Lissabon

Swipe

Musea

Nationaal Museum voor Oude Kunst

Portugals ‘Rijksmuseum’ is het Nationaal Museum voor Oude Kunst (Museu Nacional de Arte Antiga). De belangrijkste nationale kunstschatten van het land zijn hier bijeengebracht. Het museum is gehuisvest in een voormalig 17e-eeuws paleis waar een moderne vleugel is aangebouwd die een verrassende esthetische eenheid vormt met de bestaande architectuur.

De collectie omvat onder andere schilderijen en altaarstukken van Portugese, Spaanse, Italiaanse Vlaamse en Hollandse schilders. Een van de beroemdste doeken is ‘De verzoeking van de Heilige Antonius’ van de Zuid-Nederlandse schilder Jeroen Bosch, in de literatuur beter bekend als Jheronimus Bosch.

Verder is er werk te zien van de Spanjaarden Zurbarán, Murillo en Ribeira, de Duitse schilder Dürer, en Hollandse en Vlaamse meesters als Memling, Pieter de Hoogh en Breugel. Daarnaast is er een indrukwekkende collectie porselein, keramiek, kristal en gouden en zilveren siervoorwerpen afkomstig uit Japan, China en India.

De afdeling Portugese kunst geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de inheemse schilderkunst. Een van de topstukken is het Vincentius-altaar, een polyptiek (veelluik) van de hand van Nuno Gonçalves (tweede helft 15e eeuw). Ook het complete zilveren tafelservies dat in de 18e eeuw in Parijs voor het Portugese hof is ontworpen, maakt deel uit van de grote collectie zilverwerk.

Museu Nacional de Arte Antiga is gevestigd aan de Rua das Jenelas Verdes 95. Wo-zo geopend van 10.00-18.00 u. Dinsdags van 14:00-18:00 u. Bereikbaar met bus 15E, Cais da Rocha’.

Nationaal Museum voor Moderne Kunst Chiado

Het Nationaal Museum voor Moderne Kunst Chiado (Museu Nacional de Arte Contemporânea Museu do Chiado) is hét museum hedendaagse moderne Portugese kunst. De collectie bestaat uit schilderijen, beelden en installaties die de periode omvatten van de Romantiek tot het Modernisme, dus vanaf begin 19e eeuw tot eerste helft 20ste eeuw.

Hoewel beide stromingen in Portugal minder tot ontwikkeling kwamen dan aan de andere kant van de Pyreneeën, met uitzondering van Catalonië, heeft het Modernisme in Portugal wel zijn vertegenwoordigers. Zoals Schilder/schrijver Almada Negreiros, vriend van de dichter Fernando Pessoa en schilder van diens portret. Er is ook werk van Rodin te bewonderen.

Het museum heeft een uitstekend grand café met een prachtig terras en tuin. Adres: Rua Serpa Pinto. Open di-zo van 10:00-18:00 u. Bereikbaar met M-Azul (Blauwe lijn), M-Verde (Groene lijn), ‘Baixa-Chiado’.

Archeologisch Museum

In de in de 19e eeuw aangebouwde vleugel van het Hiëronymus-klooster (Mosteiro dos Jerónimos) is het Archeologisch Museum (Museu Nacional de Arqeológia e Etnológia) ondergebracht. Hier bevindt zich een boeiende oudheidkundige collectie bestaande uit bronzen en ijzeren werktuigen, gouden sierraden, vaatwerk en mozaïeken uit de tijd van de Kelten en de Grieks-Romeinse tijd.

Calouste-Gulbenlian Museum

Het Calouste-Gulbenkian Museum (Museu Calouste-Gulbenkian) wordt tot de beste musea van het Iberisch Schiereiland gerekend. De basis van de unieke kunstcollectie die hier is samengebracht en die bestaat uit de meest uiteenlopende kunstvoorwerpen uit het oude Egypte, het Verre Oosten en Europa, is afkomstig van de schatrijke Armeniër en kunstliefhebber Calouste Gulbenkian (1869-1955).

Zijn nalatenschap wordt door een stichting beheerd die op het gebied van kunst en cultuur zowel binnen als buiten Portugal een grote naam heeft opgebouwd. Het accent van de collectie ligt op de Europese schilderkunst, waaronder werk van Rembrandt, Rubens, Monet en Van Dyck. Daarnaast veel Franse meesters uit de 18e eeuw. Verder zijn er uit het oude Egypte unieke gebruiksvoorwerpen te zien, munten en siervoorwerpen uit de Grieks-Romeinse tijd, een schitterende collectie Perzische tapijten en veel porselein uit het Verre Oosten.

Tot slot heeft het museum een aparte sectie voor moderne kunst, het ‘Centro de Arte Moderna’.

Het Museu Calouste-Gulbenkian staat aan de Avenida de Berna en is van di t/m zo geopend van 10.00-17:45 u. Bereikbaar met M-Azul (Blauwe lijn) en M-Vermelha (Rode lijn), ‘São Sebastião’; M-Azul (Blauwe lijn), ‘Praça de Espanha’.

Nationaal Rijtuigmuseum

Van de grote musea noem ik tot slot het Nationaal Rijtuigmuseum(Museu Nacional dos Coches); het is in 1905 gesticht door de toenmalige Portugese koningin Amália. De collectie is ondergebracht in de voormalige koninklijke rijschool. Deze bevindt zich naast het Palácio de Belém – het paleis waar het Portugese staatshoofd resideert – en ligt op loopafstand van het Hiëronymus-klooster (Mosteiro dos Jerónimos) in de wijk Belém.

Een bezoek aan dit museum is een bijzondere ervaring. U treft er een ongelooflijke collectie koninklijke rijtuigen aan, de grootste in haar soort in Europa - de collectie van Paleis Het Loo valt er bij in het niet. De koets van Filips II van Spanje is er te zien, evenals het rijtuig waarin de Portugese koning Carlos I, echtgenoot van koningin Amália, in 1908 tijdens een rijtoer door Lissabon werd vermoord.

Museu Nacional dos Coches, Praça Afonso de Albuquerque. Dagelijks behalve ’s maandags geopend van 10.00-18.00 u. Bereikbaar met tram 15.

Overige musea

Scheepvaartmuseum (Museu de Marinha). Dit museum toont een grote verzameling oude en nieuwe scheepsmodellen en zeekaarten. Verder geeft het een goed beeld van de Portugese maritieme historie. Er zijn onder andere verschillende modellen vissersboten te zien die je tegenwoordig ook nog wel langs de kust ziet gebruiken.

Een prachtige collectie azulejos (met blauwe verf beschilderde tegels) zoals die vanaf de 14e eeuw zowel in Portugal als daar buiten (onder andere in Delft) zijn gemaakt, is te zien in het Nationaal Tegel Museum (Museu Nacional do Azulejo). Van een enkel tegeltje tot verbijsterend grote wandpanelen. Het museum is ondergebracht in een deel van het klooster dat behoort bij de Igreja da Madre de Deus.

10 prachtige bestemmingen in Musea en Portugal