Lissabon

Swipe

Stadsparken

Wanneer u de drukte van de stad even wilt ontvluchten, neem dan de metro naar station ‘Jardim Zoológico’. Aan het nabijgelegen Praça Marechal Humberto Delgado ligt de dierentuin van Lissabon. Een oase van rust in een hectische stad. Een plek bovendien waar je je de hele dag prima kunt vermaken.

Dicht bij de Zoo ligt het Fronteira-paleis (Palácio dos Marqueses de Fronteira). Je kunt er wandelen door schitterende Italiaanse renaissancetuinen met terrassen, waterpartijen, mythologische beelden en volledig in het tuinontwerp ingepaste 17e-eeuwse azulejos-tableaus.

Tot de mooiste wijkplaatsen van Lissabon is de Jardim da Estrela dat tegen de westelijke heuvels van de stad ligt in de schaduw van de Estrela-basiliek. Het is een heerlijk familiepark waar de hele dag leven is zonder dat het ook maar een moment stoort.

Je kunt er koffie drinken en iets kleins eten. Het nabijgelegen Engels/Nederlandse kerkhof kan op verzoek worden bezocht. Bereikbaar met tram 25 of 28.

Achter de Polytechnische Hogeschool liggen de beroemde botanische tuinen (Jardim Botânico) van Lissabon, compleet met mini-oerwoud. De eerste spa is in 1858 de grond in gegaan. Nu omvat de tuim ruim 10 ha en zijn er ruim 18.000 verschillende planten en bomen bijeen gebracht.

De ingang bevindt zich aan de Rua da Escola Politécnica. De botanische tuin is dagelijks geopend van 09:00 – 20:00 u. ’s Winters sluit de tuin om 18:00 u. M-Amarela (Gele lijn), ‘Rato’.

Kerkhof van Vermaak (Cemitério dos Prazere)

Dit is het Parijse Père-Lachaise van Lissabon. Het kerkhof houdt het midden tussen een stadspark en een historische gedenkplaats. Wat dat laatste betreft is Cemitério dos Prazere te vergelijken met Cimetière du Père-Lachaise in Parijs, zij het dat er minder internationaal beroemde namen liggen.

Het zijn vooral Portugese filmsterren, musici, dichters, schilders, notabelen, politici en militairen die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden. Onder hen de grote Portugese dichter Fernando Pessoa (1888 -1935), maar in 1985 is zijn stoffelijke overschot overgebracht naar het Mosteiro dos Jerónimos.

Cemitério dos Prazere is aangelegd in 1833 en is ongeveer 20 ha. groot. Opvallend zijn de grafhuisjes waarvan sommige keurig aangeharkte voortuintjes hebben met tuinstoelen en al. Andere zijn prachtig versierd met engelen en uitbundige ornamenten. Maar er zijn er ook die half zijn weggezakt of op instorten staan. Al met al is het een aparte ervaring om hier wat rond te slenteren.

Cemitério dos Prazeres ligt aan de Parado das Prazeres en is bereikbaar met tramlijn 28 (eindhalte). Open van oktober tot april van 9.00 - 17.00 u. en van mei tot september tot 18.00 u; de toegang is gratis.

10 prachtige bestemmingen in Stadsparken en Portugal