Lyon

Swipe

Croix-Rousse

Ten noorden van de Place des Terreaux strekt zich de heuvel Croix-Rousse uit met de gelijknamige stadswijk. De charme van de wijk is dat ze meer op een dorp dan op een echt stadsdeel lijkt. Na de uitvinding van de Jacquard-weefmachine trokken veel zijdewevers naar deze buurt, omdat de ruimte rond de kathedraal Saint-Jean schaars geworden was. Vandaar dat u ook hier veel traboules vindt: nauwe, overdekte steegjes met veel trappetjes. De geschiedenis van de zijdewevers wordt toegelicht in het Maison des Canuts ofwel het Zijdeweverspaviljoen.

ZIJDEWEVERSPAVILJOEN GEOPEND: Ma.-za.8.30-12 u. en 14-18.30 u. (zaterdag opent men om 9 u.).

Amphithéatre des trois Gaules 

[[wysiwyg_imageupload:99:]]

In de stadswijk Croix-Rousse bevindt zich ook het Amfitheater van de drie Galliërs. Het belangrijkste verschil met een gewoon Romeins theater is dat een amfitheater rond is, terwijl een Romeins theater gewoonlijk halfrond is. Rufus bouwde dit amfitheater in 19 v.Chr om ruimte te bieden voor een bespreking tussen de leiders van de zestig Gallische stammen. In het jaar 177 werden hier de christenen gemarteld.

Ten oosten van de Rhône

Ten oosten van de stadswijk Croix-Rousse ligt de heuvelrug Mont d'Or Lyonnais, met als hoogste top de Mont Verdun (625 m). Bij het uitzichtpunt Croix Rampau kunt u met helder weer de Alpen zien liggen.

Musée d'Ampère et de l'Électricité

In de vallei van Poleymieux staat het geboortehuis van Ampère (1775-1836) In het huis is een museum ingericht over de ontdekking van de elektriciteit. Ampères elektro-magnetische experimenten zijn wereldberoemd. Het museum verzorgt een audio-visuele presentatie omtrent het leven van Ampère en draait films over elektriciteit.

AMPÈREMUSEUM GEOPEND: Wo.-ma. 9-12 u. en 14-18 u.

Musée Henri Malatre

Liefhebbers van oude auto's, fietsen, motorfietsen en trams kunnen in het vervoersmuseum Malartre hun hart ophalen. Het museum ligt 11 km ten noorden van Lyon bij het ïsde-eeuwse kasteel van Rochetaillée. De oudste auto dateert van 1890.

VERVOERSMUSEUM GEOPEND: Dagelijks 9-19 u. ( 's winters tot 18 u.).; kaartverkoop tot 1 u. voor sluitingstijd.

 

 

Pérouges

Dertig kilometer ten noordoosten van Lyon ligt op een heuvel het middeleeuwse dorp Pérouges. De meeste woningen in de met verdedigingsmuren omringde vestingstad stammen uit het eind van de 16de eeuw. Het stadje trekt zeer veel Franse toeristen. Toch moet dit u niet weerhouden om het stadje te bezoeken. De vele nauwe straatjes zorgen voor een bijzondere, nostalgische sfeer. De interessantste straten zijn de Rue du Prince en de Rue des Rondes.

Place de la Halle

De Place de la Halle vormt het centrum van Pérouges. De lindeboom werd in 1792 geplant ter herinnering aan de Revolutie. De naam van het plein refereert aan een houten markthal die hier stond, maar helaas in 1839 ten prooi aan de vlammen viel. Rond het plein staan bezienswaardige huizen, zoals de 13de-eeuwse Ostellerie, het Maison Cazin, Maison Herriot, het 15de-eeuwse Maison du Vieux-Saint-Georges en iets zuidelijker het Maison des Princes. In het Maison des Princes kunt u een bezoek brengen aan het Musée du Vieux-Pérouges.

MUSEUM OUD PÉROUGES GEOPEND: Pasen-okt. dagelijks 10-12 u. en 14-18 u.; sep.-dec. en febr.-pasen za. en zo. 10-12 u. en 14-18 u.

10 prachtige bestemmingen in Croix-Rousse en Rhônedal