Lissabon omgeving

Swipe

Lissabon omgeving

Highlights

Mafra-klooster, Portugals Versailles
In het uitbundige landschap van Estremadura ligt het kolossale Mafra-klooster, het symbool van Portugals 18e-eeuwse hoogmoed. Ontworpen door een Duitse bouwmeester naar voorbeeld van de Franse Zonnekoning. Gebouwd met bloed, zweet en tranen van 50.000 dwangarbeiders. De in Holland gegoten klokken klinken nog even welluidend als 300 jaar geleden. Een must see.

Sintra, koninklijke museumstad
Sintra heeft ontegenzeggelijk aristocratische trekken. De stad ligt hoog in de noordelijke uitlopers van de Serra de Sintra, een berggebied dat met zijn huizenhoge zwerfkeien veel weg heeft van een sprookjesbos. De steile straten gaan schuil onder het machtige bladerdek van oude platanen.

De beroemde Engelse dichter en reiziger Lord Byron verbleef in de 19e eeuw lange tijd in Sintra en noemde de stad ‘glorious Eden’. Advies voor de 21ste eeuw: plan uw bezoek buiten de spits, ook als u per trein reist; Sintra ligt in Portugals ‘Randstad’.

Costa de Prata

De Costa de Prata, de ‘zilverkust’ uit de gouden eeuw, wordt naar het zuiden toe abrupt gestopt door de indrukwekkende natuur van de Serra de Sintra. Daarachter strekt zich Portugals ‘Randstad’ uit, de dichtbevolkte Costa de Lisboa met de steden Sintra, Lissabon, Estoril en Setúbal.

Het is niet eenvoudig in dit gebied rustige stranden te vinden. De meeste kans daarop is tussen de badplaats Ericeira en Cabo da Roca, het schiereiland ten westen van Sintra dat als de meest westelijke punt van Europa wordt beschouwd.

Dit is een natuurreservaat met prachtige stranden die hun rust ontlenen aan het gebrek aan verblijfsaccommodatie. Ook het strand tussen Cascais en Lissabon biedt nog voldoende ‘speelruimte’.

Als overvolle stranden u niet storen of u bent er juist naar op zoek, dan zijn er de mondaine badplaatsten Ericeira, Cascais en Estoril die moeiteloos kunnen wedijveren met de badplaatsen in Zuid-Frankrijk, Italië of langs de Spaanse costa’s.

Serra de Sintra

Dit berggebied dat ten westen van Lissabon ligt, behoort samen met de Serra da Estrela in Midden-Portugal en de Serra de Monchique in het westen van de Algarve, tot de mooiste berglandschappen van Portugal. 

De Serra de Sintra lijkt één groot sprookjesbos met zijn huizenhoge zwerfkeien en weggestopte grotkelders waarin nog tot in de 19e eeuw monniken leefden. Het klooster van de capuchos, de kapucijnen, dat in de bossen ligt verscholen, wordt nog steeds bewoond.

Het Sintra-gebergte rolt naar het noorden uit in het weelderige laagland van Estremadura. In een prachtig verstild landschap liggen enkele toeristische trekpleisters die ondanks de drukte in het hoogseizoen in geen enkele reisplanning mogen ontbreken: het beroemde kloosterpaleis Mafra en het historische stadje Ábidos.

Vanuit Lissabon naar het hart van de serra, de hooggelegen voormalige residentie Sintra, is - buiten de spits - een klein halfuur rijden; met de trein ca. 40 minuten. 

10 prachtige bestemmingen in Lissabon omgeving en Portugal