werd 200 jaar later gesticht, en is sindsdien altijd een goede buur gebleven. De plaatsen presenteren zich tegenwoordig als één Europese gemeente, gelegen op de plaats waar de Tornionjokirivier in de Botnische Golf uitmondt. Als uiting van deze eenheid ligt het gezamenlijke toeristenbureau 'Green Line center' midden op de grens, en is er een golfbaan aangelegd, waar u 's?zomers de hele nacht door kunt spelen en op uw ronde driemaal de grens en de tijdzone passeert. Verder is er een groot gezamenlijk winkelcentrum gebouwd aan de grensrivier. Vanaf de hoofdweg lijken de beide stadjes meer op een aaneenschakeling van ultramoderne winkelcentra. De grootste attractie is sinds enkele jaren de nieuwe Ikea van Haparanda (de meest noordelijke Ikeavestiging ter wereld), die bezoekers aantrekt uit de wijde omgeving. In het stadje Tornio (24.000 inwoners) is verder niet zo heel veel te beleven afgezien van een paar interessante musea en kerken, maar u kunt een bezoek goed combineren met een uitstapje naar de sfeervollere zusterstad Haparanda (10.000 inwoners). Het kleinere Haparanda is bedrijvig met zijn haven en industrie. Vroeger was het een belangrijk spoorwegknooppunt, waar door de NAVO gevangenen met het voormalige Oostblok werden uitgewisseld. Omdat Finland een grotere spoorbreedte heeft, had het station van Haparanda dubbele sporen. Tegenwoordig is het station gesloten en is er geen treinverkeer meer tussen beide landen.

Bezienswaardigheden Tornio-Haparanda

Het mooiste gebouw uit de 17e eeuw is de zorgvuldig gerestaureerde houten Torniokerk, gelegen in het hart van de stad, op het eiland Suensaari. De kerk uit 1686 wordt nog steeds gebruikt, en is 's?zomers dagelijks te bezichtigen. Een andere bezienswaardige kerk is de orthodoxe kerk van Petrus en Paulus, in 1884 gebouwd voor de Russische soldaten. Het Aine Art Museum aan de Torikatu toont moderne Finse kunst vanaf 1814. Er is in het museum een cafetaria met uitzicht over de Tornionjoki. Wie meer wil weten over de geschiedenis van Tornio en westelijk Finland kan terecht in het Historisch museum van de Torniovallei. Haparanda's centrum oogt sfeervol vanwege de historische houten huizen en het fraai gerestaureerde Stadshotell uit het begin van de 20e eeuw.

Nationaal park Perämeri

Ten zuiden van Tornio ligt in de Botnische Golf een uitgestrekt eilandengebied dat wordt beschermd in het Finse nationale park Perämeri (en het aangrenzende Zweedse nationale park Haparanda Archipelago). Door dit zeegebied met ver uit elkaar gelegen eilandjes kunt u boottrips ondernemen of meerdaagse kanotochten maken. In dit kwetsbare natuurgebied mag u slechts op een beperkt aantal plaatsen aan land. In het gebied nestelen 60 vogelsoorten en leven de geringde en grijze zeehond.

10 prachtige bestemmingen in Tornio-Haparanda en Finland