Limpopo

Swipe

Vhembe (Soutpansberg) Region

Louis Trichardt

Dankzij lage ligging en hoge luchtvochtigheid, wordt Louis Trichardt omringd door fruitplantages. Het stadje ligt aan de voet van bebost Soutpansberg, een gebied dat door weinig buitenlandse bezoekers wordt verkend. Louis Trichardt kent een dichtbevolkt centrum met brede wegen. Daarbuiten heeft de plaats een conservatieve, bijna mystieke Afrikaner identiteit.

Ben Lavin Nature Reserve (aangegeven langs N1, tel. 015-5164534, geopend dag. 06.00-19.00 uur) ligt ten zuiden van Louis Trichardt. Dit kleinschalige park vormt de leefomgeving van giraffen, jakhalzen, tsessebes en zebra’s. Vlak terrein en lage savannestruiken maken spotten van de dieren eenvoudiger.

Musina (Messina)

Zeventien kilometer bedraagt de afstand tussen Musina en Zimbabwe. In 2008 leidde chaos in dit land in Musina tot ontelbare asielaanvragen, een tentenkamp in het centrum en toenemende criminaliteit. De grond onder Musina is rijk aan koper, kool, diamant, grafiet en magnetiet. Mijnen zijn dan ook Musina’s voornaamste werkgevers. U kunt een bezoek brengen aan Musina Nature Reserve (tel. 015-5343500) dat bekendstaat om haar gigantische baobabs. Er zijn wandel- en picknickmogelijkheden.

Soutpansberg Conservancy

Geografie en klimaat

Soutpansberg is ongeveer 210 kilometer lang en is zichtbaar vanaf de N1. Dit bergketen betreft de overgangszone tussen laaggelegen gebied en dor heuvellandschap. Invloeden zorgen ervoor dat Soutpansberg Conservancy gedurende het jaar warm is en een hoge luchtvochtigheid kent. Deze leidt ’s?zomers tot overvloedige regenval. Het westelijke deel vormt hierop een uitzondering: dit is dor en blaakt in zonneschijn.

Natuur

Diepe, subtropische wouden bedekken de flanken en doen sprookjesachtig aan – vooral als deze zijn gehuld in mist. Ook vindt u hier roodbruine rotsen met struikgewas, kloven met watervallen en stokoude boomvarens, bergweiden en plateaus. ‘Groot’ wild komt u hier niet tegen; wel endemische insecten, spinnen, hagedissen, slangen en gekko’s.

Bezoek en activiteiten

De Soutpansberg geeft haar geheimen niet gemakkelijk prijs. Een verblijf van enkele dagen is daarom aangeraden. Het centrale en westelijke deel leent zich voor het maken van dagenlange trektochten. Deze maakt u alleen of in groepsverband; andere wandelaars komt u in deze uithoek van Zuid-Afrika weinig tegen. Bekend is Hangklip Trail die een lengte heeft van twintig kilometer. Deze route begint in Hangklip Forestry Reserve en leidt door bovengenoemd natuurschoon naar Hangklip Mountain (ongeveer 1700 meter hoog) en terug. Forestry Reserve ligt vijf kilometer ten noordwesten van Louis Trichardt.

Infrastructuur

Met de auto is alleen het centrale deel van de Soutpansberg gemakkelijk te verkennen. Landweggetjes leiden naar weiden met panoramische uitzichten. De N1 leidt door de Verwoerd Tunnels die in 1961 werden geboord. De parkeerplaats biedt zicht op een wereld van roodbruine rotsen en struikgewas.

Venda Subregion

Zanderige dorpen en kleurrijke markten

Waar in andere delen van Limpopo mysteries centraal staan, beïnvloeden legendes en aloud geloof dagelijks leven van Venda’s. Zij leven in vrede met Tsonga's (verschillen zijn moeilijk zichtbaar); drie generaties wonen hier op een kraal (landelijk erf met groentetuintje, hutten of baksteenhuisjes). Vendagebied beslaat het uiterste noordoosten van Zuid-Afrika en bestaat uit (vanuit economisch perspectief) ernstig verarmd platteland. Zanderige dorpen, stoffige voetbalveldjes en kleurrijke ('Afrikaanse') markten wisselen elkaar af. Tussen 1979 en 1994 vormde Venda een ‘homeland’.

Christendom en mysterieuze Vendagodsdienst

Het leven van de Venda's is doordrenkt van voorouderverering en bijgeloof: rivieren, meren, bossen, bomen en huizen zijn bezeten van geesten die boos kunnen worden en waarschuwingen geven.

De helft van de Venda is Christen; de andere helft gelooft in Raluvhimba, de schepper die zichzelf vlak voor regenbuien zou tonen in de vorm van een vuurbal bij het huis van het stamhoofd. Tijdens onweer zou Raluvhimba zijn wil bekend maken. Dan zijn er ook zwidudwane, figuren die half mens en half geest zijn. Zij worden alom gevreesd, het zien van hun menselijke helft zou de dood betekenen. Van kwaadaardige zwidudwane wordt geloofd dat zij de vorm aannemen van een lichaamloze ledemaat. In ieder geval worden boven Venda’s Phiphidi Falls offers gebracht, die de zwidudwane graag in ontvangst nemen.

Thohoyandou en Nandoni Dam

Van oudsher is Thohoyandou de hoofdplaats van Venda. Het stadje heeft een klein, druk centrum met brede wegen en winkels. Dit gebied wordt omringd door huizen en hutten die aan het zicht worden onttrokken door bomen, struiken en gras. Ditike Craft Market bevindt zich ten westen van Thohoyandou, dit is ‘de’ plaats om Vendakunst te kopen. Als u uw rit wilt onderbreken, kunt u een bezoek brengen aan de nabijgelegen Nandoni Dam (volg R524 richting Punda Maria, neem afslag ‘Road D3756 Mutoti, Mavambe, Malamlule’ of ‘Madzivhadila College’). Dit stuwmeer werd in 2004 gebouwd om de regio ten tijde van droogte te voorzien van water.

Thathe Vondo (Sacred Forest)

‘The Tshidzivha people would like you to respect this forest as it is part of their cultural heritage. You are allowed to drive or walk through the forest on condition that you stay on the road. All trees and plants are protected. Thank you’.

Dit bord vindt u bij het betreden van Thathe Vondo, kloppend hart van Venda. Betreden van dit ondoordringbare en mystieke woud, dat bestaat uit enorme bomen, lianen en varens, laten Venda’s uit hun hoofd. Zij zouden namelijk omkomen door ronddwalende geesten. Anderen mogen wel binnenkomen (op eigen risico), mits zij zich op paden begeven. Het aanraken van planten, bomen of grond buiten het pad maakt de witte leeuw (geest van Nathathe, een voornaam stamhoofd) en de bliksemvogel (Ndadzi) boos en verstoort de rust. Voor Venda’s is dit ernst en realiteit waarmee hun dagelijks leven is doordrenkt.

Thathe Vondo (Sacred Forest) is uitgestrekt en moeilijk te vinden. Het woud bedekt het midden van de Soutpansberg (hierboven beschreven), het gebied ten noordwesten van Thohoyandou. Lake Fundudzi (hieronder beschreven) wordt door Thathe Vondo omringd. In november 2012 meldde Limpopo Tourism het woud beter te gaan aangeven en promoten. Dorpen als Fondwe, Makuleni, Mukumbani, Tshilungwe en Phiphidi (bekend om gelijjknamige watervallen, zie 'Christendom en mysterieurze Vendagodsdienst' hierboven) liggen in de directe omgeving van Thathe Vondo. Lake Fundudzi's omgeving is een geschikt doel.

Lake Fundudzi

Weinig meren in dit gebied zijn zo spectaculair gelegen als Lake Fundudzi – onderwerp van legendes en mysteries. Het meer, dat een lengte heeft van slechts twee kilometer, wordt omringd door bergen die zijn bedekt met Thathe Vondo (Sacred Forest). Fundudzi ligt afgelegen en is met moeite bereikbaar vanuit Makuleni (dichtbij R523).

In de Vendacultuur is Lake Fundudzi sacraal: dit zou bodemloos zijn en de leefomgeving vormen van een witte python (dit was eens een emotioneel gebroken man die Lake Fundudzi inliep, nu wordt hij beschouwd als god van vruchtbaarheid) en een witte krokodil waaraan vroeger jonge Vendamaagden als offer werden gevoerd. Venda's zijn van mening dat hun voorouders hier ’s?nachts tot leven komen en trommelen onder het wateroppervlak. Ook zou Raluvhimba (zie 'Thatho Vondo', hierboven) met enige regelmaat in Lake Fundudzi baden.

Voor een bezoek aan Lake Fundudzi heeft u toestemming nodig van het stamhoofd. Deze toestemming wordt zelden verleend. Als u voor het eerst komt, dient uw rug richting het meer te zijn. De 'meer-begroeting' vindt plaats door te bukken en door uw benen richting het meer te kijken. Van dichtbij kijken naar het meer wordt gezien als respectloos; kijk daarom van (grote) afstand. Zwemmen is uit den boze.

Sangole Baobab en Nwanedi Provincial Park

Noord-Venda kent zanderig en bergachtig landschap met acacia’s en baobabs die zijn verscholen achter rotsen of dicht bij wegen staan. De grootste baobab van het gebied, ‘Sagole Baobab’, is 22 meter hoog, heeft een doorsnede van meer dan tien meter en is duizenden jaren oud. Volg R525; in Muswodi Dipeni is ‘The Big Tree’ aangegeven (blijf op R525, ga linksaf op positie 22 31'49.74" S en 30 39’01.73” E.

Nwanedi Provincial Park ligt aan het deel van R525 dat onverhard is (dertig kilometer ten westen van Sagole). Dit park is aangegeven in klein en stoffig Folhovhodwe, de ingang bevindt zich hier op positie 22 35’09.36 S en 30 24’56.47 E. Nwanedi Provincial Park bestaat uit Nwanedi Reserve, Nwanedi Waterfalls en Nwanedi Game Reserve. In het natuurgebied vindt u Luphephe Dam en (daarnaast) Nwanedi Dam, talloze baobabs en Tshihovhohovho Waterfalls. ‘Game Reserve’ vormt de leefomgeving van antilopen, giraffen, witte neushoorns en luipaarden. Nabijliggend Tshipise is een populaire vakantieplaats die bekend staat om warmwaterbronnen.

10 prachtige bestemmingen in Vhembe (Soutpansberg) Region en Zuid-Afrika