Lesbos

Swipe

West Lesbos

Westelijk Lesbos is bereikbaar via de plaats Kalloni op de doorgaande verkeersroute Mitilini - Molivos. Kalloni is een typisch druk Grieks stadje. Het bijbehorende Skala Kalloni aan de baai van Kalloni heeft een heel mooi zandstrand. Op een paar kilometer van het stadje op de weg naar Adissa ligt het grote Limonos mannenklooster uit 1523. De belangrijkste kerk in het klooster is niet toegankelijk voor vrouwen. Alle andere kerkjes op het terrein mogen wel door vrouwen bezocht worden.

Lesbos is overwegend groen en overdekt met pijnboombossen en olijfgaarden, maar West Lesbos ziet er heel anders uit. Het landschap is er kaal en ruig en heel bergachtig. Dat komt door vulkaanuitbarstingen in de oertijd. Zo is ook het Versteende Woud ontstaan, een groot beschermd natuurpark tussen Adissa, Sigri en Eressos. In het park bevinden zich diverse oeroude versteende boomstammen die uniek op de wereld zijn. Nog steeds is men druk bezig nieuwe exemplaren op te graven. Het is interessant voor echte liefhebbers, maar voor de meeste mensen misschien ook een beetje saai. {info} Het park is dagelijks van 8.30 tot 16.30 u. geopend en op maandag gesloten.

Het antieke Adissa, waar het afgehakte hoofd en de lier van Orpheus zouden zijn aangespoeld, bevindt zich een paar kilometer van het moderne Adissa aan de kust. De weg ernaar toe is onverhard en is moeilijk begaanbaar met een gewone auto. Er is niet zoveel meer te zien. In Sigri, een klein vissersdorp met een burcht, bevindt zich een natuurhistorisch museum. {info} Het is dagelijks geopend van 8.30 tot 16.30 u. en op maandag gesloten.

Het rondje Adissa, Sigri, Eressos kan niet afgemaakt worden omdat de weg van Sigri naar Eressos onverhard is. Vanuit Sigri moet u dus weer terug richting Adissa om vlak daarvoor af te zakken naar de geboorteplaats van dichteres Sappho. In de oudheid was Eressos een van de belangrijkste stadsstaten van Lesbos. Nu is het een plaatsje met ongeveer 2000 inwoners. Pal onder Eressos (zo’n 4 kilometer) ligt aan een fraaie baai de gezellige badplaats Skala Eressou dat een mooi zandstrand heeft.

Leuk voor kinderen

Schildpadden, kikkers en slangen

Lesbos heeft een rijke dierenwereld. In het gebied rond de baai van Kalloni liggen zoutpannen waar zeldzame vogelsoorten te vinden zijn, waaronder flamingo’s. Echt heel dichtbij kan men niet komen, maar de roze vogels zijn toch duidelijk te zien. Ook leuk zijn de vele schildpaddenpoeltjes op het eiland, waar naast schildpadden ook heel veel kikkers, libelles en (ongevaarlijke) slangen te zien zijn.

Een heel mooi schildpaddenpoeltje bevindt zich ongeveer 2 km voor Skalochori (16,5 km van Petra). Aan de rechterkant van de weg staat een houten prieel met een picknicktafel. Achter de struiken bevindt zich de poel. (Met dank aan Els Maes).

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in West Lesbos en Griekse Eilanden