Lissabon

Swipe

Lissabon

De Portugese hoofdstad Lissabon is lang vereenzelvigd met de Oude Wereld. De stad aan de monding van de Taag straalde en geurde grandeur – de 15e en 16e eeuw waren Portugals Gouden Eeuw. De traagheid van het weldoorvoede bestaan van hof en adel bepaalde het levenstempo. In een evolutionair proces dat al eeuwen aan de gang is, is de stad bezig die oude, versleten huid af te leggen in ruil voor alles wat naar vooruitgang riekt.

En dat is precies wat Lissabon zo interessant maakt: de zichtbare tegenstelling tussen oud en nieuw. Tussen het door de Portugezen geïdealiseerde verleden en de aan het lidmaatschap van de EU opgehangen illusie van een rijke, zorgeloze toekomst.

Lissabon is een stad van imposante koninklijke paleizen die met veel nieuw geld in oude glorie zijn hersteld. Van aristocratische villawijken waarin het oude geld zich heeft verschanst, maar waar de verf van de ramen bladdert.

En een stad van lommerrijke avenues en parken waaraan chique winkels en schemerige grand cafés liggen die met hun prachtige Jugendstil interieur nog de sfeer ademen uit het begin van de vorige eeuw, de tijd van Fernando Pessoa (1888-1935), Portugals belangrijkste 20ste eeuwse dichter.

 

Highlights

Lissabon, aristocratische stad met schilderachtige volkswijken
Koninklijke paleizen, aristocratische villawijken, lommerrijke avenues, schemerige Jugendstil cafés, en schilderachtige volkswijken. Sferen, geuren, beelden en geluiden, in al hun verscheidenheid bepalen ze het unieke karakter van een van de oudste en boeiendste hoofdsteden van Europa.

Shoppen in Lissabon

In Lissabon vind je het bewijs van de Wet van de stimulerende achterstand. Het fenomeen van shopping malls bereikte Portugal als laatste in Europa. Maar toen gingen ook alle remmen los. De Portugese hoofdstad kan nu bogen op de grootste winkelcentra van de EU. Neem Centro Colombo, Dat telt alleen al 400 winkels, 65 restaurants en 10 bioscopen. Je kunt er zelfs golfen, bowlen en karten. En dat allemaal van ’s morgens vroeg tot middernacht,  en onder één het hetzelfde dak.

Kerkhof van Vermaak (Cemitério dos Prazere)

Dit is het Parijse Père-Lachaise van Lissabon. Het kerkhof houdt het midden tussen een stadspark en een historische gedenkplaats. Het zijn vooral Portugese filmsterren, musici, dichters, schilders, notabelen, politici en militairen die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Hiëronymus-klooster

Het indrukwekkende Hiëronymus-klooster is onbetwiste – en volgens sommigen een iets te nadrukkelijke – exponent van de uitbundige Portugese manuelstijl. Tijdens de bouw ervan in de 16e eeuw stond Portugal onder de vrome Manuel I op het toppunt van zijn macht. Na de ontdekking van de zeeroute naar Indië door Vasco da Gama, gaf de koning uit dank daarvoor opdracht tot de bouw van een klooster voor de strenge orde van de Heilige Hiëronymus.

10 prachtige bestemmingen in Lissabon en Portugal