Lyon

Swipe

Vieux-Lyon

In Vieux-Lyon (Oud Lyon), aan de voet van de Fourvière-heuvel, woonden vroeger de zijdewevers. De wijk vormde van de 15de tot de 17de eeuw het levende hart van de stad en is de fraaiste stadswijk van Frankrijk in renaissancestijl. In de afgelopen jaren zijn meer dan driehonderd huizen gerestaureerd. Vieux-Lyon bestaat uit drie stadswijken: de Saint-Paul in het noorden, de Saint-Jean in het midden en de Saint-George in het zuiden, alle vernoemd naar de belangrijkste kerk midden in de wijk. De interessantste straten zijn de Rue du Boeuf, de Rue Juiverie, de Rue des Trois Maries en de Rue Saint-Jean.

Cathédrale Saint-Jean

De Rue Saint-Jean mondt uit op de Place Saint-Jean, bekend om zijn gezellige cafés. Midden op het plein staat een fontein met een in brons gegoten afbeelding van Johannes de Doper (Saint-Jean). De oostkant van het plein wordt ingenomen door de 12de-eeuwse kathedraal Saint-Jean, de zetel van de aartsbisschop. De twee torens aan de kant van de Saöne dragen 4 m hoge eikehouten kruisen. De 9000 kg zware kerkklokken nodigen de gelovigen uit de stadswijken Saint-Jean en Saint- George uit voor de mis.

Opvallend aan de voorgevel zijn de vele stukgeslagen beelden. Zelfs veel engelen boven de drie portalen in de voorgevel zijn in 1562 onthoofd door de protestanten. De zware, notehouten deuren uit 1756 konden niet voorkomen dat Franse revolutionairen in 1793 wederom veel beelden beschadigden. Opmerkelijk in het interieur zijn het 12de-eeuwse koor, de kleurrijke glas-in-loodramen en de roosvensters (13de eeuw). Het oudste raam is in de Onze-Lieve-Vrouwekapel, links van het koor; het beeldt het leven van Petrus en Paulus uit. Het astronomisch uurwerk, eveneens links voorin de kerk, stamt uit de 14de eeuw. Het werd gerestaureerd in 1572 en 1660. Bij het slaan van de klokken om 12,13,14 en 15 u. bewegen de beeldjes.

Rechts achter in de kathedraal is de ruimte voor het kathedraal¬koor, waar vroeger de koorknapen verbleven. Op de eerste verdieping is het kerkmuseum, waar de kerkschat staat uitgestald.

KATHEDRAAL ST-jEAN GEOPEND: Ma. en wo.-vr. 8-12 u. en 14-19.30 u; za., zo. en feestdagen 14-17 u.

Rue Saint-Jean

De meeste bezienswaardigheden in Vieux-Lyon liggen ten noorden van de kathedraal. Langs de Rue Saint-Jean staan prachtige renaissancehuizen, zoals het Maison des Avocats, het Hótel Laurencins en het 15de-eeuwse Maison Thomassin, met een voorgevel in Catalaanse stijl. Op nr. 19 kunt u een traboule bekijken. Bent u geïnteresseerd in deze onderdoorgangen, dan kunt u bij de toeristeninformatie een overzicht krijgen van traboules die te bezichtigen zijn.

Rue Juiverie

Als u aan het eind van de Rue St-Jean links afslaat en vervolgens weer rechts, komt u op de Rue Juiverie met achtereenvolgens het Maison Dugas (nr. 23), het Maison Baronat (nr. 22), het Maison de Paris (nr. 18), het Maison d'Antoine Groslier de Servières (nr. 10), het Hótel Bullioud (nr. 8), het Hótel Paterin (nr. 4) en het Palais de la Miniature. De Rue Juiverie komt uit bij de Saint-Paulkerk.

Hótel de Gadagne

Aan de Rue de Gadagne staat het Hótel de Gadagne, de voormalige residentie van de steenrijke Italiaanse bankiersfamilie Gadagne. Het is het grootste renaissancehuis van Lyon. Geen wonder dat men in het 16de-eeuwse Lyon het volgende spreekwoord kende: Zo rijk zijn als Gadagne. Het huis is zo groot dat het plaats biedt aan twee musea. In het Historisch museum lichten beelden en documenten de geschiedenis van Lyon toe. Het Internationaal marionettenmuseum bezit poppen uit de hele wereld. Bijzonder zijn de poppen van Laurent Mourguet, de bedenker van Guignol (de Franse Jan Klaassen).

HISTORISCH MUSEUM EN INTERNATIONAAL MARIONETTENMUSEUM GEOPEND: Wo., do., za.-ma. 10.45-18 u.; vr. 10.45-20.30 u.

10 prachtige bestemmingen in Vieux-Lyon en Rhônedal