Limpopo

Swipe

Mopani (Valley of the Olifants) Region

Inleiding Tzaneen Subregion

'Tzaneen Subregion' betreft het gebied binnen een radius van veertig kilometer rondom hoofdplaats Tzaneen. Dit gebied bestaat uit tropisch Lowveld dat bekendstaat om haar palmbomen en plantages met thee, koffie, avocado’s, citrusvruchten, sinaasappels en bananen. De rand van Highveld is bedekt met (productie)bossen, meren en grasvlaktes. Langs landelijke wegen vindt u boerderijen, guesthouses, ‘tea gardens’ en kleinschalige restaurants. ‘Tuisnywerheid’ is hier dan ook een begrip. Een samenvatting van Tzaneen Subregion's hoogtepunten volgt hieronder.

Tzaneen en Tzaneen Dam Nature Reserve

Tzaneen ligt in een dal en kent een wirwar van straten waarin kleine levensmiddelenwinkels, supermarkten en autodealers zijn gevestigd. U kunt hier inkopen doen voordat u naar omliggend platteland rijdt. Vervet Monkey Foundation (aangegeven door middel van witgroen bord langs de R71 richting Phalaborwa, 25 kilometer van Tzaneen, tel. 015-3043494) is een revalidatiecentrum voor zieke, verwaarloosde en gewonde meerkatten. Rondleidingen (reserveren verplicht) vinden in weekenden plaats. Apen voeren, over hun gedrag leren en weesapen bezoeken maakt deel uit van het programma.

Tzaneen Dam is aangegeven langs de R71 in Tzaneens centrum. Dit stuwmeer en omliggend heuvellandschap vormen Tzaneen Dam Nature Reserve, een populaire weekendbestemming voor inwoners van Polokwane. Varen en vissen zijn de voornaamste activiteiten; bossen op de oevers lenen zich voor wandelingen. Hier vindt u schaduwrijke picknickplaatsen.

Modjadjiskloof

Net zoals Tzaneen, ligt Modjadjiskloof in een groen dal. De nederzetting heette vroeger Duiwelskloof; deze is bekend om haar baobab. Deze boom zou ’s?werelds grootste zijn en een leeftijd van zesduizend jaar hebben. De boom is 22 meter hoog en heeft een omvang van 47 meter. In het binnenste is een café gebouwd, terwijl het andere deel dienst doet als wijnkelder. ‘Big Baobab’ (tel. 015-3099039, geopend dag. 07.00-19.00 uur) staat op het terrein van de Sunland Farm en is bereikbaar door in Tzaneen R36 richting Modjadjiskloof te volgen. Zes kilometer na Modjadjiskloof gaat u rechtsaf (afslag Modjadjiskloof), waarna u de weg volgt. ‘Sunland Baobab Tree’ is links aangegeven.

Magoebaskloof

Ten westen van Tzaneen ligt tropisch Magoebaskloof, natuurlijk pronkstuk van de regio. Bij het woord ‘kloof’ wordt aan een nauwe doorgang gedacht. Dit is hier niet het geval: Magoebaskloof is vijf tot tien kilometer breed. De doorgang kent een lengte van tien kilometer en een hoogteverschil van bijna zeshonderd meter.

Het natuurgebied is dichtbegroeid met inheems bos, dat op plaatsen verandert in regenwoud. Ook vindt u hier productiebos en manshoog struikgewas. Hoge luchtvochtigheid, resultaat van zomerse neerslag, maakt groei van mossen, grassen en palmvarens mogelijk. Mist is een regelmatig verschijnsel; Magoebaskloof wordt mysterieus gebied genoemd.

Door Magoebaskloof leidt R71 die mag worden geschouwd als toeristische route en ‘meander’. Neem de tijd voor het berijden ervan en stop bij de bezienswaardigheden, ‘nurseries’ of eetgelegenheden die u aanspreken. Hieronder volgt een overzicht van ‘niet te missen’ attracties.

•, Pekoe Tea Estates: aan R71 (vier kilometer van Tzaneen). Deze fotogenieke theeplantages bedekken glooiende hellingen van Middelkop. Pekoe Tea Estates, waarvan Pekoe View Tea Garden deel uitmaakt (zie ‘restaurants’) bestaan sinds 1963. Vraag ter plekke naar de tijden van rondleidingen in de theefabriek;

•, Debegeni Falls, aan R71 (tussen kruising R36/R71 en afslag Houtbosdorp), geopend dag. 07.00-19.00 uur. Deze worden gevormd door de Ramadipa die over een granieten rotspartij ruim tachtig meter naar beneden stort. De uitgeslepen gaten in het lage deel vormen waterpoelen die zich lenen voor fris watervermaak (kijk uit, deze kunnen verraderlijk glad zijn). De waterval wordt omringd door dichte, tropische bossen en planten. Er zijn picknickgelegenheden; ook vindt u hier een restaurant;

•, Magoebaskloof Canopy Tour (mob. 083-8661546), aangegeven langs R528 (elf kilometer van Haenertsburg). Bevindt zich in Georges Valley en biedt u de mogelijkheid om, hangend aan gespannen staaldraden, Groot Letaba Falls en inheems bos te zien. Onderweg stopt u op platforms, waar uw gids vertelt over ecologie en geologie. Excursieduur is bijna drie uur; reserveren verplicht.

Haenertsburg en Ebenezer Dam

Haenertsburg is een fotogeniek dorp, gelegen op een hoogte van 1450 meter. De plaats wordt omringd door productiebossen en grasvelden. Ebenezer Dam is Haenertsburgs trekpleister; het stuwmeer wordt in de weekenden bezocht door inwoners van Polokwane die komen vissen en varen. Het meer heeft een grillige vorm; door de hoogte is het water hier altijd fris.

Ga-Modjadji en Royal Modjadji Cycad Reserve

Tot 2005 was Ga-Modjadji zenuwcentrum van regenindustrie – mysterieuzer kreeg u het niet in Zuid-Afrika. Meer dan tweehonderd jaar regeerden Rain Queens (‘Modjadji’s’) als geheimzinnige Afrikaanse monarchen over het Balobedu-volk en loyale volken. Kracht om regen en wolken te creëren werd aan hen toegeschreven. In tegenstelling tot andere koningshuizen, ging de titel uitsluitend over van moeder op oudste dochter. Het verblijf van de laatste Rain Queen bevindt zich in Ga-Modjadji. Geheimzinnigheid is nog voelbaar en wordt gecombineerd met ernst. Na het overlijden van HKH Makobo Modjadji is regenmonarchie een gevoelig onderwerp – behandel dit met respect.

Royal Modjadji Cycad Reserve (mob. 082-2004596) is langs de hoofdweg (Mokwakwaila-Kgapane) aangegeven als ‘Modjadji Nature Reserve’. Dit natuurgebied bevindt zich op een berghelling; hier vindt u ’s?werelds oudste palmvarens. Van oudsher worden deze manshoge planten beschermd door Rain Queens. In het idyllische gebied bevinden zich picknicktafels; uitzichten op omringend, laaggelegen landschap zijn panoramisch. Wandelpaden hebben een gezamenlijke lengte van ongeveer twaalf kilometer.

10 prachtige bestemmingen in Mopani (Valley of the Olifants) Region en Zuid-Afrika