Lesbos

Swipe

Oost Lesbos

De streek vanaf Skala Sikamineas langs de kust naar beneden tot Mitilini is Oost-Lesbos. De weg leidt langs schilderachtige dorpen, eindeloze olijfvelden en bossen en mooie zandstranden. Hier is ook de typische herenhuisarchitectuur van Lesbos te bewonderen.

Een van de hoogtepunten is het plaatsje Madamatos en het iets buiten het dorp gelegen Byzantijnse Taxiarchisklooster. Hier bevindt zich namelijk het enige beeld uit de Grieks--Orthodoxe kerk. Het is een in relief uitgesneden icoon van de aartsengel (Taxiarchis). Volgens het verhaal is het beeld gemaakt door een monnik die als enige een aanval van piraten had overleefd. Als dank voor zijn redding maakte hij de icoon uit klei vermengd met het bloed van zijn vermoorde broeders.

De kerk is een bedevaartsoord is voor Grieken uit alle delen van het land. De naamdag van Taxiarchis die op de tweede zondag na het orthodoxe Pasen plaatsvindt, wordt er groots gevierd en trekt duizenden bezoekers. Er wordt dan onder meer een met goud behangen stier geofferd.

Een stukje landinwaarts bij de badplaats Paralia Thermis en voorbij de warmwaterbronnen van Loutropoli Thermis staat het mooie vrouwenklooster Agios Rafael uit de vijftiende eeuw. De monnik Rafael stierf in 1463 een martelaarsdood en sindsdien ziet men hem als wonderdoener. Op het terrein is ook een kapel gewijd aan Maria Magdalena met een heilige bron. Ook dit klooster wordt druk bezocht door pelgrims uit het hele land die drinken van het heilige water en zakken vol met gevulde flesjes meenemen. De plastic waterflesjes worden in alle soorten en maten buiten het klooster in kraampjes verkocht, net als allerlei souvenirs.

Zo’n vijf kilometer voor Mitilini ligt Moria, een mooi dorpje middenin de olijfvelden. Iets buiten het dorp leidt een weg (het is aangegeven met borden) naar de indrukwekkende restanten van een Romeins aquaduct. In de Romeinse tijd leidde dit hoge bouwsel helemaal van het bijna dertig kilometer landinwaarts gelegen dorp Agiassos naar Mitilini.

10 prachtige bestemmingen in Oost Lesbos en Griekse Eilanden