Lissabon

Swipe

Winkelen

Lissabon is een typische mediterrane metropool. Het leven speelt zich er een groot deel van het jaar op straat af, de winkels en banken sluiten er lang tussen de middag, er wordt laat in de avond gegeten en het nachtleven komt pas na middernacht op gang en eindigt niet eerder dan bij het gloren van de nieuwe dag. Voor Noord-Europeanen met een door een kil klimaat afgedwongen levensritme is het even wennen, maar al snel voel je je als een vis in tropisch water.

Het zal niet verbazen dat alle luxe wereldmerken kleding, schoenen, horloges en cosmetica in de winkels in Lissabon zijn vertegenwoordigd, zoals in elke West-Europese hoofdstad.

Portugal heeft echter een eigen textiel- en leerindustrie (kleding, schoenen, tassen). Op de binnenlandse markt zijn deze zaken aanzienlijk goedkoper dan in Noord-Europa en kwaliteit en design staan op hoog peil. Er is verder erg mooi kristal (van het merk Atlantis) en porselein () te koop.

De belangrijkste winkelstraten zijn te vinden in de A Baixa, het ‘nieuwe’ centrum van de stad. De levensader van A Baixa is de Rua Augusta, die het Praça do Comércio (het grote plein aan de haven) verbindt met het Rossio.

Verder vindt u een bijna eindeloze aaneenschakeling van winkels aan de avenues die vanaf het Rossio naar het noorden lopen: de Avenida da Liberdade en de Avenida Almirante; deze laatste avenue is een voortzetting van de Rua da Palma. Dichtstbijzijnd metrostation: M-Verde (Groene lijn) of M-Azul (Blauwe lijn), ‘Baixa-Chiado’.

Lissabon heeft een lange traditie op het gebied van goud- en zilversmeden. Vroeger hadden de gildes eigen straten, zoals de Rua da Prata (Zilverstraat) en Rua do Ouro (Goudstraat). Beide straten lopen parallel aan de Rua Augusta en er zitten nog steeds veel juweliers. M-Azul (Blauwe lijn) of M-Verde (Groene lijn), ‘Baixa-Chiado.

In Alfama, in de straatjes rond de oude kathedraal, en in het hart van Bairro Alto dat gevormd wordt door de drukke Rua do Carmo en Rua Garrett, zijn de winkeltjes te vinden waar iedereen vaak naar op zoek is: antiquariaten, oude boekwinkeltjes in duistere pijpenladen, zilver- en goudsmeden, bric-à-brac en stoffen- en tapijtwinkels. M-Verde (Groene lijn) of M-Azul (Blauwe lijn), ‘Baixa-Chiado’.

De meeste winkels zijn dagelijks (beh. ’s zondags) geopend van 09.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. ’s Zaterdags zijn vooral kleine winkels na 13.00 uur gesloten.

Shopping malls

In Lissabon vind je het bewijs van de Wet van de Stimulerende Achterstand. Het fenomeen van shopping malls bereikte Portugal als laatste in Europa. Maar toen gingen ook alle remmen los. De Portugese hoofdstad kan bogen op de grootste winkelcentra van de EU. De belangrijkste malls op een rij:

Shopping center Centro Colombo telt alleen al 400 winkels, 65 restaurants en 10 bioscopen. Je kunt er zelfs golfen, bowlen en karten. En dat allemaal van ’s morgens vroeg tot middernacht. Avenida Lusíada. M-Azul (Blauwe lijn) ‘Colégio Militar/Luz’.

Het meest centraal gelegen is Armazens do Chiado. De cafés en restaurant op de bovenste verdieping bieden een geweldig stadspanorama. Rua do Carmo. M-Vermelha (Rode lijn) of M-Verde (Groene lijn), ‘Baixa-Chiado’. Open ma t/m zo van 10:00 – 23:00 uur.

Een van de oudste malls in Lissabon is Amoreiras, gehuisvest in een adembenemend mooi gebouw. Avenida Eng. Duarte Pacheco. M-Amarela (Gele lijn), ‘Rato’. Open ma t/m zo van 10:00 – 23:00 uur.

Alleen al een bezoek waard vanwege het futuristische dak waarover water stroomt: Centro Vasco Da Gama. Avenida Berlim/Avenida Infante D. Henrique. M-Vermelha (Rode lijn) ‘Oriente’. Open ma t/m zo van 10:00 – 24:00 uur.

Portugal is voor de Spanjaarden niet meer dan de achtertuin. Daarin mag een vestiging van het grootste Spaanse warenhuis El Corte Ingles niet ontbreken. Avenida Antonio Augusto Aguiar/ Marquês de Fronteira e Sidónio Pais. M-Azul (Blauwe lijn) of M-Vermelha (Rode lijn), ‘São Sebastião’. Open ma t/m zo van 10:00 – 23:30 u. (ma en di tot 22:00 u; zo tot 20:00 u.).

10 prachtige bestemmingen in Winkelen en Portugal