Lyon

Swipe

De Fourvière-Heuvel

Het kabelspoor heeft zijn dalstation op 100 m van de kathedraal en zijn bergstation bij de Basiliek Notre-Dame-de-Fourvière. Bij het dalstation is een toeristeninformatie. Ten zuiden van het bergstation liggen de resten van Lugdunum en staat ook het Gallo-Romeinse museum.

Parc Archéologique

In de archeologische zone kunt u het Romeinse theater bezoeken, dat ooit plaats bood aan 10.000 mensen. Dit oudste theater van Frankrijk (het dateert nog van vóór het jaar 0) wordt ook nu nog voor toneelopvoeringen gebruikt. Het achterste theater is aanmerkelijk kleiner, stamt uit de 2de eeuw en wordt het Odéon genoemd, een gebouw waarin poëzie- en muziekwedstrijden werden gehouden. De met roze breccia, grijs graniet en groen cipollijn ingelegde vloer is goed bewaard gebleven, mede doordat het Odéon met een dak was overkapt.

ARCHEOLOGISCHE ZONE GEOPEND: 15 apr.-15 sep. dagelijks 7-21 u.; 16 sep.-14 apr. dagelijks 7-19 u.

Musée de la Civilisation Gallo-Romaine

Uiteraard heeft men uit-voerig opgravingen verricht in het oude Lugdunum. De resulta¬ten hiervan staan tentoongesteld in het Museum van de Gallo- Romeinse beschaving: bronzen en stenen beelden, pilaren, maquettes, keramiek, amfora's en mozaïeken, waaronder het mozaïek van de vissen en het mozaïek waarop de strijd tussen de liefde en de god Pan staat afgebeeld. De wispelturige veld-, bos- en herdersgod staat afgebeeld met horens en bokkepoten.

MUSEUM GALLO-ROMEINSE BESCHAVING GEOPEND: Wo.-zo. 9.30-12 u. en 14-18 u.; feestdagen gesloten.

Notre-Dame-de-Fourvière

[[wysiwyg_imageupload:92:]]De basiliek Notre-Dame-de-Fourvière ligt bij het bergstation van het kabelspoor en is al van veraf zichtbaar. In 1870 bad de aartsbisschop van Lyon om de tussenkomst van Maria opdat de Pruisische legers de stad niet zouden binnenvallen. Zijn gebed werd verhoord en de aartsbisschop liet uit dankbaarheid de basiliek bouwen. De vier torens verbeelden de vier deugden: kracht, rechtvaardigheid, voorzichtigheid en matigheid. De noordoostelijke toren kan worden beklommen en biedt een prachtig uitzicht. Vanaf het terras voor de kerk heeft u ook goed zicht op de stad Lyon. Men neemt aan dat hier de openbare gerechtsplaats (forum) van de Romeinse keizer Augustus lag. In 177 n.Chr. ondervroeg men hier de christenen alvorens ze te doden in het amfitheater op de heuvel Croix-Rousse. Van buitenaf lijkt het gebouw een architectonische vermenging van verschillende stijlen; van binnen is het rijk gedecoreerd. Onder de hoofdingang voert een deur naar de crypte van Sint- Jozef. De wanden zijn volgemetseld met votiefborden en namen van parochies die geholpen hebben met de bouw van de basiliek. De zuilen en kapitelen zijn rijk bewerkt.

Een marmeren trap met granieten treden leidt naar de bovenkerk van Onze-Lieve-Vrouw. Ook deze bovenkerk is rijk versierd. De wanden en plafonds van de gebedsruimte zijn geheel bedekt met prachtige mozaïekschilderingen. Er tussen staan levensgrote beel¬den die vanaf de kapitelen op de gelovigen neerkijken. De mozaïe¬ken verbeelden niet alleen religieuze verhalen, maar ook historische, zoals dat van Jeanne d'Arc (1412-1431). Bijzonder is het mar¬meren hoofdaltaar met een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind van carrera-marmer.

Via het rechter zijportaal (zuid) bereikt u de Oude Kapel, een 17de-eeuws gebedshuis ter ere van Maria. De twee kapitelen van de zuilen aan de ingang dateren uit de 12de eeuw. Ten oosten van deze kapel bevindt zich de Sint-Thomaskapel; ten zuiden van de kapel staat het kerkmuseum. Hier kunt u een 20 minuten durende film over de kerk zien.

BASILIEK N.-D.-DE-FOURVIÈRE GEOPEND: Dagelijks 8-12 u. en 14-18 u.

KERKMUSEUM GEOPEND: Mei-8 dec. dagelijks 10-12 u. en 14-18 u.

10 prachtige bestemmingen in De Fourvière-Heuvel en Rhônedal