Las Palmas

Swipe

Santa Catalina en La Isleta, haven- en handelswijken

Een van de grootste havens van Spanje is te vinden op Gran Canaria, in Las Palmas. Aan de oostkant van het bruisende nieuwe stadsdeel Santa Catalina ligt Puerto de la Luz, een belangrijk transitpunt tussen Europa, Afrika en Amerika. Er liggen grote cruiseschepen naast de containerhaven en het is een komen en gaan van ferry’s naar andere Canarische eilanden.

Rond het centrale plein in Santa Catalina ligt een netwerk van grote en kleine straten met veel kleine winkels en een ratjetoe aan bouwstijlen, voornamelijk uit de 20e eeuw. Je vindt er het voetbalstadion en de chique winkelavenue José Mesa y López die van de oostkust tot aan Plaza de España loopt en aan de westkust het mooie stadsstrand Las Canteras

Parque Santa Catalina

Dit is het levendige middelpunt van deze wijk. Meer plein dan park vormt het ieder voorjaar het belangrijkste podium voor de carnavalsviering en andere feesten gedurende de rest van het jaar. Op gewone dagen brengen gepensioneerde heren er graag de dag door met een krant of een spelletje domino, onder een van de vele mooie hoge bomen. Aan de westkant van het rechthoekige plein bevinden zich diverse restaurants die wat later op de dag tot leven komen. Maar op het gezellige terras van paviljoen Café Santa Catalina kun je al vroeg terecht voor een kop geurige koffie en een snack.

Op het midden van het plein staan een informatiekiosk van het stadsvervoer en haltes van diverse stadsbussen. Daartegenover een kiosk met toeristische informatie en de beginhalte van de toeristenbus. De rest van het verkeer gaat geruisloos onder het plein door. Aan de overkant van de bushaltes in Parque Santa Catalina is de achtergevel met glazen opbouw van Museo Elder zichtbaar, een modern museum voor wetenschap en techniek in het oude kolenstation (zie hieronder). Tegenover de ingang aan de voorkant van het museum ligt het ondergrondse, noordelijke busstation, verstopt onder het strakgespannen ‘zeil’. Aan de andere kant van de drukke weg richting de haven zie je het megawinkel- en uitgaanscentrum El Muelle. Vanaf de terrassen op de bovenste etages van dit complex heb je het beste uitzicht op de haven en een groot deel van de stad.

Museo Elder

Vooral de schoolgaande jeugd vermaakt zich in dit museum met interactieve tentoonstellingen die de geheimen van technologie, de ruimtevaart en het menselijk lichaam uit de doeken doen, of in de IMAX-bioscoop op de bovenste etage (een keer per dag een Engelstalige voorstelling, overige voorstellingen in het Spaans). De ontdekkingstocht begint al op de website: www.museoelder.org; Tel: 828 011 828. Geopend: di. t/m zo. 10-20 uur, in de zomermaanden 11-21 uur. Gesloten op 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december.

Auditório Alfredo Kraus

De promenade van Playa de las Canteras eindigt aan de zuidzijde bij het Alfredo Kraus-auditorium, een schitterend staaltje van moderne architectuur. Het werd gebouwd in 1997 als hommage aan de Canarische tenor Alfredo Kraus (1927-1999) naar een ontwerp van architect Oscar Tusquet en de Canarische beeldhouwer Juan Bordes.

Geheel opgetrokken uit natuursteen herbergt deze muziektempel één grote en negen kleinere concertzalen. Bijzonder is de grote, lichte symfoniehal waar achter het podium een enorm halfrond raam zicht biedt op zee. Onderdelen van internationale muziekfestivals op Gran Canaria vinden hier plaats. Het gebouw vormt ook de thuishaven van het Las Palmas Philharmonisch Orkest en doet daarnaast dienst als Canarisch Congrescentrum. Naast het auditorium staat een indrukwekkend, 8,5 meter hoog beeld van Kraus gemaakt door Victor Ochoa. Het gebouw is te bezichtigen tijdens rondleidingen (in het Engels en Spaans), op werkdagen om 12 uur, op zondag om 11.30 uur. Kaartjes voor concerten kun je reserveren via Tel: 928 491 770 of kijk op www.auditorio-alfredokraus.com.

La Isleta

Het noordelijkste puntje van Las Palmas is eigenlijk niet meer dan een kale zandvlakte met her en der wat vulkaankegels. La Isleta was oorspronkelijk een eiland maar is sinds de 19e eeuw door een dam verbonden met de rest van de stad. In de jaren vijftig van de vorige eeuw groeide er rond een vissersdorp aan de zuidkant een wijk om huisvesting te bieden aan de havenarbeiders. Plaza Manuel Becerra met winkeltjes en straatverkopers bij de havenpoort vormt het centrum van deze wijk.

Je kunt La Isleta het gemakkelijkst te voet bereiken vanaf La Puntilla, de noordpunt van het strand Las Canteras. Of neem bus 41 naar de hoger gelegen woonwijk Las Coloradas. Vanaf hier is het uitzicht op de stad, de bergen en de zee onvergetelijk. Heel mooi is het hele Canteras-strand te overzien en het rif voor de kust, eigenlijk een gestolde lavastroom. De rest van La Isleta is militair gebied en niet toegankelijk voor publiek.

Castillo de la Luz

Het ‘Kasteel van het licht’ staat aan de zuidkant van La Isleta. Het is het oudste gebouw(tje) van Gran Canaria (de toeristenbus komt er langs). De vesting maakte vanaf begin 16e eeuw deel uit van de verdedigingslinie van Las Palmas en staat op de fundamenten van een nog ouder kasteeltje. Er werd gestreden tegen aanvallen van piraten en schepen van vijandige mogendheden, vaak met succes. Tegen een aanval van de Hollandse Pieter van der Does was het echter niet bestand. In 1599 wist Van der Does de stad te bezetten en te plunderen waarbij ook het kasteel het moest ontgelden. Castillo de la Luz heeft binnen zijn muren een cultureel centrum dat alleen bij speciale gelegenheden geopend is. Naast het kasteel staat de kerk van de Madonna van het Licht, de beschermvrouwe van de stad.

10 prachtige bestemmingen in Santa Catalina en La Isleta, haven- en handelswijken en Gran Canaria