Madrid

Swipe

Museo Nacional del Prado

Veruit het belangrijkste museum in Madrid is het Museo Nacional del Prado aan de Paseo del Prado; het is Spanjes ‘Rijks Museum'. Het Prado behoort tot de meest toonaangevende en grootste musea ter wereld. Het gebouwencomplex werd tussen 1785 en 1819 in opdracht van Karel III in neoklassieke stijl opgetrokken naar tekeningen van bouwmeester Juan de Villanueva. De oorspronkelijke bestemming was die van natuurkundig museum.

Karel V en Filips II, kunstminnaars als ze waren, brachten er hun persoonlijke en omvangrijke galerijen in onder. Daarmee legden ze de basis voor een uitzonderlijke collectie die vooral door Filips V in de achttiende eeuw met tal van kostbare stukken werd uitgebreid.

De collectie

Het Prado is - hoe kan het anders - het thuis voor de vertegenwoordigers van de befaamde Spaanse School. Grootheden als El Greco, Ribera, Murillo, Beruguette, Callego, Velásquez en Goya vullen met hun ongekend rijke artistieke erfenis de prachtige gedecoreerde zalen. Van Velásquez zijn onder andere de beroemde portretten van Filips IV en zijn dochter Maria Teresa te bewonderen.

Veel zalen zijn gewijd aan het aangrijpende werk van Goya. Daartoe behoren zijn ‘zwarte doeken’ getiteld ‘Dos de Mayo’ en ‘Tres de Mayo’. Ze geven een dramatisch beeld van het Napoleontische geweld in Spanje begin 19de eeuw. Indringend zijn Goya's portretten van Karel IV en Maria Luisa. In het Prado hangt ook romantisch-religieus werk van Rafaël. Verder doeken van Vlaamse primitieven als Memlinck en Van Eyck.

Fascinerend zijn de mysterieuze werken van Jeroen Bosch, in Spanje bekend als ‘El Bosco', de favoriete schilder van Filips II. Rubens schilderde van deze excentrieke Spaanse koning ook enkele prachtige staatsieportretten. Tot de vaste collectie van het museum behoren doeken van Rembrandt waaronder enkele zelfportretten en werken van Ruysdael.

Picasso is gedurende de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) enige tijd directeur geweest van het Prado. Zijn beroemdste doek ‘Guerníca’ maakt sinds 1992 geen deel meer uit van de collectie van het museum, maar is ondergebracht in de nieuwe tempel voor moderne kunst in de Spaanse hoofdstad, het Centro de Arte Reina Sofia. Behalve op oude meesters kan ook een blik worden geworpen op een deel van de uitgebreide en unieke muntenverzameling.

Enkele straten achter het Prado begint het Parque del Buen Retiro, het grootste stadspark van Madrid. Aan de rand ervan aan de Avenida Alfonso XII ligt Casá del Buen Retiro. Deze dependance van het Prado is geheel gewijd aan de 19e-eeuwse Spaanse schilderkunst. In Casá del Buen Retiro is vanaf 1981 tot 1992 Picasso's Guerníca tentoongesteld geweest.

Het Prado is geopend van maandag t/m zaterdag van 10-6 u. Op zon- en feestdagen van 10-7 u. Bereikbaar met metro M2, ‘Retiro' of M1, ‘Anton Martin'. www.museodelprado.es

10 prachtige bestemmingen in Museo Nacional del Prado en Spanje