Lika-Senj

Swipe

Otočac

De geschiedenis van Otočac gaat niet zo heel lang terug. Het wordt pas in 1174 voor het eerst genoemd. Dat er al veel vroeger mensen moeten hebben gewoond blijkt uit de resten van een Romeinse nederzetting die in 1996, tijdens herstelwerkzaamheden aan de weg werd ontdekt.

De plaats heeft een roemrijk en vooral militair verleden. Het Otočacregiment, onderdeel van de Kroatische strijdkrachten, vond zijn oorsprong tijdens de slag om Otočac in 1543, toen de Turken hier door het leger van graaf Kiglovic werden verslagen. In 1535 was het bisschoppelijke paleis (nog steeds te bezichtigen) voor de zoveelste maal door de Turken aangevallen en men besloot om de plaats kerkelijk in te lijven bij Senj. Daarmee werd het besluit van paus Pius II uit 1461 teruggedraaid in het belang van de veiligheid van de bisschoppen. Nadat de Turken verdreven waren durfde men het niet aan om opnieuw bisschoppen in Otočac te stationeren.

In Otočac worden regelmatig internationale wedstrijden gehouden voor modelbouwers van vliegtuigen. Men gebruikt daarvoor het vliegveld van de stad, dat ook geschikt is als start- en landingsbaan voor kleinere vliegtuigen. Tijdens de wedstrijden ligt het officiële vliegverkeer stil. Het plaatselijke museum herbergt veel werk van de uit de omgeving afkomstige schilder Stojan Aralica.

De natuur in de omgeving van Otočac is weing bekend, maar juist daardoor misschien wel de moeite van het bezoeken waard. Het gebied Strigovaca, deel uitmakend van de Velebit, is een nationaal natuurgebied. Uit de gehele wereld komen er natuurvorsers naartoe om planten, die uitsluitend in deze omgeving voorkomen, te bestuderen. Ook aan de boorden van de diverse meren in de omgeving is het aangenaam verblijven en de hengelsportliefhebber kan zijn geluk op het vangen van forel hier met vrijwel zeker succes beproeven. In de omgeving worden trouwens vanuit Otočac speciale excursies voor hengelsporters en jagers georganiseerd.

10 prachtige bestemmingen in Otočac en Kroatië