Lyon

Swipe

La Presqu’ile

Place Bellecour

De strook land tussen de Saône en de Rhône wordt La Presqu'ile genoemd. Dit schiereiland is 5 km lang en 600 tot 800 m breed. Centraal op deze aangeslibde landtong ligt sinds de 17de eeuw de Place Bellecour, een van de grootste pleinen in Europa (310 m lang en 200 m breed). De gevels ten westen en oosten van het plein in Lodewijk XVI-stijl dateren uit de 18de eeuw. In de zuidoosthoek staat de toeristeninformatie. De achterliggende toren is het restant van een 17de-eeuws ziekenhuis. Op de noordoosthoek staat een vestiging van de Banque National de Paris. Op dezelfde plek hielden de gebroeders Lumière in 1896 hun eerste filmvoorstellingen. Midden op het plein staat sinds 1828 het ruiterstandbeeld van Lodewijk XVI.

Rue de la République

Ten noorden van de Place Bellecour strekt zich de autovrije Rue de la République uit, die door 19de-eeuwse huizen wordt geflankeerd. De Rue de la République is de belangrijkste winkelstraat van Lyon. Ten oosten van deze straat bevindt zich het Hótel-Dieu, waarin het Musée des Hospices Civils ( hospice = gasthuis, weeshuis, armenhuis) is gehuisvest. De collectie van het museum omvat voorwerpen uit de medische wereld. Het imponerende 17de-eeuwse gebouw is herkenbaar aan een prachtige, zeskantige koepel.

HOSPITIUMMUSEUM GEOPEND: Di.-za. 14-17 u.; zo. 9-12 u. en 14-17 u.

Place des Jacobins

De Rue Emile Zola en de Rue Gasparin liggen eveneens ten noorden van de Place Bellecour en monden beide uit op de Place des Jacobins (Place des Jacobs). Hier staat de bezienswaardige dominicaanse fontein uit 1886, herkenbaar aan het koepeltje.

De autovrije Rue Mercier ligt ten noorden van dit plein en is omzoomd door tientallen restaurants en terrasjes. Deze straat mondt uit bij de Place Albon. Via een zijstraat rechts kunt u naar de gotische Saint-Nizierkerk (15de eeuw) wandelen.

Place des Terraux

[[wysiwyg_imageupload:97:]]De Rue Président E. Herriot loopt evenwijdig aan de Rue de la République en komt uit bij de Place des Terraux. Aan een zijstraat, de Rue de la Poulaillerie, ligt het Musée de rimprimerie et de la Banque. Dit museum over de drukkunst en het bankwezen werd in 1964 gesticht door Mauric Audin. Het bevat 500 gedrukte boeken uit de 15de eeuw tot heden. Verder vindt u er onder andere drukpersen en koperplaten voor gravures. Ook de geschiedenis van het bankwezen in Lyon wordt toegelicht.

MUSEUM DRUKKUNST EN BANKWEZEN GEOPEND: Wo.-do. en za-zo. 9.30-12 u. en 14-18 u.; vr. 9.30-18 u. (schoolvakantie: wo.-zo. 9.30-12 u. en 14-18 u.).

Musée des Beaux-Arts

Vlak voor dat u de Place des Terraux bereikt, ziet u aan uw linkerhand het 17de-eeuwse benedictinessenklooster Saint-Pierre (Palais Saint-Pierre) met binnen de muren het Musée des Beaux-Arts. Dit Museum van schone kunsten mag niet op uw lijstje ontbreken. Het aantrekkelijke binnenhof van het museum is omgeven met arcaden en staat vol met bronzen beelden. De wanden van het trappenhuis zijn bedekt met voorstellingen uit Le Bois Sacré ('Het heilige bos') van de hand van Puvis de Chavannes (1884). Op de eerste verdieping hangen schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw. Bijzonder zijn de impressionistische werken van Renoir, Monet, Paul Cézanne, Sisley, Guillaumin en Pissaro. Verder hangen er werken van Gauguin, Picasso, Chagall, Jawlensky, Roussel en Maillol. In een belendende bibliotheek verkoopt men kunstboeken.

De 2de verdieping sluit om 13 u.; zorg dus dat u het museum 's morgens bezoekt. Hier hangen namelijk schilderijen met religieuze onderwerpen uit onder andere Holland, Vlaanderen, Spanje en Italië uit de 15de tot de 18de eeuw. Pronkstuk is 'De besnijdenis' van Guerchin uit 1646.

MUSEUM VAN SCHONE KUNSTEN GEOPEND: Wo.-zo. 10.30-18 u. (incidenteel gesloten van 12-14 u.); de 2de verdieping sluit om 13 u. Het is de bedoeling om dit deel in de toekomst ook tot 18 u open te houden. Feestdagen gesloten.

De Place des Terraux wordt gedomineerd door een reusachtige fontein in de vorm van vier paarden en een paardenmenster. De vier paarden symboliseren de rivieren die naar de zee stromen. Aan de voeten van de paardenmenster ligt een groot aantal fonteinen die vanuit het plein omhoogrijzen. Het Hótel de Ville domineert de oostzijde van het plein. Dit stadhuis is gebouwd in Lodewijk xm-stijl en werd aan het einde van de 17de eeuw gerestaureerd.

Abbaye d'Ainay

Ten zuiden van de Place Bellecour ligt de 12de-eeuwse kloosterkerk d'Ainay. Deze Romaanse kerk is herhaaldelijk verbouwd, maar heeft nog bezienswaardige Romaanse kapitelen met afbeeldingen uit de bijbel. Ze zijn rechts van het koor te vinden. Volgens de overlevering lagen in de crypte onder de kapel Saint-Blandine ooit de relieken van de gemartelde christenen uit 177 n.Chr.

Musée Lyonnais de Arts Décoratifs

Het Kunstnijverheidsmuseum van Lyon richt zich op het gebruik van textiel. Verder bezit het meubels, gebruiksvoorwerpen, klokken, horloges, juwelen en kunstvoorwerpen uit vooral de 17de en 18de eeuw. Wat betreft textiel vult het museum het naburige Historisch stoffenmuseum goed aan.

KUNSTNIJVERHEIDSMUSEUM GEOPEND: Di.-za. 10-12 u. en 14-17.30 u.; feestdagen gesloten.

Musée Historique des Tissus

Het Historisch stoffenmuseum staat naast het Kunstnijverheidsmuseum en bezit een verzameling kostbare weefsels uit de hele wereld en uit alle tijden. De verzameling kent twee groepen: oosterse stoffen en westerse stoffen. Natuurlijk nemen stoffen van zijde de belangrijkste plaats in het museum in. Men gaat men name uitvoerig in op de zijdeindustrie in Lyon van de 17de eeuw tot heden.

HISTORISCH STOFFENMUSEUM GEOPEND: Di.-zo. 10-17.30 u.; feestdagen gesloten; wo. gratis. 

10 prachtige bestemmingen in La Presqu’ile en Rhônedal