León

Swipe

Kerken

De grootste kathedraal van Midden-Amerika kun je gerust het meest imponerende gebouw van León noemen. De bouw begon in 1746, naar het ontwerp van de Guatemalteek Diego José de Porres Esquivel. Giften, inningen, aalmoezen, de Spaanse Kroon en erfenissen van Creoolse families financierden de constructie. Autochtonen uit Sutiava, Posoltega en Posolteguilla verrichtten de arbeid en in 1860 rondde men het werk af. Het heeft vijf overwelfde beuken en in het kruispunt verheft zich de grootste koepel. In de crypten liggen bisschoppen, notabelen en kunstenaars begraven zoals de dichters Alfonso Cortés en Salomón de la Selva. Rubén Darío kreeg een vooraanstaande plaats vlak bij het hoofdaltaar. Een treurende leeuw houdt er de wacht, vaak met bloemen tussen zijn poten geklemd. Drie stijlen zijn vertegenwoordigd in de kathedraal; neoklassiek in z’n bogen en zuilen in het interieur, barok in de koepels en balustraden, en de koloniale stijl in de patio met overdekte galerijen aan de oostzijde. De torens zijn gedecoreerd met guirlandes en de pauselijke emblemen. Voor C10 kun je de crypten bekijken of het dak met z’n 34 koepels, klokken en schitterend uitzicht over León. Voordat je de trap naar boven neemt passeer je een uniek heiligenbeeld, Maria de Piedad in barokke stijl. In een crypte staat het driehonderd jaar oude en enigszins beschadigde beeld van Maria Dolorosa, een gipsen omhulsel rond een houten kern.

Iglesia de la Recolección, een van de mooiste kerken van León, heeft een okergele, barokke gevel die ‘s avonds verlicht wordt. Het houten plafond is bewerkt, evenals de houten zuilen en de fraaie deuren. Het gebouw dateert uit 1786 en mede met hulp van Spanje en Frankrijk kon het in de jaren negentig gerestaureerd worden. Gelegen vanaf de noordoosthoek van het Parque Central één blok oost en twee noordwaarts.

De Iglesia del Calvario is niet alleen vanaf het dak van de kathedraal gezien een van de meest opvallende bouwwerken. Deze goed onderhouden kerk uit de eerste helft van de achttiende eeuw heeft nog een voornamelijk neoklassiek uiterlijk. Barokke tekenen zijn echter al zichtbaar in de ornamenten. Het is een symmetrisch geheel met twee rode torens en op de gevel zijn bijbelse verhalen in reliëf uitgewerkt. De zuidelijke toren is begin twintigste eeuw gerenoveerd. Vanaf de noordoosthoek van het plein vier blokken oost.

Loop je Iglesia de La Merced binnen, dan vallen het barokke altaar en aan de zijkanten de reliëfafbeeldingen van de kruisgang op. Hier staat het beeld van Leóns patroonheilige dat men ieder jaar rond en op 24 september door de straten draagt. Het beeld werd ooit uit Barcelona meegebracht door mercendarische monniken. Leden van deze orde waren degenen die Columbus vergezelden tijdens de grote verovering. In het gewelf boven het altaar zijn vier plafondschilderingen met de Heilige Maagd te zien. Vanaf de noordwesthoek van het plein in het tweede blok noord.

De witte Iglesia de San Felipe stamt uit 1685 en was ooit bestemd voor de negroïde bevolking. De kerk ligt in de gelijknamige wijk één blok west vanaf de noordwesthoek van het Parque Central en zes blokken noord.

In het tweede blok westwaarts vanaf de noordwesthoek van het plein ligt Iglesia de San Francisco. De kerk heeft een overwegend goud/witkleurig interieur. Direct links na de entree staat een houten altaar met het heiligenbeeld van de donkere San Benito. En meer fraaie houten altaars vind je langs de muren. Bij de zij-ingang staat, ook in een donkere uitvoering, San Francisco, dikwijls met verse bloemen in zijn houten vuist gestoken. Het lommerrijke pleintje voor de kerk is een geliefde ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking.

Iglesia de Zaragoza ligt in het centrum van de wijk met dezelfde naam. De constructie begon rond 1885 en is in 1934 afgerond. Het is een eclectisch geheel. Je kunt dan ook verschillende stijlen waarnemen. Romaans is het gebouw in zijn verticale en zware constructie en de torens en kanteelachtige elementen doen denken aan een fort. De korintische zuilen, architraaf en kroonlijsten geven het juist weer een klassiek karakter.

De kerk San Juan Bautista in de wijk Sutiava stamt uit 1710 en heeft een barokke voorgevel en een klokkentoren met koepel. Het interieur is eenvoudig en de houten zuilen en dwarsbalken zijn gedeeltelijk bewerkt. In een nis rechts staat de donkergekleurde San Benito ofwel de Barmhartige Samaritaan. Voorin staan drie drukbewerkte altaars. Elf blokken westwaarts vanaf het Parque Central.

10 prachtige bestemmingen in Kerken en Nicaragua