Las Palmas

Swipe

Ciudad Jardín, Het Groene Hart

In het midden van Las Palmas ligt de woonwijk met de tot de verbeelding sprekende naam Ciudad Jardín (Tuinstad). Eind 19e, begin 20e eeuw gesticht door de rijke Britse inwoners van Las Palmas werd deze groene wijk destijds Barrio de los Ingleses genoemd. De Engelsen beheersten enige decennia de Canarische economie en waren vlak voor de Tweede Wereldoorlog ook verantwoordelijk voor de aanleg van waterleiding, elektriciteit en telefoon in Las Palmas.

Hier en daar steken helaas wel minder fraaie, hedendaagse appartementenblokken de kop op in de Ciudad Jardín maar tussen de ambassadegebouwen en riante villa’s met ommuurde tuinen heerst nog een weldadige rust. Aan de oostkant van de wijkloopt een tunnel onder de drukke Avenida Marítima door naar de jachthaven Muelle Deportivo en het strand Las Alcaravaneras. P

Parque Doramas

Trekpleister in de Ciudad Járdin is het subtropische Parque Doramas, strak aangelegd in laat negentiende-eeuwse stijl. Het is een groene, schaduwrijke oase waar te genieten valt van endemische bloemen, planten, bomen en waterpartijen. Er is ook een restaurant met terras en een speeltuintje. Ver van het stadsgedruis is het eigenlijk een uitstekende plek voor een siësta, ware het niet dat het niet is toegestaan om je in het gras neer te vleien.

Het park loopt door in de tuin van Hotel Santa Catalina. In dit statige hotel uit 1882 (later opnieuw vormgegeven door Miguel Martín Fernandez de la Torre) verbleven veel beroemdheden. Vanuit hotelbar Carabela (een goede plek om thee te drinken of te lunchen) heb je zicht op de lommerrijke tuin. Deze wordt gesierd door een opmerkelijke beeldengroep met een polsstokspringende man op een rots, een symbolische weergave van het verzet van de Guanchen-hoofdman Doramas en zijn volk tegen de Spaanse bezetters. Naar hem werd het park genoemd.

Pueblo Canario en Museo Néstor

Aan de rand van Parque Doramas ligt Pueblo Canario, een lieflijke Canarische plaza naar een ontwerp van Miguel Martín Fernandez de la Torre, broer van de bekende kunstschilder Néstor de la Torre. Rond het plein liggen gebouwen in traditionele Canarische stijl met daarin een restaurant met groot terras en een paar winkels waar Canarische kunstnijverheid en streekproducten (rum, kaas, cactusjam, aloë vera) te koop zijn. Op zondagmorgen (11.30-13.00 uur, soms ook op donderdag) vinden er wervelende folkloristische optredens op het plein plaats (gratis). Een tikje toeristisch misschien maar zeker niet slecht; de voorstellingen trekken ook een Spaans publiek. Pueblo Canario is geopend di. t/m za. 10-20 uur, zo. 10.30-14.30 uur; www.pueblocanario.es.

Ook het charmante Museo Néstor is opgenomen in de Pueblo, een mooi luchtig gebouw met een vaste collectie van schetsen, symbolische schilderkunst en fascinerende stillevens van Néstor de la Torre (1887-1938), de belangrijkste Canarische kunstschilder. Krachtige kleuren, kinderen, fruit en tropische vogels zijn elementen die vaak terugkeren in zijn werk. Op de begane grond is een ruimte ingericht voor de beroemde Poema del Mar, een verzameling van acht muurschilderingen die representatief zijn voor De la Torres stijl. Daarnaast zijn er in dit museum wisselende tentoonstellingen van modernistische tijdgenoten. De informatie in het museum is uitsluitend in het Spaans. De openingstijden zijn gelijk aan die van de Pueblo Canario. Op www.museonestor.com krijg je een aardige indruk van het werk van deze kunstenaar.

10 prachtige bestemmingen in Ciudad Jardín, Het Groene Hart en Gran Canaria