Lika-Senj

Swipe

Het Velebitgebergte

Het Velebitgebergte is een uniek brok natuur dat zich over vele tientallen kilometers uitstrekt. Het is in zijn geheel beschermd gebied maar het wordt in feite als drie aparte gebieden beschouwd. Binnen het natuurpark Velebit bevinden zich nog twee apart benoemde Nationale Parken: Het Nationaal Park Paklenica en het Nationaal Park Sjeverni Velebit. Deze zijn elders nader toegelicht.

Het overige gedeelte van het natuurgebied laat zich gemakkelijk in twee gedeelten onderscheiden. Het westelijke gedeelte, grenzend aan de Adriatische Zee is vrijwel onbegroeid karstgebergte. In het oosten vindt u daarentegen dichte bossen. De overgang is abrupt, goed waar te nemen als u de 698 meter hoge Vratnikpas passeert of bij Baške Oštarije, nabij Karlovac.

In ditzelfde gebied heeft men een 50 kilometer lang wandelpad door de bergen aangelegd en bevinden zich de Velebiter botanische tuinen (Velebitski botanički vrt). U vindt deze unieke plek op de hellingen van de bijna 1.700 meter hoge Zavizan nabij Oltari. Veel in het Velebitgebergte zal u aan de Dolomieten doen denken. De kale rotsformaties worden kukovi’s genoemd. Bijzonder fraai zijn de Hajduči en de Rožanski kukovi’s, waar u vrijwel alles vindt wat u in karstgebergten kunt verwachten.

Het gebergte bevat logischerwijs, gezien de structuur en totstandkoming van karsten, vele grotten. Ruwweg schat men het totaal aantal grotten in Kroatië op meer dan 7.500 waarvan zich een belangrijk gedeelte in het Velebitgebergte bevindt. Een aantal grotten is voor het publiek toegankelijk. Het bekendst is de Lukina jama grot, de diepste van Zuidoost-Europa en met z’n 1.335 meter diepte behorend tot de top tien van de wereld.

In 2004 werd door wetenschappers ook de tot nu toe diepst bekende kloof ter wereld ontdekt. In het gebergte daalde men eerst 62 meter schuin naar beneden en kwam toen voor een kloof te staan die meer dan 500 meter loodrecht de diepte inging. Van de 20 diepste kloven ter wereld liggen er 2 in Kroatië.

U kunt het Velebitgebergte het beste in de zomer bezoeken. Ook dan is het aan te bevelen om iets warms bij u te steken, u gaat van huis bij hoge temperaturen, bij het vallen van de avond daalt de temperatuur razendsnel en treedt in veel gevallen nachtvorst op. Bijna de helft van het jaar ligt de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt.

Natuurpark Velebit: www.pp.velebit.hr/en

Hotel Croatia

Ben je na een jaar lang hard werken ook zo toe aan rust? Even lekker je batterij opladen en bijkomen van de...

v.a. 424.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het Velebitgebergte en Kroatië