Madrid

Swipe

La Latina: inspirerend en devoot

De inspirerende Madrileense volkswijk La Latina ligt een kleine 10 minuten lopen vanaf de Plaza Mayor; neem daarvoor de zuidelijke uitgang van het plein, de Calle de Toledo. Of pak de metro: M5, ‘La Latina’.

Het episch centrum van dit meest authentieke deel van de Spaanse hoofdstad is de Plaza San Andrés. Hier staat de van oorsprong begin 13e eeuwse San Andres-kerk. De kerk werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) vrijwel verwoest, maar in de jaren tachtig van de vorige eeuw minutieus in barokstijl herbouwd.

De Iglesia de San Andrés is jaarlijks op 15 augustus (Hemelvaart) het middelpunt van een even devote als uitbundige Maria-processie, het Fiesta de la Virgen de la Paloma. Deelnemers en bezoekers komen van heinde en verre.

In La Latina kun je heerlijk slenteren door smalle straatjes met winkeltjes en gezellige tapasbars. Ze gaan vaak schuil achter prachtig gedecoreerde gevels. De talloze terrasjes, de omsloten, schaduwrijke pleinen, en de vele vaak uiterst creatieve muurschilderingen, geven de wijk een bijna hippie-achtig karakter.

‘s-Avonds en in het weekend is er vrijwel altijd wat te doen; in La Latina kun je je niet vervelen, al zou je willen.

Aan de westrand van La Latina, aan de overzijde van de Rio Manzanares, ligt het thuishonk van Atlétrico Madrid, het Estadio Vicente Calderón. Er zijn grootse plannen voor de bouw van een nieuw station van de hand van de architecten Antonio Crus en Antonio Ortiz - zij tekenden ook voor de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam. 

10 prachtige bestemmingen in La Latina: inspirerend en devoot en Spanje