Lapland (Lappi)

Swipe

Utsjoki

Utsjoki is de enige plaats in Finland waar meer inwoners van Saami- afkomst wonen dan Finnen. Het plaatsje ligt aan de brede grensrivier met Noorwegen, de Tenojoki (Fins), of Tanaelva (Noors), of Deatnu (Saami). Een paar km ten zuiden van het dorp staat op een prachtige plek langs het Mantojärvimeer Finlands noordelijkste kerk, een mooi stenen kerkje uit 1850. Rondom de kerk ligt een verzameling gerestaureerde kerkhutten en enkele Saami 'gammi' (plaggenhutten), die u kunt bezichtigen. Het dorp Utsjoki zelf is erg klein. Toeristische informatie kunt u krijgen bij de Natuurinformatiehut van Metsähallitus (Miessipolku 2). Het Turisthotel is een goede plek voor een lunch of diner. Veel toeristen die hier verblijven komen om te vissen in de Tenorivier, die beroemd is vanwege zijn grote hoeveelheid zalm. De grootste vissen worden gevangen in de diepe poelen in de benedenloop van de rivier. Het record stamt uit 1920: een zalm van 36 kg. De mooiste route langs de Tenojoki is het stuk van Utsjoki naar Karigasniemi. Neem hier de weg aan de Finse kant van de rivier, die het dichtst langs de rivier loopt, en mooi uitzicht heeft op stroomversnellingen en op de hoge Noorse bergen aan de overkant.

Kevo Canyon

Ongeveer 20 km onder Utsjoki begint het Kevo natuurreservaat, een enorm gebied van meer dan 700 km2 ten noordwesten van Inari. Hart van het gebied is de dertig kilometer lange Kevokloof, die dwars door het Lapse plateau snijdt. De kloof heeft een diepte van 150 meter, voor Finse begrippen indrukwekkend! De mooiste delen van de kloof met rotswanden en watervallen zijn alleen te bereiken over het enige wandelpad, het 62 km lange Kevonreitti (Kevopad), dat bij Kargasniemi begint en ten zuiden van Utsjoki eindigt. Voor deze uitdagende tocht moet u 3 à 4 dagen uittrekken, en een volledige kampeeruitrusting meenemen. Onderweg zijn watervallen en moet de Kevojokirivier enkele malen via staalkabels worden overgestoken. De Kevonreitti is in dit strikte natuurreservaat het enige toegestane pad, en onderweg mag alleen worden gekampeerd op aangegeven kampeerplaatsen. Wie geen tijd heeft voor deze trektocht kan ook een mooie dagwandeling maken naar de rand van de kloof.

Sevettijärvi

Vanuit Inari kunt u over weg-971 naar Neiden in Noorwegen rijden (let op: langs de 170 km lange route is geen benzinepomp, pas vlak voor de grens, aan de Finse kant, kunt u tanken). Deze afgelegen weg loopt door berkenbossen, langs tientallen meertjes en moerassen langs het grote Inarimeer, dat u echter op slechts enkele plekken te zien krijgt. Aan de noordwesthoek van het Inarimeer ligt camping Hietajoen, een goede startplek voor boot- of kanotochten op het meer. Na ongeveer 100 km passeert u het enige dorp langs de weg, Sevettijärvi, waar 450 Skolt-Saami wonen die na de Tweede Wereld-oorlog uit Petsamo zijn gevlucht en zich hier hebben gevestigd. (Petsamo is de 'rechterarm' van Finland, het ertsrijke gebied dat na de oorlog door Rusland werd ingenomen, als vergelding voor de Finse steun aan de Duitsers. Finland verloor zo zijn verbinding met de Noordelijke IJszee, en sindsdien grenst Noorwegen aan Rusland). In 1949 bouwde de Finse regering huizen voor hen in het gebied ten noorden van het Inarimeer, en werd het plaatsje Sevettijärvi gesticht. De Skolt-Saami hangen het orthodoxe geloof aan, en hebben een kleine orthodoxe kerk. Verder is er een klein, interessant museum (beperkt open). Voorbij Sevettijärvi bereikt u de Noorse grens en de Näätämöjoki, de wildstromende rivier die vanuit het Inarimeer naar de Arctische Oceaan stroomt. Het is een echte wildernisrivier, die vanaf de weg maar op enkele plekken bereikbaar is. Vanuit de Arctische Oceaan beginnen elk jaar eind juni de zalmen hun trek de rivier op. Bij het Noorse Neiden is mooi te zien hoe de vissen tegen de krachtige stroomversnellingen in weten te komen en al springende het wilde water overwinnen. Vanuit Neiden is het niet ver meer naar Kirkenes in Noorwegen.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Utsjoki en Finland