Madrid

Swipe

Oriëntatie in Madrid

Het centrum van Madrid met de wijken Sol, Huertas en La Latina ligt ingeklemd tussen twee stadsparken, in het westen het Campo del Moro, en in het oosten het uitgestrekte Parque del Buen Retiro. Het stadsbeeld laat hoofdzakelijk 17de en 18de eeuwse woonblokken, koopmanshuizen en villawijken zien. Hier en daar zijn gevels, torens en ornamenten te ontdekken die ouder zijn en Moorse invloed verraden.

Vooral de straten ten zuiden van de Calle Mayor, de belangrijkste oost-westverbinding in het centrum, tellen veel laatmiddeleeuwse gevels.

Vanuit de oorspronkelijke stadskern heeft Madrid zich de afgelopen eeuwen vooral in noordelijke en oostelijke richting uitgebreid onder druk van de toestroom van arbeiders van buiten de regio; het verpauperde platteland van La Mancha en Extremadura leverde de meeste migranten. Dat leidde er eind vorige eeuw toe, dat buiten de rondwegen die de binnenstad omsloten, stadswijken met een Bijlmerachtig karakter en een streng, fantasieloos stratenpatroon uit de grond werden gestampt.

Deze rechtlijnigheid is bij de latere stadsuitbreiding van Madrid verlaten. Een stedenbouwkundig concept, bekend geworden als het ‘Arquitecturas para u Plan’, vormde in de jaren tachtig van de vorige eeuw de basis voor de verdere ontwikkeling van Madrid. Ideeën uit het plan zijn terug te vinden in een groene wijk als Puerta de Hierro en het prestigieuze La Moraleja, het Beverly Hills van Spanje, dat ten noordoosten van Madrid ligt, richting vliegveld. O.a. David Beckham en Ronaldo hebben er een huis.

Bijzonder fraai is het groene stadsdeel Ciudad Lineal, ten oosten van het centrum van Madrid. De langs linialen getrokken woon- en winkelstraten vormen een overzichtelijk ruitjespatroon. Hoewel het verkeer in de smalle straten vaak vastloopt, is het een geliefde wijk bij de Madrilenen vanwege het hoge kwaliteits- en serviceniveau van de winkels, warenhuizen, restaurants en bars.

De herbouw van het tijdens de burgeroorlog vrijwel verwoeste universiteitsterrein, de Ciudad Universitaría, geeft eveneens een goed beeld van de eigentijdse stadsontwikkeling van Madrid. Het uitgestrekte universiteitsterrein grenst aan de koninklijke botanische tuinen, de Real Jardin Botánico Alfonso XIII, in het noordwesten van de stad.

De Madrileense planologen hebben echter niet kunnen voorkomen dat langs de invalswegen met zijn vele industrie en te snel gebouwde voorsteden zogenaamde Barrios de Autoconstrucción (zelfbouwwijken) verrezen. De armoede in deze chabolas (krottenwijken) met uit hout en golfplaat opgetrokken onderkomens, is even groot als schrijnend. Hier wonen allang niet meer alleen zigeuners; veel legale en illegale immigranten en Madrilenen die door economische of sociale omstandigheden naar de periferie van de maatschappij zijn gedreven, komen ook letterlijk aan de rand van de stadse samenleving terecht.

Het centrum van Madrid: de wijken Sol, Huertas en La Latina

Stedentrips zijn populair. Wie van die paar dagen dat ze doorgaans duren maximaal wil genieten, beperkt zich tot de wijken in het centrum: Sol, Huertas en La Latina. U vindt er de belangrijkste bezienswaardigheden, de mooiste en leukste winkelstraten en straatjes en de gezelligste restaurantjes, doorgaans op loopafstand van uw hotel.

De noordelijke stadswijken Chueca, Malasaña en Salamanca

Zit u wat ruimer in uw tijd, betrek dan ook de wijken Chueca, Malasaña en Salamanca bij uw verkenning van de stad. De altijd drukke Gran Via die aansluit op de rondweg van Madrid, deelt de stad globaal in tweeën: ten zuiden ervan ligt het centrum met de wijken Sol, Huertas en La Latina. Ten noorden van deze denkbeeldige lijn liggen de overige wijken.

10 prachtige bestemmingen in Oriëntatie in Madrid en Spanje