Mahabharat Lekh en Terai

Swipe

Janakpur

Op ongeveer 128 km ten zuidoosten van de hoofdstad Kathmandu ligt de heilige stad Janakpur (80.000 inwoners). Volgens de hindoeïstische overlevering is Janakpur de geboorteplaats van Sita, de vrouw van de held Rama (een incarnatie van de god Vishnu). Janakpur is een belangrijke pelgrimsplaats voor duizenden gelovigen. De stad is namelijk niet alleen de geboorteplaats van Sita, maar is tevens de stad waar Sita met Rama in het huwelijk is getreden. Hun belevenissen staan te boek in het heldendicht de Ramayana (zie hindoeïsme). Koning Janak was de vader van Sita. Volgens de overlevering liet hij voor het huwelijk van zijn dochter Sita met Rama duizend vijvers aanleggen. In deze vijvers baadden de goden die bij het huwelijk aanwezig waren. Vandaar de meer dan honderd heilige vijvers in en rondom Janakpur die het landschap zo aantrekkelijk maken.

Janakitempel

In het centrum van de stad staat de bezienswaardige marmeren Janakitempel ofwel de Naulakha Mandir. De wit marmeren Janakitempel is geheel opgetrokken in de mogolstijl, enig in zijn soort in Nepal. Het binnenste deel van de tempel bevat een fraai beeld van Sita, ooit gevonden op de bodem van de rivier de Saryu. Dit deel van de tempel is slechts enkele uren per dag geopend (5.00-7.00 uur en 17.00-19.00 uur). Dit zijn de drukste en dus de interessantste uren om de tempel te bezoeken.

Andere heiligdommen

Andere bezienswaardige heiligdommen zijn onder andere de Laksmana Mandir, de Dulha Bhagavantempel en de Samkatamochana. Janakpur(-dham) staat tevens bekend om zijn zilverwerk dat men in kleine ateliers vervaardigt. Een belangrijke gebeurtenis in deze stad is de viering van het Rama Nawamifestival in de maand april (zie Feesten en festivals) als het huwelijk van Rama en Sita wordt gevierd.

Verbindingen Janakpur

Janakpur is het eindpunt van de enige spoorlijn in Nepal. Deze slechts 30 km lange spoorlijn verbindt Janakpur met Jaynagar in India. Helaas mogen buitenlanders niet met de trein de grens over. U kunt met de trein rijden naar het plaatsje Khajuri, gelegen op een afstand van ruim 20 km ten zuiden van Janakpur. Vanaf hier moet u een andere trein retour nemen naar Janakpur. U moeite wordt beloond met een interessant tochtje door de Terai. De verbinding wordt tweemaal daags onderhouden met stoomtreinen die in de jaren veertig hout vervoerden.

Er rijden langeafstandsbussen tussen Kathmandu en Janakpur. Verder zijn er verbindingen met Birganj en Biratnagar.

Buddha Air onderhoudt dagelijks meerdere vluchten tussen Kathmandu en Janakpur.

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Janakpur en Nepal