Mahabharat Lekh en Terai

Swipe

Lumbini

Op 27 km ten zuidwesten van Bhairawa ligt het wereldberoemde plaatsje Lumbini, geboorte-oord van Boeddha. Het gebied waar Boeddha is geboren is één van de zeven monumenten in Nepal die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De plaats waar hij werd geboren is thans een open veld (Sacred Garden) waarop verscheidene boeddhistische heiligdommen staan.

Ashokazuil

Eén daarvan is de 6 m hoge Ashokazuil, met daarop een inscriptie die zegt dat, inderdaad, Boeddha hier geboren is. Deze zuil werd hier omstreeks 250 voor Chr. gebouwd door keizer Ashoka ter herdenking aan Boeddha.

Maya Devitempel

Tijdens zijn bezoek liet Ashoka ook een stoepa bouwen, en men veronderstelt dat de huidige Maya Devitempel op de ruïnes van deze stoepa is gebouwd. Maya Devi was de moeder van Boeddha en op de stoepa is een stenen reliëf te zien dat de geboorte van Boeddha afbeeldt. Ten zuiden van de Maya Devitempel staat de Pushkarani waarin de kleine prins Siddharta zijn eerste heilige bad kreeg.

Kloosters Lumbini

Voorts zijn er nog twee kloosters die de moeite van een bezoek waard zijn. Het lamaïstische klooster bevat een groot bronzen beeld van de historische Boeddha (Sakyamuni). Dit klooster werd gesticht door de koning van Mustang. Het andere klooster heeft een poort met mooi houtsnijwerk, en bevat thankas en een marmeren afbeelding van Boeddha, de zogenoemde witte Boeddha (een geschenk van de Birmaanse regering). Het gebied rondom de geboorteplek van Boeddha wordt steeds verder ontwikkeld onder supervisie van de Verenigde Naties. Tientallen kloosters hebben in de afgelopen jaren het levenslicht gezien. In de zogenoemde West Monastic Zone vindt u de kloosters van volgelingen van het mahajana-boeddhisme; in de Oost Monastic Zone vindt u volgers van het hinajana-boeddhisme. Het hinajana-boeddhisme komt vooral voor in Zuid-India, Sri Lanka, Birma, Thailand, Kampuchea, Indonesië en Maleisië. Het mahajana-boeddhisme komt vooral voor in Centraal-Azië, Mongolië, Siberië, Japan, China, Tibet en Nepal. De monniken komen uit de gehele wereld om hier eer te bewijzen aan de historische Boeddha.

Museum van Lumbini

In het museum van Lumbini (geopend: wo-ma van 10.00-16.00 uur) kunt u een overzichtstentoonstelling bezichtigen over het leven van de historische Boeddha. Tevens biedt het een overzicht van de belangrijkste boeddhistische monumenten en tempels in de wereld.

World Peace Pagode

Verder kunt u een bezoek brengen aan de World Peace Pagode, gebouwd op initiatief van een Japanse milionair, met een gouden beeltenis van de Boeddha. Voor de pagode ligt een graf van een Japanse monnik die tijdens de bouw werd vermoord door een extremist.

Sarus kraanvogels

In het gebied rond Lumbini zijn nog een aantal sarus kraanvogels te vinden, vooral in de directe omgeving van de World Peace Pagode. Het gebied is beschermd met de status van Lumbini Crane Sanctuary. De sarus kraanvogel (Grus antigone) is een zeer zeldzaam type kraanvogel. Het aantal sarus kraanvogels neemt helaas snel af. De kraanvogels broeden in moerassen en rijstvelden die onder water staan.

Verbindingen Lumbini

Er bestaat een geregelde busdienst tussen Bhairawa en Lumbini; het stadje Bhairawa ligt vlak bij Sunauli, de grensplaats met India. U kunt natuurlijk ook een taxi nemen. Daarvandaan vertrekken de expresbussen naar Pokhara en Kathmandu. Vanuit Kathmandu (reistijd ca. 9 uur); of Pokhara (reistijd ca. 6 uur) kan men naar Sunauli een minibus nemen.

10 prachtige bestemmingen in Lumbini en Nepal