Madrid

Swipe

Praktische Informatie

Toeristische informatie

Het VVV, het Oficina de Turismo, is te vinden op de Plaza Mayor 27, tel: 915 88 16 36, www.esmadsrid.com. Er is ook een vestiging in de hal van het Centraal Station (Estación Chamartín).

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer van Madrid bestaat uit metro, stads- en regionale bus, light rail en trein. Binnen de stadsgrenzen is de metro het meest praktische openbaar vervoer. Tickets zijn verkrijgbaar op alle metrostations; de grotere stations hebben naast ticketautomaten ook loketten. De metro is open van 6 uur ‘s morgens tot 1.30 uur ‘s nachts. Een overzicht van de metrolijnen is te vinden op www.metromadrid.es/en.

De blauwe bussen van EMT onderhouden de verbinding tussen het centrum van Madrid en de buitenwijken en omliggende dorpen. Het centraal station voor het streekvervoer is het Estación Sur de Autobuses, Calle de Méndez Álvaro (bereikbaar met metro M6 ‘Méndez Álvaro’). www.emtmadrid.es.

Er pendelen dag en nacht expresbussen tussen het vliegveld en het centrum van Madrid. Reisduur: 40 min. Opstapplaatsen bij de metrostations ‘Atocha’ (lijn M1); ‘Banco España’ (M2), daarna lopen naar Plaza de Cibeles; en ‘O’Donnel’ (M6). www.emtmadrid.es.

Vanaf Plaza de Cibeles (M2, ‘Banco España’, daarna lopen naar Plaza de Cibeles) vertrekken nachtbussen; de 'Metrobuhos' volgen de route van de metro.

Vanaf Madrid Centraal (Estación Chamartín) kan het hele land per trein worden doorkruist. De RENFE, de Spaanse NS, geeft de Renfe Spain Pass uit. Daarmee kan voor een vast bedrag worden gereisd, ook met de Renfe Cercanías, de regiotreinen. Informatie op www.renfe.com/en. Het Centraal Station is bereikbaar met metro M1 ‘Atocha Renfe’.

Het Centraal Station van Madrid behoort tot de meest imposante en modernste stations van Europa. De Spaans-Moorse elementen, de palmbomen en de prachtige waterpartijen zorgen voor bijzondere sfeer. Het station verkreeg wereldwijd bekendheid door de aanslag op 11 maart 2004, Spanjes ‘9/11’.

Het CS van Madrid is ook spin in het web van Spanje’s netwerk van hogesnelheidstreinen.

Passen openbaar vervoer

Op bus, trein- en metrostations en in tabakswinkels, bij VVV’s en in de meeste hotels zijn één- en meerdaagse passen voor toeristen verkrijgbaar (Abono Transporte Turístico). Met zo’n kaart kan van elk willekeurig openbaar vervoer in en rond Madrid gebruik worden gemaakt (Legitimatie verplicht). Informatie op de site van de metro: www.metromadrid.es/en. Seizoenkaarten zijn ook via internet te bestellen: www.neoturismo.com/en.

Praktisch zijn de Hop-on-Hop-off-bussen die vrijwel elke grote toeristenstad kent. Die van Madrid stopt bij alle belangrijke bezienswaardigheden en musea. De bussen rijden in de maanden maart t/m oktober (november t/m februari) van 09:00-22:00 u. (10:00-18:00 u.) met een frequentie van 8 tot 15 minuten, afhankelijk van de halte. Dagtickets v.a. € 20,00. Ook online te bestellen: www.ticketbar.eu.

Restaurants en uitgaan

Hier vindt u binnenkort actuele restaurant- en uitgaanstips.

10 prachtige bestemmingen in Praktische Informatie en Spanje