Limpopo

Swipe

Limpopo

Startprobleem

Het noorden van Zuid-Afrika kende een jarenlang startprobleem. Transvaal werd in 1994 opgedoekt, waarna het gebied North Transvaal heette. Verwijzingen naar het verleden, vonden de autoriteiten die het een jaar later de neutrale naam Northern Province gaven. Nieuwe tijden verwachten echter een Afrikaanse naam: Limpopo, genoemd naar de rivier die het gebied grotendeels omsluit.

Conservatisme en mijnen

Vanuit politiek oogpunt, is Limpopo bolwerk van zowel African National Congress als oppositie, die wordt gevormd door boeren. Van belang voor de provinciale economie zijn de platina-, koper- en chroommijnen. De Beers, eigenaar van Limpopo’s diamantmijnen (bij de noordelijke grens met Botswana), heeft enkele jaren geleden haar mijnen gesloten. Winstgevend Venetia Diamond Mine (ten noorden van Alldays) vormt hierop een uitzondering.

Oranjerode zonsondergangen boven legendarisch land

Het toeristisch potentieel van Limpopo is ongekend. U zult oranjerode zonsondergangen, savannes, beboste hooglanden en leeg berglandschap herinneren. Over het algemeen wordt Limpopo’s landschap richting het oosten aantrekkelijker; hier bevindt zich Mopani/Valley of the Olifants en legendarisch Venda (Vhembe/Soutpansberg).

Land van baobabs

Limpopo is Zuid-Afrika’s enige provincie waarover de steenbokskeerkring ligt. In het droge landschap ten noorden van deze parallel vindt u baobabs die duizenden jaren oud zijn. Langs de N1, tussen Polokwane en Bandelierskop, is deze parallel voorzien van een monument. Afrikaans zult u dagelijks horen, hoewel Sesotho (met name op het platteland, waarvan de dorpen tot de armste van Zuid-Afrika behoren) dominant is. Xitsonga wordt in het oosten van de provincie gesproken, Tshivenda in het noorden. Great Limpopo Transfrontier Park (Kruger National Park): zie deel Mpumalanga.

10 prachtige bestemmingen in Limpopo en Zuid-Afrika