Lesbos

Swipe

Lesbos

De god van het licht Apollo, wist het in de Oudheid al. Lesbos was namelijk volgens de overlevering zijn lievelingseiland. Waarom? Omdat dit eiland de meeste zonne--uren van heel Griekenland claimt. Zelfs in de wintermaanden is het er vaak nog erg aangenaam. Het komt zelfs voor dat het midden in de winter opeens een paar dagen heel zomers wordt.

Dit verschijnsel dat zich overigens niet alleen tot Lesbos beperkt, wordt de alkyoniden genoemd naar de mythe van Keyx en Alkyone. Zij waren twee geliefden die zich de woede van Zeus en Hera op de hals haalden. Uit wraak liet Zeus het schip van Keyx vergaan. Toen Alkyone hoorde dat haar geliefde dood was, verdronk ze zichzelf in zee. Prompt veranderden de twee geliefden in ijsvogels. Om hun drijvende nesten te beschermen liet Alkyone’s vader, Aeolus, de bewaker van de winden, de wind zeven dagen voor de kortste dag van het jaar stoppen.

Door dit heerlijke klimaat is Lesbos een heel groen eiland met veel bossen, talloze planten-- en bloemensoorten en grote hoeveelheid vogels en andere dieren. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, vogelaars en wandelaars. Maar, ook de 'gewone| toerist zal aangenaam verrast zijn door dit prachtige eiland met zijn vele baaien en baaitjes, mooie dorpen, prachtige architectuur, schilderachtige haventjes, kloosters en kerken. Een mooi extraatje dat Lesbos van moeder natuur heeft meegekregen zijn de vele geneeskrachtige warmwater bronnen. Lesbos is het grootste en wellicht het bekendste eiland van de Noord-Egeïsche eilanden. Het is op Kreta na ook het grootste eiland van de hele Griekse archipel. Lesbos wordt door de Grieken overigens meestal Mitilini genoemd, naar de hoofdstad.

# Oppervlakte: 1630 km2

# Kustlijn: 370 km

# Inwoners: 88.500

# Hoofdstad: Mitilini

Als u de kaart van Lesbos bekijkt, ziet u dat het eiland een hele bijzondere vorm heeft doordat er op twee plekken diepe baaien het eiland binnendringen. In het midden deelt de baai van Kallonis het eiland bijna in tweeën en in het zuidoosten dringt de Gerasbaai diep het land binnen. Hierdoor is het eiland gemakkelijk op te splitsen in een zuidelijk, centraal, noordelijk, oostelijk en westelijk deel.

Dagtochten met de auto zijn ook heel gemakkelijk op die manier te maken. Omdat Lesbos een vrij groot eiland is, zijn de afstanden ook behoorlijk groot. Bovendien is het een erg bergachtig eiland en zijn sommige stukken weg hoog in de bergen niet geasfalteerd. Bent u niet zo heel lang op Lesbos dan is keuzes maken het devies. Ook als u met het openbaar vervoer gaat, moet u keuzes maken. De busverbindingen op het eiland zijn goed, maar zoals overal in Griekenland zijn de vertrek-- en aankomsttijden niet altijd betrouwbaar.

Het is ook aan te raden een georganiseerde excursie te maken. Het nadeel is dat u misschien niet overal genoeg tijd heeft om uitgebreid rond te kijken, maar het voordeel is dat de gids u alles kan vertellen over de te bezoeken plekken, de cultuur en de gewoontes en gebruiken van de inwoners. Lesbos is bij uitstek geschikt voor wandelaars. Overal zijn wandelroutes uitgestippeld die langs de mooiste plekjes van het eiland leiden. De wandelroutes zijn aangegeven met borden waarop een mannetje met een rugzak staat afgebeeld.

10 prachtige bestemmingen in Lesbos en Griekse Eilanden