Macerata

Swipe

Macerata

Macerata (43.000 inw.), provinciehoofdstad, is gelegen op een heuvel tussen de Potenza en de Chienti. De stadsmuren zijn uit de 14e en 15e eeuw. Er staan veel paleizen en kerken uit de 16e tot 19e eeuw. In juli vinden operavoorstellingen plaats in de Arena Sferisterio.

Bezienswaardigheden

Het centrale plein is de Piazza della Libertà. Hier staan het Palazzo del Comune (17e-19e eeuw) met portico, de elegante Loggia dei Mercanti met portico en loggia uit 1504 in Toscaanse renaissancestijl, het Palazzo della Prefettura uit de 16e eeuw, maar met bouwfragmenten uit de 12e eeuw en een portaal uit 1509, de oude Universiteit uit 1540, met prachtige ‘Aula Magna’; aan de zuidzijde het 17e-eeuwse Teatro Comunale Rossini en de hoge Torre Maggiore of Torre dell’Orologio (16e eeuw).

Duomo San Vincenzo, 17e eeuw met toren uit de 15e eeuw, bevat een tableau van A. Nuzi. Tegenover de dom staat het santuarium Madonna della Misericordia met een sierlijk interieur door Vanvitelli (1741).

Sferisterio: deze grandioze neoklassieke constructie (begin 19e eeuw) voor 7.000 toeschouwers wordt gebruikt voor culturele manifestaties, in juli vooral voor opera. Aan de Via M. Pantaleoni staat het Museo Tipologico del Presepio (kerststallen), met voorbeelden van de 18e eeuw af. De Pinacoteca Civica aan het Piazza Vittorio Veneto heeft schilderijen uit de 14e-19e eeuw, o.a. van Crivelli, Recanati, Barocci, Sassoferrato, maar ook moderne kunst. Annex is het Museo Civico met Piceense en Romeinse vondsten en folklore.

Over de Viale Puccinotti, langs de oude stadsmuren tot de Giardino pubblico, heeft men mooie vergezichten.

Omgeving: Montecassiano, 9 km naar het noorden, is een middeleeuws stadje met trapstraatjes en een 15e-eeuwse gotische parochiekerk met mooi interieur. S. Claudio al Chienti, 10 km naar het zuidoosten, heeft een 12e-eeuwse Romaanse kerk met 2 torens, een mooi 13e-eeuws portaal en 3 apsiden.

De Abbazia di Chiaravalle di Fiastra, 10 km over de s.s. 78, richting Ascoli Piceno, werd gesticht in de 12e eeuw; er zijn fresco’s uit 15e-17e eeuw. Drie km verder ligt Urbisaglia, het antieke Urbs Saglia, met een goed bewaard kasteel uit de 14e eeuw. De resten van de Romeinse stad uit de 1e eeuw v.C. betreffen vooral een mooi bewaard amfitheater (2e eeuw na Chr.), met een breedte van 104 m.

10 prachtige bestemmingen in Macerata en De Marken