Lesbos

Swipe

Noord Lesbos

Aan de uiterste noordkust van Lesbos ligt het mooiste stadje van het eiland: het middeleeuwse Molivos of Mithymna. Het stadje is op een heuvel gebouwd met op de top een burcht die weer tot de eerder genoemde Genuese Gateluso-familie behoorde. Vanaf de burcht kronkelen diverse kleine straatjes en trappetjes naar beneden langs prachtig gerestaureerde middeleeuwse huizen. Sommige straatjes zijn overdekt met groen en zijn dus erg schaduwrijk. Het centrum met de vele winkeltjes en eetgelegenheden bevindt zich meer in de benedenstad.

Het mooiste aan Molyvos is de middeleeuwse architectuur die dan ook beschermd is. Het hele stadje staat onder de monumentenzorg. Typisch zijn de hangende erkers en balkons, de luiken voor de ramen, de rode dakpannen daken en het prachtige smeedijzeren sierhekwerk. ’s Avonds en ’s nachts is Molyvos schitterend verlicht. Vooral de burcht is dan een lust voor het oog.

Molivos is een toeristische trekpleister en vooral in de zomermaanden erg druk, maar door zijn unieke uiterlijk zeer de moeite van het bezoeken waard. Buiten Molivos zijn veel hotels en appartementencomplexen, maar ook in de prachtige binnenstad kunt u kamers huren in middeleeuwse woningen.

Aan de boulevard in de benedenstad is het 's avonds heerlijk flaneren. Even buiten het centrum ligt het gezellige haventje met veel restaurantjes. Molyvos heeft slechts een heel smal kiezelstrand, maar in de nabije omgeving zijn hele mooie zandstranden te vinden.

In Petra bijvoorbeeld, een toeristisch plaatsje op ongeveer zeven kilometer onder Molyvos, waar de held Achilles ooit aanmeerde tijdens de Trojaanse oorlog. Het dorpje is genoemd naar de steile kale rots (pétra in het Grieks) in het midden die volgens de overlevering ooit als meteoor uit de lucht is komen vallen. Bovenop de 30 meter hoge rots staat de Panagia Glykofiloussa kerk uit 1747. De kerk is te bereiken door 114 uitgehouwen traptreden te beklimmen. Hoe de kerk op deze rots terecht is gekomen heeft te maken met de mysterieuze verdwijning van een icoon van Maria van een schip. Volgens dit verhaal zag de bemanning 's nachts een lichtje op de top van de rots branden. Toen de matrozen polshoogte ging nemen, vonden ze de icoon bovenop de rots. Ze namen hem mee, maar de volgende nacht gebeurde precies hetzelfde. Ze besloten daarop een kerk te bouwen voor de icoon.

In het dorp is nog een kerk: de Agios Nikolaoskerk uit de 17de eeuw met prachtige muurschilderingen, iconen en een vijfhonderd jaar oude bisschopszetel. Ook een bezoekje waard is het herenhuis van Vareltzidaina uit 1740 met een prachtig authentiek interieur. Het plaatsje Anaxos op drie kilometer van Petra heeft tevens een mooi zandstrand.

Warm water

Vlak voor de burcht bij Molivos loopt een weg naar Eftalou. Hier zijn geneeskrachtige warmwaterbaden te vinden waar Lesbos om bekend staat. De baden zijn iedere dag open, maar tussen de middag gesloten. U kunt ze dus het beste 's ochtends of 's middags na 16.30 u. bezoeken. De baden kunnen ook gereserveerd worden voor privé--gebruik. Mannen en vrouwen baden overwegend gescheiden.

Het mineraalwater is zo warm door de vulkanische activiteit onder de grond. Het is rijk aan chloorzout, jodium en radioactiviteit. Het schijnt te helpen tegen allerlei kwalen. De temperatuur varieert van lauwwarm tot zo heet dat het bijna onmogelijk is erin te gaan. Op de strandjes rondom Eftalou zijn plekken in de zee waar het heilzame warme water uit de grond naar boven borrelt. Deze plekken zijn veelal aangegeven met provisorische borden en gemarkeerd met stenen. Het is een aangename sensatie om erin te baden.

Vanuit Eftalou gaat een onverharde weg naar het lieflijke havenplaatsje Skala Sikamineas, maar als u met een gewone auto rijdt en niet over een jeep beschikt kunt u beter terug naar Molivos en van daaruit over de verharde weg naar het dorpje rijden. Er kan dan nog eventueel een tussenstop gemaakt worden in het schilderachtige dorpje Vafios. In het dorpje ligt een rots: 'de rots der liefde'. Vroeger klommen de mannen hierop zodat ze het hele dorp konden overzien en wisten waar de meisjes zich ophielden.

Er gaan ook boten vanuit de haven van Molivos naar Skala Sikamineas. ’s Ochtends vaart u er heen en in de namiddag pikt de boot u weer op. Rondom Skala Sikamineas kunt u prachtige wandelingen maken en er zijn mooie stranden. Het dorpje zelf heeft naast een pittoresk haventje, gezellige taverna's en de mooie Panagia i Gorgonakerk (Onze Lieve Vrouwe Zeemeermin omdat Maria hier afgebeeld wordt als zeemeermin) op een rots weinig meer te bieden.

Iets verder het binnenland in liggen nog de dorpen Stipsi en Pelopi. Stipsi is bekend door zijn honing en zijn nauwe straatjes waar maar één auto tegelijk door kan. Heeft u de pech tegemoetkomend verkeer tegen te komen, dan volgt een heel avontuur dat geamuseerd gade wordt geslagen door de mannen in de kafenía. Voor Pelopi staat een bord ‘Welcome in the town of Michael Dukakis|. De grootouders van deze vroegere Amerikaanse presidentkandidaat komen hier vandaan en daar zijn de bewoners blijkbaar nog steeds erg trots op.

10 prachtige bestemmingen in Noord Lesbos en Griekse Eilanden