Lesbos

Swipe

Centraal Lesbos

Dit is het gedeelte tussen de baai van Kalloni en de baai van Geras in. Grootste attractie in deze streek is het dorpje Agiassos aan de voet van de hoogste berg van Lesbos, de Olympus (968 m.) De mooie Panagia Agiassotissa-kerk, waarin zich een icoon bevindt van Maria met Kind die wonderen verricht, is ook weer een bedevaartsoord voor gelovigen uit heel Griekenland. Agiassos staat ook bekend om fraai beschilderd aardewerk en houtsnijwerk. Rondom de kerk zijn veel ateliertjes waar u kunstenaars aan het werk kunt zien en er is een Folkoristisch museumpje. Opvallend zijn de pastelkleurige huizen. Vanuit Agiassos leidt een mooi wandelpad naar de top van de Olympus. Voor de klim moet ongeveer twee uur worden uitgetrokken.

Agiassos is vanaf Mitilini te bereiken via het dorp Keramia. Langs deze weg zijn ook nog enkele warmwaterbronnen te vinden. Een interessantere route die wij te danken hebben aan Lesboskenner Els Maes is om bij het drie kilometer verderop gelegen dorpje Lambou Mili de afslag Karini te volgen (slechte weg!). U steekt de rivier over, rijdt nog een kilometer verder en dan ziet u aan uw rechterhand een paar enorme platanen waaraan een grote afbeelding van kunstschilder Theofilos (herkenbaar aan zijn traditionele witte rok) hangt. Hier ligt een bron en in een van de holle platanen heeft de schilder een tijdje gebivakkeerd. De meubeltjes staan er nog. De eigenaar van de bijbehorende taverna zal u graag de weg wijzen en van uitleg voorzien. Zijn baklava is overigens niet te versmaden!

Hiervandaan is Agiassos niet meer ver weg. Nog verder naar beneden ligt Plomari, de tweede grootste stad van Lesbos. Hier komt de bekendste ouzo van Lesbos vandaan: Oúzo Plomarioú in het flesje met de ronde kurk. Ook het merk Barbajannis wordt hier gemaakt. De fabriek is te bezoeken.

10 prachtige bestemmingen in Centraal Lesbos en Griekse Eilanden