Lissabon

Swipe

Stadsbeeld en oriëntatie

Lissabon strekt zich uit over een afstand van ruim 20 km langs de Taag. Vanaf de oever is de stad landinwaarts uitgebouwd, waarbij het centrum op een heuvel ligt met op de top een kasteel.

Komt u via de noordelijke invalsweg, de A1 (Auto Estrada, een tolweg) dan laat u het vliegveld rechts liggen en komt via de voorsteden Sacavem en Olivais uit in de wijk Alvalade. Doorrijdend belandt u op de Avenida Almirante Gago Coutinho.

Rechts daarvan doemen de nieuwe wijken op. Rechtdoor passeert u eerst de spoorweg en komt daarna op de brede Avenida Almirante Rei. Deze avenue eindigt in het centrum van Lissabon, het Rossio.

Nadert u de stad vanuit de richting Torres Vedras of Sintra, dan sluiten de twee westelijke estradas (invalswegen) aan op de circular (rondweg). Borden geven richting Centro aan.

Vanuit Cascais/Estoril loopt de N6, een mooie maar drukke kustweg, langs stranden en havens naar het Praça do Comércio met het ruiterstandbeeld van Jozef I van Portugal. Vanaf dit plein dat praktisch aan het water ligt, ligt de stad aan uw voeten – de wijk Alfama is vanaf hier lopend te bereiken. Zowel gewone als toeristentrams die de wijk ingaan hebben hier een halte.

Nadert u Lissabon vanuit het zuiden, dan is er maar één invalsweg, de E1. Dit is een tolweg die over de indrukwekkende Ponte 25de Abril loopt; de hangbrug is gebouwd in1966 en is de langste in zijn soort in Europa. Een kolossaal Christusbeeld waakt over de brug.

Vanaf de brug ligt aan uw linkerhand, aan de overzijde, het Padrão dos Descobrimentos, een in 1960 opgericht monument ter nagedachtenis aan de Portugese ontdekkingsreizigers. Voetgangers en fietsers kunnen vanaf Porto Brandão de Taag oversteken.

10 prachtige bestemmingen in Stadsbeeld en oriëntatie en Portugal