Madrid

Swipe

De universiteitswijk Malasaña

De noordelijke wijk van Madrid Malasaña heeft in vergelijking met Chueca een wat meer ingetogen karakter. Vroeger was dat anders. In de jaren 80 van de vorige eeuw was Malasaña de bakermat van wat wel de Madrileense beweging wordt genoemd, La Movida Madrileña. Na de dood van Franco in 1975 ontstond van hieruit een sociaal-culturele protest- en vernieuwingsbeweging zoals die zich twintig jaar eerder in Parijs, Berlijn en Amsterdam had voorgedaan.

Grote delen van de wijk zijn de afgelopen decennia gerenoveerd en daardoor aantrekkelijk geworden voor jonge gezinnen. Ook voor de studenten van de conservatieve Comillas Bisschoppelijke Universiteit is dit een aantrekkelijke wijk – hoe verder van het centrum, hoe betaalbaarder de flats en appartementen. Dat geldt ook voor hotels en pensions.

Malasaña telt talloze leuke en betaalbare restaurantjes, cafés, bars en terrasjes in de smalle straten rondom de groene Plaza del Dos de Mayo, het hart van de wijk (metro M1, ‘Tribunal’). ‘s-Middags en ’s-avonds ontrolt zich hier het Spaanse familieleven; op het plein worden regelmatig concerten georganiseerd of vinden theatervoorstellingen plaats.

Het is interessant de programmering van het Centro Cultural Conde Duque aan de Calle del Conde Duque in de gaten te houden. In de omgeving van dit door de gemeente Madrid gerunde culturele centrum waarin ook een museum voor moderne kunst is gehuisvest en dat is ondergebracht in een voormalige kazerne, kun je overigens ook prima eten en uitgaan.

10 prachtige bestemmingen in De universiteitswijk Malasaña en Spanje