Madrid

Swipe

Het kosmopolitische Chueca

In tegenstelling tot de gemoedelijke volkswijken van Madrid ten zuiden van de Gran Via, is Chueca uitgesproken kosmopolitisch. In en rondom de niet al te brede winkelstraten als Calle Almirante en Calle Prim, zijn alle denkbare modemerken te vinden en hebben de bars, clubs en restaurants vaak een uitgesproken trendy uitstraling.

De prijzen in de horeca zijn er dan ook naar. Chueca staat bekend om zijn uitgaans- en nachtleven, de after-party’s en zijn uitdrukkelijk aanwezige gay-scene. Centrum van Chueca is de altijd levendige Plaza de Chueca (metro M5, ‘Chueca’).

Naast uitgaan en winkelen, valt er in Chueca op het gebied van architectuur ook wat te beleven, zij het op bescheiden schaal. Aan de Plaza del Rey staat bijvoorbeeld de Casa de las Siete Chimeneas (het huis met de zeven schoorstenen). Dit opvallende, in renaissancestijl opgetrokken gebouw dat nu deel uitmaakt van het Ministerie van Cultuur, dateert uit de 16e eeuw; de zeven schoorstenen stammen uit een latere periode. Ooit woonde hier de maîtresse van Filips II.

Een ander opmerkelijk gebouw in Chueca is het Palacio Longoria, op de hoek Calle Fernando VI/Calle de Campoamor (metro M1, ‘Tribunal’). Met zijn zandkleurige, gewelfde en ornamentale gevel lijkt het een schepping van de Catalaanse bouwmeester Gaudí, maar het is van een leerling van hem, José Grasés Riera.

Ooit gebouwd voor een Spaanse bankier, is het nu het hoofdkantoor van de Spaanse Buma/Stemra. Elders in dit stadsdeel, aan de Calle de Fuencarral, is de imposante, zwaar barokke gevel van het Museo Municipal te bewonderen (metro M1, ‘Tribunal’).

10 prachtige bestemmingen in Het kosmopolitische Chueca en Spanje